TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
 MIMIC – ünnep a növényvédelemben

MIMIC – ünnep a növényvédelemben

Növénytermesztés - 2023.06.05

Új rovarölő szer, új hatóanyag, bővülő felhasználási lehetőségek

Hirdetés

A SumiAgro Hungary Kft. örömhírrel lepte meg a termelőket 2022-ben. Bevezette kukoricában a kukoricamoly ellen használható,tebufenozid hatóanyagúMimic készítményt, mely a szabadföldön engedélyezett készítményektőleltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, tehát kiváló lehetőséget biztosít a hatóanyagok hatásmechanizmusainak rotálására, a rezisztencia megelőzésére.

Hatóanyag, hatásmechanizmus

AMimic hatóanyaga (tebufenozid) a növekedésszabályzók csoportjába tartozik, azon belül a vedlési hormon (ekdizon) agonista, azaz „vedlésgyorsító” csoportba. A tebufenozid molekula egyik fő jellegzetessége, hogy a kizárólag lepkefélék lárvái ellen hatékony. A hatóanyag a kultúrnövényenkontakt módon viselkedik. Nem szívódik fel, de a formuláció eső- és UV-állóságának köszönhetően 14-21 napig védi a kezelt felületet. A lárvákban gyomorméregként hat, vagyis a hatóanyagnak táplálkozás útján be kell kerülnie azok tápcsatornájába, hogy onnan felszívódva fejthesse ki vedlésgyorsító hatását. A folyamatot már az első falatok elfogyasztása kiváltja, mert ehhez néhány nanogramm hatóanyag felvétele elegendő. A folyamat lényege, hogy a hatóanyag a megfelelő receptorhoz kapcsolódva vedlési hormonként viselkedik, emiatt a lárvákban rendellenes vedlési folyamat kezdődik. Táplálkozásuk néhány órán belül leáll, majd beindul a vedlés. A lárvák 2-3 nap alatt saját testük tápanyagait felhasználva „halálra vedlik” magukat. Ilyenkor megfigyelhető rajtuk az ún. „dupla fejtok” jelenség, illetve a potrohon is rendellenes kinövések jelennek meg.

A készítmény ovicid (tojásölő) hatással is rendelkezik, de ez a hatás csak a frissen lerakott tojások esetében jelentős. A hatóanyag legnagyobb erőssége a lárvák elleni hatékonyság: amíg indukálható a vedlési folyamat, addig hatékony a készítmény. Az imágókra azonban a hatóanyagnak nincs hatása. Időzítés szempontjából ezért általában a lárvakelés kezdetét célszerű megcélozni, de bizonyos kártevők esetében, amelyek hajlamosak azonnal berágni a növénybe (például almamoly) „tojás alá permetezést” javasolnak, vagyis közvetlenül tojásrakás elé időzítik a kezelést.

Általában igaz, hogy minél fiatalabb a lárva, annál hatékonyabb a kezelés, de üzemi kísérleteink során egészen fejlett, nagyméretű gyapottokbagolylepke-lárvák ellen is kiváló hatékonyságot tapasztaltunk (1. kép). 

 MIMIC – ünnep a növényvédelemben

1. kép: Mimic-kezelés hatására elpusztult bagolylepkehernyó (Cegléd, 2021. 08. 23.). A képen jól látható a „dupla fejtok” jelenség

Felhasználás

A magyarországi engedélyokirat kukoricamoly elleni használatot engedélyez hibrid- és popcornkukorica-kultúrákban, 0,75 l/ha dózisban, 42 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idővel. Ez bővült idén csemegekukorica kultúrával, ahol 7 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Tapasztalataink és a szakirodalmi adatok alapján azonban a Mimic nemcsak a kukoricamoly, de számos más lepkeféle kártevő hernyója ellen hatékony, mint a Lymantriadispar (gyapjaspille), Cydiapomonella (almamoly), Lobesiabotrana (tarka szőlőmoly)vagy a Helicoverpaarmigera, azazgyapottok-bagolylepke. ASumiAgro Hungary Kft. igyekszik az okiratot tovább bővíteni további kultúrák és károsítók tekintetében.

Időzítés, kijuttatástechnika kukoricamoly ellen

A megfelelő hatékonyság eléréséhez szükség van a kártevők rajzásának nyomon követésére, figyelni kell a kultúrnövény fejlődését és fenológiáját, és a kijuttatás során megfelelő fedettséget kell biztosítani. A kukoricamoly előrejelzéséhez fénycsapdát vagy biszex feromoncsapdákat alkalmazhatunk, a kezelések időzítését pedig a fogásszámhoz kell igazítani. Érdemes figyelni a tojáscsomók megjelenését a kultúrnövényen, ez is segítheti a pontos időzítést. A Mimic-kezelést akkor kell elvégezni, amikor a lárvák már kikeltek, de még nem furakodtak be. Ez a rajzáscsúcsot követő 6-7 nappal esedékes. A tojásból kikelt lárvák ugyanis egy ideig a levelekből táplálkoznak, tehát nagy biztonsággal fogyasztanak a hatóanyagból. A hatóanyag elhúzódó imágórajzás esetén a frissen lerakott tojásokat is gyéríti.

A megfelelő fedettség eléréséhez a szántóföldön megszokottnál nagyobb, 400 l/ha permetlémennyiség javasolt. A megfelelő terülés biztosítására célszerű adjuvánsokat használni (pl. Spur).

Környezetre gyakorolt hatás

A Mimic egészségügyi és környezetvédelmi tulajdonságai kitűnőek. Melegvérűekre gyakorlatilag nem veszélyes, munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Méregjelzés nélküli (LD50>5000 mg/kg), méhekre nem jelölésköteles. A tebufenozidhatóanyag a talajlakó faunát nem károsítja.

Összegzésként elmondható, hogy a Mimicnagy biztonsággal használható, korszerű és környezetbarát termék; amely jól integrálható az összes támogatási rendszerbe, függetlenül annak korlátozásaitól. Egy beszédes termék – mimic, azaz utánzó –, amely úgy vigyázza növényünket, hogy óvja annak környezetét.

Gáspár Gergely 
szaktanácsadó

Címkék: növényvédelem, rovarölő szer, sumiagro hungary kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vigyázz, kész, rajt: kezdődhet az állattartó telepek ...

Új KAP, új remények, változó pályázati feltételek és lehetőségek