TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Spóroljunk jól, csávázzunk okosan!

Spóroljunk jól, csávázzunk okosan!

Növénytermesztés - 2023.08.04

Nehéz évet élünk meg - ezt ki kell mondani! A következőt nehéz megítélni, ezért jól meg kell gondolni, mit mire költünk. De igen, sokszor nem azon spórolunk, amin igazán kellene.

Már az elején hibázunk. Azután jön a sok, jobbnál jobb megoldás, hogy felturbózzuk amit már nem, vagy nehezen lehet.  A vetőmagkikészítés külön szakma! Otthoni terménytisztítással nem lehet vetőmagüzemi minőséget elérni. A nehezen kirostáható gyommagvak: acat, széltippan és társai benne maradhatnak a vetőmagnak szánt terményben. Ugyanígy a félszemek és beteg magok is.

Azután szembesülünk, hogy drágább gyomirtást kell választani. Az egyenetlenül kelt növényállomány plusz kezelést kezeléseket kíván, mert azt jobban károsítja gomba és rovar is. Végül a későbbi korrekciókkal költünk igazán sokat.

Az idei időjárás sokféle, magvakat, kis növényeket is fertőző betegségnek kedvezett. A gyakori fuzárium mellett a Drechslera fajok a Septoria is sokfelé megjelent és fertőzött.  Több helyen a torsgombával és szártörővel is lehetett találkozni.  Az árpákban sokfelé volt porüszög is. Ezért igen fontos az idei kihívásokat is legyűrni képes, értékarányos csávázószer választása. Nem lehet megkerülni a hatékony, maghéjba és csírába is beszívódó, csíranövénybe bejutást biztosító hatóanyagok kombinált használatát.

Rancona i-Mix készítményünk két szisztemikus hatóanyaga az ipkonazol és imazalil minden igényt kielégítő, teljes védelmet biztosít. Gyorsan bővülő partneri körünkből évek óta igen jó visszajelzéseket kapunk a kiváló kelési mutatókat illetően.  Akár fuzáriumok, vagy a nehezen kivédhető porüszög elleni hatást vizsgáljuk, a Rancona I-mix kiemelkedik a mezőnyből. Erejét, spektrumát mutatja, hogy szója csávázására is engedélyes.  

A kistestvér Rancona 15 ME is megállja a helyét, ez az igen árérzékeny gazdák választása.

A szerválasztásnál is fontosabb a csávázás minősége! (1. kép). Az elégtelen csávázás a később fellépő csíra és szártő betegségeknek és a hatóanyagokkal szembeni rezisztenciának is forrása.  Ezért nagyon fontos, hogy az előírt csávázószer dózis rákerüljön a vetőmagra!

Spóroljunk jól, csávázzunk okosan!

1. kép csávázási hiba

Ez a Rancona készítményeknél pontos és egyszerű dózis:1 liter/vetőmagtonna.

A Rancona termékek méltán híresek arról, hogy a hatóanyagok teljes mértékben a vetőmagra juthatnak, nincs leporlás, mérgező maradék. Az eddig egyedülálló mikromelzió (ME) formuláció nagymértékben segíti a hatóanyagok működését és könnyíti a csávázás folyamatát.

Egyre fontosabb talajlakó kártevők elleni őszi védekezés. Tavasszal sajnos nem lehet teljes hatékonysággal irtani a drótférgeket. Ahol tavasszal kártétel jelentkezik, az utána következő őszi kultúrában mindenképp érdemes rovarölő szeres csávázást végezni.  Ugyanígy járjunk el zöldítést követően is. A többéves fejlődésű drótférgek ugyanis ősszel is károsítanak, jól elérhetőek a még meleg talajban.  Az őszi 3,5-4,5milliós   növényállományban a drótféreg és hatóanyag találkozási esélye nagyságrendekkel nagyobb, mint tavasszal. A Signal-lal  kezelt állományok mindig jobb, dúsabb képet mutatnak. Ennek oka, hogy a magas tőszám miatt a kártételt első látásra sokszor még nehezen behatárolható, a lárvák viszont ott vannak. (2. kép)  A jól végzett Signal kezelés többet hozhat,  nemcsak az árát termelheti vissza!( 3. Ábra) Költsége kb. 1/5 e a tavaszi kezelésnek.

Spóroljunk jól, csávázzunk okosan!

2. kép: Signal lal csávázott és nem Signal os összehasonlítása ( forrás:Dr Tar Melinda)

Sok a kalászos utáni kalászos vetés is, így sokkal gyakoribb a gabonafutrinka lárva, a csócsároló kártétele (3, kép). Ellene a csávázás az igazán hatékony fegyver. Mindkét kártevő ellen kiváló hatású a cipermetrin hatóanyagú Signal 300 ES rovarölő csávázószerünk.

Spóroljunk jól, csávázzunk okosan!

3. kép: csócsároló kártétel

A 2 liter /vetőmagtonna dózisban igen magas hatóanyagtartalom (630g/t) révén a Signal jól gyéríti a talajlakó lárvákat és formulációjának (ES) köszönhetően kiváló partnere a Rancona termékcsalád tagjainak. Az AÖP, AKG programokban mindhárom készítményünk használható.

 Az UPL csávázószer termékek  használatával egyszerre valósul meg a vetőmagvak gombák és talajlakó rovarkártevők elleni magas szintű védelme.  

Spóroljunk jól, csávázzunk okosan!

1. ábra Signal kezelés hatás a termésátlagra:( forrás Dr Tar Melinda)

Fontos tehát, hogy az elején lehetőleg ne hibázzunk, adjuk meg a vetőmagnak és kelő növényeinknek, ami jár. Jó csávázással tudunk spórolni mert nemcsak olcsóbb, de preventív, kényelmes és jól időzíthető, biztonságos és a környezetre is kevésbé káros.

Ne feledjék!  Csávázás UPL termékekkel a jó termés biztos alapja.

Kérem kérdés esetén hívjanak bennünket, támaszkodjanak bátran szakértő szaktanácsadó csapatunkra.

Vados Csaba
csávázószer termékfelelős

https://www.upl-ltd.com/hu

Címkék: csávázás, vetőmag, csávázószer, upl
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...