TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákra

Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákra

Növénytermesztés - 2023.08.03

Előzze meg az érésidővel a nyári forróságot úgy, hogy közben nem köt kompromisszumot az egyéb értékmérő tulajdonságok rovására.

Hirdetés

Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákra

A SAATEN-UNION kalászosnemesítése ennek tudatában a koraiságot a korszerű és modern őszibúza-termékkörben kiemelten kezeli, ugyanakkor az egyéb hasznos tulajdonságok terén sem ismerünk kompromisszumot. Az ezzel az összetett szemlélettel nemesített fajták és hibridek szerepe még inkább felértékelődött, és az utóbbi években fokozatosan növekvő részarányuk bizonyítja jelentőségüket a köztermesztésben és a portfóliónkban egyaránt.

Ebben a szegmensben kiemelt figyelmet érdemelnek az SU HYCARDI és SU HYTONI korai tenyészidejű hibridbúzák, melyek a 4. generációs hibridek köréből érkeznek. Ezeknek a hazai körülményekre szelektált, új generációs hibrideknek kiváló a genetikai előrehaladása a termőképesség, termésbiztonság, betegség-ellenállóság terén, azaz velük újabb szintre lép a köztermesztés.

Az SU HYCARDI a hazai hibridbúza-termesztők nagy örömére egyéb kedvező agronómiai tulajdonságai mellett kiváló termékenyülési adottságú és egészséges, szálkás kalásztípussal rendelkezik. A hibrid a korai kalászolással jellemzően elkerüli a tavaszi időszakban egyre gyakrabban jelentkező száraz periódust. Ezzel a terméskötés és a szemkitelítődés időszakában a környezeti stresszhatásoknak nagyon jól ellenáll, nagy hozamot, akár csúcstermést biztosít (ún. kontinentális típus). A szem-szalma aránya kedvező, középmagas növekedési típusa jó-kiváló szárszilárdságot mutat.

Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákra

Az SU HYTONI dinamikus őszi fejlődése nagyon jó bokrosodási képességgel társul, így a négyzetméterenkénti kalászszám kedvezően alakul, ami az igazán nagy termőképesség egyik alappillére. A kora tavaszi gyors regenerációs képessége és a koraisága együttesen biztosítják a szárazsággal szembeni jó ellenálló képességet, így a hibrid kifejezetten ellenálló az aszálystresszel szemben a virágzásban, terméskötésben és a szemek kitelítődésének időszakában egyaránt. A hasábszerű kalászokban képződő szemek kiváló homogenitásúak, azonos szemméretet mutatnak, és kiemelkedően jó az aratott termény HL-súlya. Az SU HYTONI további agronómiai előnyei közé tartozik a széles vetésidő-periódus (vetésidő október 1–20.), ami a munkaszervezés szempontjából legmegfelelőbb időszakban történő vetést biztosítja.  

Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákra

A korai fajták közül kiemelkedő termőképességű és strapabíró CAMELEON már évek óta országszerte közkedvelt fajta. Meghatározó értékét az adja, hogy a CAMELEON valamennyi termőtájon biztonságosan alkalmazható, jövedelmezően termeszthető, kiemelkedően piacos adottságú árumagot terem. A CAMELEON csúcstermésre képes: évjáratstabil, 8,5-9,5 t/ha-os hozamkilátással, malmi-euro minőséggel (28-30% sikér, 12,0-12,5% fehérje, B1/A2) teljesít az elmúlt évek összesített átlagában. Nagyon produktív szálkás kalásztípusának, jó bokrosodási adottságainak köszönhetően a vadveszélyes, kitett területeken, átlagos termesztési adottságok mellett is sikeresen alapozhatunk rá. A köztermesztésben szerzett tapasztalatok alapján a CAMELEON termesztésének előnyei egy mondatban összegezve: „A megbízható fajta, amely szép a szemnek és jó a zsebnek.”

Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákra

Az SU HYCARDI és SU HYTONI búzahibrid, valamint a CAMELEON búzafajta a korai tenyészidejű szegmens sikeres képviselői, melyek választása jó lehetőséget ad a koraiságukban rejlő előnyök üzemi szintű hasznosítására a még biztonságosabb és jövedelmező termelés megvalósítása érdekében.
 

Egyre több figyelem irányul a korai búzafajtákraVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu 

Címkék: búza, búza hibrid, kalászos, vetőmag, szántóföld, SAATEN-UNION
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növénytermesztésünk 2023-ban, szembeállítva 2022-vel

A számok segítségével hasonlítjuk össze egy átlagosnak tekinthető és egy szélsőségesen aszályos év eredményeit