TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Készítsük fel repcénket az áttelelésre!

Készítsük fel repcénket az áttelelésre!

Növénytermesztés - 2023.10.02

Az őszikáposztarepce-termesztés eredményességét nagyban befolyásolja az, hogy az állomány milyen tőszámmal, fejlettségi és egészségi állapotban telel át. Az elmúlt évtizedben a növekedésszabályozás a jövedelmező repcetermesztés elengedhetetlen technológiai elemévé vált.

Az éghajlatváltozás hatására az elmúlt évtizedben a Kárpát-medencében 2-3 °C-kal megnőtt az őszi hónapok átlaghőmérséklete, melynek következtében a repce egészen november elejéig intenzíven tud fejlődni. A túlfejlett, gyakran már szárba indult növény a gyökerében kevesebb tartalék tápanyagot halmoz fel, gyengébb a fagy- és a stressztűrő képessége, illetve fogékonyabbá válik a kórokozókra.

A regulátorok őszi használatával erőteljesebb gyökérzetet tudunk biztosítani, mérsékelni tudjuk az őszi hajtásnövekedést és a gombás fertőzést, ennek következtében javul az áttelelés előtt álló állomány kondíciója, valamint jelentősen csökken a tőszám- és a levélveszteség.

A KITE Zrt. a Caryx és a Protector 240 EC termékeit ajánlja a partnerek figyelmébe – mint reguláló hatással rendelkező fungicideket – a sikeres repcetermesztés megvalósításához.

A Caryx két hatóanyagot (210 g/l mepikvát-klorid, 30 g/l metkonazol) tartalmazó készítmény, mely kiváló regulátorhatást biztosít. A mepikvát-klorid hatóanyag a hatását a tenyészőcsúcsban fejti ki, hosszú hatástartammal rendelkezik, és alacsony hőmérsékleten (+5 °C-on) is hatékony. Ezzel szemben a metkonazol a kijuttatást követően helyileg fejti ki hatását, tartamhatása rövidebb. A Caryx használatával a növekedésszabályozás mellett az ősszel fellépő gombák (fóma, cilindrospórium) ellen is hatékonyan védekezünk, ennek köszönhetően kora tavasszal egy egészséges állomány indulhat fejlődésnek.

A Protector 240 EC kétféle hatóanyagot (160 g/l tebukonazol, 80 g/l protiokonazol) tartalmaz. A tebukonazol kiváló regulálóhatással rendelkezik, míg a protiokonazol a betegségekkel (fóma, fehérpenész) szembeni hatékonyságot erősíti. A készítményt ősszel, a repce 4-6 leveles állapottól, tavasszal szárba indulástól virágzás végéig lehet felhasználni növekedésszabályozásra, illetve a levél-, szár- és becőbetegségek ellen. Egy harmadik lehetséges kijuttatási időpont a virágzás elején elvégzett Protector® 240 EC kezelés, mely elsősorban a fehérpenészes szárrothadás és egyéb, a termést veszélyeztető kórokozó ellen irányul.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!


Készítsük fel repcénket az áttelelésre!

Címkék: őszikáposztarepce, repce, kite zrt., repcetermesztés, regulátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.