TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ha odafigyelünk, a jelzőnövények sokat elárulnak a talajunkról

Ha odafigyelünk, a jelzőnövények sokat elárulnak a talajunkról

Növénytermesztés - 2023.06.26

A gyepekben található jelzőnövények jelenléte megmutatja a termőhely bizonyos tulajdonságait: például a talaj vízháztartását, pH értékét, só- vagy nitrogéntartalmát.

Heinz Ellenberg német biológus és botanikus dolgozta ki a módszer alapjait, amit később különböző országok kutatói illesztettek egy-egy régió növényzetére vagy fejlesztettek tovább. A módszer lényege, hogy számskála segítségével jellemezzük azokat a körülményeket, amelyek megvalósulásakor a vizsgált növényfajok tömegesen előfordulnak a természetben.

Vannak tág tűrésű növények, amelyek egymástól jelentősen eltérő körülményeket is elviselnek. A szűk tűrésű növényeket pedig jelzőnövényekként is definiálhatjuk, hiszen ezek a fajok csak meghatározott körülmények között jelennek meg a növénytársulásokban.

A jelzőnövények megfigyelésének több gyakorlati haszna is van: segítségével gyorsan és költséghatékonyan elvégezhető egy termőhely jellemzése, ezzel a módszerrel rövid és hosszútávú változásokat is ki tudunk mutatni, hosszabb időszakra (minimum egy vegetációs idényre) nyerünk információkat, és kifejezetten előnyös a módszer alkalmazása olyan gyepek esetében, ahol eltérő ökológiai adottságú területek vannak, ahol mozaikos a növényzet. Talajvizsgálat készítésekor ilyen esetekben többszörösére nőhetnek a költségek.

Gyepgazdálkodási szempontból kiemelkedő jelentősége van a növények számára felvehető víz mennyiségének. A szélsőséges viszonyokhoz csak bizonyos növények tudnak alkalmazkodni, így az ilyen típusú jelzőnövények megjelenése vagy eltűnése a talajvíz szintjére és mennyiségére is utalnak.

Szárazságot jelző fontosabb növények: árvalányhaj fajok, barázdált csenkesz, közönséges csillagpázsit, sovány csenkesz, sudár rozsnok, szürke fenyérfű, csattogó szamóca, mezei cickafark, pusztai kutyatej.

Nedves-vizenyős fekvést jelző növények: gyepes sédbúza, fehér tippan, fekete nadálytő, gólyahír fajok, közönséges nád, nyugati kékperje, sás fajok, sovány perje és a zsurló fajok.

További részletek a Magyar Állattenyésztők Szövetsége oldalán. KATT IDE!

(Fotó: Bishnu Sarangi/Pixabay)

Címkék: jelzőnövény, gyep, termőhely, vízháztartás, ph érték, , nitrogén
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...