TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Repcerekordok 2023-ban is!

Repcerekordok 2023-ban is!

Növénytermesztés - 2023.08.28

Idén sem volt ritka az 5 tonna feletti terméseredmény az RAGT hibridjeivel!

A megbízhatóság és a jövedelmezőség szempontjait is figyelembe véve a nemesítés nagy hangsúlyt helyez a magas termőképességre, valamint a megbízható minőségre és a kiemelkedő betegség-ellenállóságra, úgymint kvantitatív fómarezisztencia, gyökérgolyva és tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV) elleni tolerancia. A 2023-as értékesítési szezonban partnereink megtalálhatják nálunk a már jól ismert, évek óta bizonyító hibrideket és a legújabb kihívásoknak megfelelő anyagokat is.

A portfólió legújabb repcehibridjével, az RGT KOCAZZ-zal az RAGT egy olyan ellenálló hibridet kínál, amely egyesíti a nagyon jó szemtermést, a Verticilliummal szembeni kiváló ellenállást és a magas olajtartalmat. Alacsony, kompakt növény, amely kiváló termékenyüléssel rendelkezik. A betakarítás előtti megjelenése hétköznapi, de a termése mindig nagy meglepetés. A hibrid kiváló állóképessége mellett magas termőképességgel is rendelkezik. 2021-ben kiváló terméseredményt ért el Franciaországban (4,05 t/ha) a hivatalos Terres Inovia mezőgazdasági kutatóintézet kísérleteiben, majd 2022-ben folytatta ezt a kimagasló tendenciát Németországban (5,74 t/ha) és Csehországban (4,57 t/ha) is. Tehát az RGT KOCAZZ napjaink egyik legjobb gyökérgolyva-toleráns hibridje. Erős gyökérgolyva-fertőzöttség esetén az RGT KOCAZZ 1 t/ha-nál több termést hoz a betegséggel szemben érzékeny hibridhez képest. 2023-ban a hibrid az országos fejlesztői kísérletekben 3 helyszín átlagában (Kéthely 4,90 t/ha, Bóly 6,14 t/ha, Békéscsaba 3,52 t/ha) 4,85 t/ha-t terméseredményt ért el.

Legújabb repcéjével, az RGT KOCAZZ-zal az RAGT egy olyan ellenálló hibridet kínál, amely egyesíti a nagyon jó szemtermést, a Verticilliummal szembeni kiváló ellenállást és a magas olajtartalmat.

Az új generációs hibridek sorában az RGT BLACKMOON egy nagyon ígéretes középkorai hibrid. Elsősorban a közepes és jó adottságú repcetermelő területekre ajánljuk. Kvantitatív fómarezisztenciája a legerősebb fómafertőzöttséggel szemben is kiváló védelmet nyújt. Betegség-ellenállósága kiegészül egy Gene Care® innovációval is,

A Gene Care® repce a tarlórépa sárgaságvírusával (TuYV) szembeni magas fokú toleranciát jelöli. Az elmúlt évek kutatómunkájának köszönhetően számos kórokozóval szemben toleráns gént fedeztek fel, amelyek a tudatos nemesítői munkának köszönhetően felhalmozhatóvá, egymásra építhetővé váltak az egyes hibridekben. Ez az eljárás az ún. „piramisozás”. Ez azt jelenti, hogy az így előállított repcék több toleráns gén egymásra épülésének hatására rendkívüli védelemmel rendelkeznek az egyes gomba- és vírusbetegségekkel szemben. A Gene Care® hibridekkel akár +4,2%-os terméstöbbletet is elérhetünk. Idén üzemi technológiában Léh környékén 4,85 t/ha-os, Nagyhegyesen 4,51 t/ha-os terméseredményt értek el.

A portfólió egyik legkorábbi hibridje az RGT CADRAN. Eddigi termesztési tapasztalataink alapján a kínálatunkban szereplő hibridek közül a legjobb kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik. Ebből adódóan nagyon jól alkalmazkodik az eltérő vetési időkhöz. Koraisága ellenére nagy termésre képes. Stabilitásának köszönhetően a közepes és jó adottságú termőterületekre egyaránt ajánljuk.

Repcerekordok 2023-ban is!Az RGT Cadran neve mellett „fénylő” Secure Install® logó három fontos kritériumot jelöl. Ezek a jó korai fejlődési erély, a kiváló nitrogénhasznosítás és végül a homogén növényállomány. A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár 12%-kal több biomasszát tudnak előállítani. Továbbá a jobb őszi fejlődési erélyüknek köszönhetően akár 3,5%-kal nagyobb hozamra is képesek. Az RGT Cadrant a 2023-as szezonban üzemi szinten Szerencsen 4,4 t/ha-ral, Nagyhegyesen 4,6 t/ha-ral, míg Lőkösházán 40 hektár átlagában 4,57 t/ha-ral takarították be.

A középkorai érésidejű RGT AMAZZONITE immáron 3 éve bizonyít a köztermesztésben. 2019-ben 7 t/ha feletti eredményt ért el a bólyi fajtakísérletben, de a Nébih-regisztráció során is átlag felett szerepelt. A 2021. évi fejlesztői kísérletekben 6,15 t/ha-t, Cegléden 3,73 t/ha-t, míg Bozzaiban 6,48 t/ha-os átlagtermést ért el. Rendkívül magas – 45-50% közötti – olajtartalmával több mint 13%-kal múlta felül az átlagot. Extenzív és intenzív körülmények közé egyaránt ajánljuk ezt a kiváló betegség-ellenállósággal rendelkező hibridet. 2023-ban a hibrid 5,18 t/ha-t ért el Madocsán.

A korai érésű RGT TREZZOR a legkedvezőtlenebb termőhelyeken is szinte mindenhol dobogós helyen végzett, amit annak köszönhet, hogy rendkívül jól alkalmazkodik a termőhelyi és évjárati különbségekhez.

Az RGT GAZZETTA neve már ismerősen csenghet a repcetermesztők számára. A kereslete mindig felülmúlja a kínálatot, és nem ok nélkül. Az RGT Gazetta terméspotenciáljával mindig a legjobbak sorában van. Robusztus termetű, nagy termőképességű repce. Késői virágzásának köszönhetően nagyobb eséllyel elkerülheti a kora tavaszi fagyokat és jól tudja hasznosítani a későn jött csapadékot. Kiváló terméskötődést figyelhetünk meg nála. Intenzív technológiában tudja meghálálni igazán a törődést. Jó választás a magas olajtermésre és olajtartalomra törekvő termelők számára is. Tiszafüreden 4,2 t/ha-ral, Füzesabonyban 4,44 t/ha-ral, míg Taktaszadán 4,5 t/ha-ral takarították be az idei szezonban.

Ebben az éréscsoportban kiváló alternatívát jelent az RGT Gazzetta mellett a termőföld „ékköve”, az RGT AZURITE nevű középkésői érésidejű repcénk. Kezdeti fejlődése kifejezetten erőteljes. Vastag szárat fejleszt, amelyen látványosan sok az elágazás. Ebből következik kiemelkedő terméspotenciálja, ami kiváló betegség-ellenállósággal (fómatolerancia) párosul, és az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapó tarlórépa-sárgaságvírussal szemben is toleráns. Minden termőhelyre bátran javasoljuk. Az idei évben üzemi szinten 4,45 t/ha-ral végzett Léhen, 4,3 t/ha-ral Debrecenben, míg Taktaszadán elérte az 5 t/ha-t.

Az RGT JAKUZZI már a középérésűek közé tartozó, robbanásszerű keléssel és erőteljes kezdeti fejlődéssel rendelkező hibridünk. Olajtartalmát tekintve az egyik legjobb anyagunk. Elsősorban intenzív területekre ajánljuk, mert ott tudja igazán kihozni magából a maximumot. Robusztus megjelenésű, középmagas repce. Átlagos olajtartalma 47-49% között mozog, ami nagyon erősnek számít a hazai termesztésben szereplő hibridek között.

A korai érésű RGT TREZZOR az elmúlt három esztendőben a legnagyobb zsákszámban értékesített repcénk volt. Sikere már a bemutatkozó évben prognosztizálható volt, hisz a legkedvezőtlenebb termőhelyeken beállított fajtakísérletekben is szinte mindenhol dobogós helyen végzett. Ezt annak köszönheti, hogy rendkívül jól alkalmazkodik a termőhelyi és évjárati különbségekhez. Már ősszel felhívja magára a figyelmet egyöntetű, egészséges megjelenésével és szembetűnő, hosszan tartó virágzásával, mely utóbbinak köszönheti a nagy becőszámot. Magas termőképessége és átlag feletti olajtartalma mindig kedvező helyzetbe hozza a termelőket az értékesítés során. Kitűnő kezdeti fejlődése miatt akár a megkésett vetésekhez is ajánljuk.

A Clearfield® technológiát előnyben részesítő partnereinknek ajánljuk az egyik legkorábbi anyagunkat, az RGT NIZZA CL-t. Ez az első imidazolinon-ellenálló repce az RAGT portfóliójában. Kiváló állóképességű és szárszilárdságú. A legalacsonyabb hibridünk, de ez a termőképességén mit sem csorbít.

Az RAGT Vetőmag Kft. 2023-as hibridválasztékában mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő repcét. Rovarölő szerrel csávázott és csávázás nélküli vetőmaggal egyaránt tudunk szolgálni.
 

Szemerits Balázs fejlesztőmérnök

                                                                                                         

Címkék: repce, vetőmag, hibrid, ragt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért kell a kén? – Legyél profi a búza nitrogén- és ...

Tavasszal az őszi vetésű gabona állományok fejlődése korán megindult. Sokszor gondot jelent a dózis meghatározása ...