TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

Növénytermesztés - 2023.08.29

Szaporodnak a növényvédelmi teendők a szántóföldeken, zajlik a napraforgó állományszárítása, de egyes területeken már földbe került a repcemag is.

Ez utóbbi ebben a száraz és meleg időjárásban előrevetíti a rovarkártevők fokozott kártételének veszélyét, valamint a védekezés szükségességét.

Ezeken túl azonban továbbra sem szabad megfeledkeznünk a gabona- és repcetarlókról, amelyek többnyire megkapták a magok csírázásához elegendő csapadékot, de az évelő gyomnövények is növekedésnek indultak rajtuk, így szépen zöldellnek, ezért az idei évben van értelme a glifozátos tarlókezelésnek. De, a gyomnövényeken túl helyenként tömegesen vannak jelen az árvakelésen egyes kórokozók (pl. az árpa hálózatos levélfoltossága) és kártevők (pl. a káposztafélék földibolhái), amelyek gyérítése komoly segítséget jelent a szomszédságba vetett őszi kultúrák megóvásában.

Az említetteken kívül a gabonavírusok tüneteit is megtalálhatjuk már az árvakelésű gabonákon, leginkább az őszi árpa tarlókon. A sárguló növények sokakban felidézhetik az idei év tavaszát, amikor sok árpatáblán váratlanul erős vírusfertőzéssel szembesülhettünk. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson ismét elő, a védekezést már most, a tarlókon kell megkezdeni. Ezzel a témával foglalkozik heti cikkajánlónkban szereplő írás is.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.08.21.

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

Több alkalommal is bemutatásra kerültek már olyan felvételek, amelyek az előző évi aszály hatásait mutatták. Ezek közé tartozik a mellékelt kép is, amely talán a legszomorúbb mindegyik közül. A vízhiánytól szenvedő kukorica az ország egyes termőtájain a nyári időszak megszokott látvány, azonban az, hogy a csapadékhiány olyan mértékű legyen, amelytől a csőkezdemény is elhal, nem túl gyakori. De, a tavalyi évben az alföldi kukoricatáblákon ez sem volt ritka.

NapiKép 2022.08.25.

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

A kukoricamoly lárvájának kártétele a növény minden föld feletti részét érintheti. A legnagyobb mennyiségi kiesést a szár károsításával okozza, amely víz- és tápanyagforgalmi zavarokat okoz, egyben erőteljesen rontja a károsított növény aszálytűrését. Minőségi kártétele cső, a szemek megrágásán keresztül jelentkezik, amelynek következtében a cső gombabetegségekkel fertőződhet. Az idei évben a dél-alföldi térségben mintha mérsékelt lenne a kártevő egyedszáma, a kukoricaállományokban ritkán akadhatunk jelenleg a kártételére utaló tünetekre.

NapiKép 2022.08.27.

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

A gyapottok-bagolylepke több szántóföldi növénykultúránkban is okozhat károkat, így a napraforgóban is, amelyen többnyire a tányért és a kaszatokat, de egyes évjáratokban akár a lombozatot is károsíthatja. A lárvát a tányéron, a kaszatok között is megtalálhatjuk, azokat megrágva okoz mennyiségi kiesést. Nagyobb viszont a baj, ha a tányér szöveteit a pikkelylevelek alatt rágva utat nyit a tányért fertőző megbetegedések számára, ezzel ugyanis lényegesen több kaszat elvesztését okozhatja, mint rágásával. Bár vannak évek, amikor kifejezetten erősnek mondható a kártevő jelenléte a napraforgótáblákon, ez jelenleg nincs így, csak kevés hernyóra és kártételre bukkanhatunk.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.08.21.

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

A hamuszürke szárkorhadás (avagy makrofominás megbetegedés) mára az alföldi napraforgótáblák legnagyobb károkozásra képes betegségévé lépett elő. A száraz és meleg viszonyokat kedvelő kórokozó tömegesen fertőzheti meg a vízhiány miatt egyébként is stresszelt állapotban lévő növényeket. Ennek mértéke fajtaérzékenységtől függően változó, de egyáltalán nem ritka a táblaszintű, növényszáradást és kényszerérést okozó fertőzés.

NapiKép 2023.08.23.

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

A gabonavírusok veszélyét sokan sokféleképpen ítélik meg, többnyire tudomásul vesszük a jelenlétüket, de érdemi terméskiesést nem írunk a számlájukra. Az idei év azonban sok táblán rácáfolhatott erre, a kora tavaszi időszakban számtalan olyan sárguló foltot találhattunk az árpatáblákon, amelyek az árpa sárga törpülés vírusának tüneteit mutatták. Ezért nem lehet kizárni, hogy -több tényező mellett- ez is hozzájárult e növénykultúránk várakozás alatti terméseredményéhez. A tarlókon már jelenleg is találhatunk sárguló, vírusos árvakelésű töveket, amelyekről a fertőzést a levéltetvek áttelepülésük után át fognak adni a vetett növényeknek. A tarlóápolással, a vírusfertőzött növények és a vírusvektor levéltetvek gyérítésével ezt most még megakadályozhatjuk.

NapiKép 2023.08.27.

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

Zajlanak a napraforgó állományszárítási munkálatai, ennek nyomai már több táblán is egyértelműen megmutatkoznak. A kezelés elvégzésének oka gyakran a felgyomosodott állomány, amelynek kialakulásában a fehér libatop sok helyen az élen jár. Ez a szívós gyomnövényünk vastag viaszréteget képez, amellyel többek között a vízhiány káros hatása ellen is védekezik. Ez hatékony védelmet jelent számára a kontakt, perzselő hatású szerekkel szemben is, ezért is tapasztalhatjuk, hogy a kezelt, száradó, barnuló táblákon már csak a fehér libatop zöldellik. Ez a probléma a permetlé adjuválásával -ami egyes készítményeknél egyúttal az elsodródás veszélyét is mérsékli-  eredményesen kezelhető.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

Az elmúlt héten a Kárkép Facebook-fiókjának legnépszerűbb bejegyzése a tarlók gyomnövényein és árvakelésén fennmaradó rovarkártevőkkel, így a szomszédos repcevetéseket komolyan fenyegető földibolhákkal foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva érhető el.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről - Hozamapasztó gabona vírusok

Heti cikkajánlónkban ezúttal az AgrárUnió Magazin augusztus-szeptemberi lapszámában megjelenő írást ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely a gabonavírusokkal foglalkozott. A cikk IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: kukorica, napraforgó, deszikkálás, napraforgó állományszárítás, árpa sárga törpülés vírus, gyapottok-bagolylepke, kukoricamoly, árvakelés, aszálytünet kukoricán, csőkezdemény elhalása, hamuszürke szárkorhadás, földibolhák
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Januártól jönnek a kötelező visszaváltási díjas termékek

Hamarosan hazánkban is életbe lép a 0,1–3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező ...