TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

Növénytermesztés - 2023.05.23

Véget ért a csapadékos időszak, megszaporodtak a növényvédelmi teendők a szántóföldeken.

Erős gyomnyomás jelentkezik mind a napraforgó-, mind a kukoricaállományokban, amelynek kézbentartása komoly szakmai kihívást jelent. Azon a szerencsés területeken, ahol évelő gyomnövények hiányában van lehetőség preemegens gyomirtás elvégzésére, a kellő mennyiségű bemosó csapadék megérkezésével a gyomosodási problémák mérsékeltebbek.

A kapás kultúrák gyomirtásánál is fontosabb azonban jelenleg a kalászvédelmi kezelések mielőbbi, és minél jobb minőségben történő elvégzése a búzatáblákon. Az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására országosan alakulhat ki magas páratartalom, amelyhez erős esti, illetve éjszakai harmatképződés is társul. Ez, valamint az a körülmény, hogy az állományok jelentős része már virágzik, azaz fogékony állapotban van, megnöveli a kalász fuzáriumos fertőzésének veszélyét. Természetesen ez a veszély az árpaállományokban ugyanúgy fennáll, csak e terület általában kevesebb figyelmet kap. A kalászos gabonákat nézve a terméskilátások jónak mondhatók, érdemes tennünk azért, hogy a minőséggel se legyen probléma. A jelenlegi piaci helyzetet látva könnyen előfordulhat, hogy a fuzáriumfertőzés, netán az annak következtében kialakuló toxinszennyeződés lesz az a tényező, ami miatt a betakarított termés értékesítése nehézkessé válik, vagy ami miatt a felvásárlási ár csökkenését kell elszenvednünk.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.05.18.

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A jelenlegi évjárattal szemben az előző év csapadékhiánya sok helyen a kártevők károsítását erősítette fel. Olyan, ritkán előforduló károkozásra is volt példa, mint a bundásbogarak őszi árpán történő kártétele. Ennek során a növény generatív részei, a virágszervek olyan mértékű kárt szenvedtek el, ami az állomány kiművelését tette szükségessé.

NapiKép 2022.05.20.

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

Maradva még a fentiekben említett, tavalyi évre oly jellemző csapadékhiánynál, annak hatásai erre az időszakra már szembetűnővé váltak a kalászosokban is. A kalász kivilágosodás, részbeni elhalása sok területen volt látható, volt ugyan, ahol csupán kisebb nagyobb foltokban fordult elő, azonban a táblaszintű megjelenésére is volt példa. Szerencsére ettől jelenleg egyáltalán nem kell tartanunk.

NapiKép 2022.05.21.

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A rovarkártevők által okozott károkozás gyakran fordul elő a repcetáblákon, tekintve, hogy ez a növényünk számít a „legbogarasabb”, a kártevők által leginkább kedvelt növénykultúrának. A jelentős károkozás jellemző a becőt károsító kártevőkre, a repcebecő-ormányosra, valamint a repcebecő-szúnyogra is. Lárváik kártétele nyomán a tavalyi évben is sok becő torzult, majd nyílt fel, amelyből a magok egy része a talajra hullott, ezzel a pergési veszteséggel is hozzájárulva az egyébként is jelentős hozamcsökkenéshez.

 

Mit találunk most a földeken?

NapiKép 2023.05.16.

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A vetésfehérítő, a vörösnyakú árpabogár a kalászos gabonák legközönségesebb kártevője, az ország egész területén jelen van, gyakorlatilag bárhol károsíthat. Azonban megjelenésében a jelek szerint az ország egyes tájegységei között jelentős különbségek alakulhatnak ki. Míg az idei évben a Dél-Dunántúlról már április elején sorra érkeztek a hírek tömeges megjelenéséről, addig pl. az alföldi régióban csak elvétve találkozhattunk kifejlett egyedeivel. Azonban jelenleg már mind a tojásokból, mind lárvákból találhatunk ezeken az alföldi területeken is.

NapiKép 2023.05.18.

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A repcebecőket károsító kártevőkről már volt szó Hírlevelünkben. A tavalyi évi drasztikus kártételüket követen az idei évben egyelőre kevesebb olyan becőt találni, amely a bennük fejlődő lárvák károsításának tüneteit mutatná. Vannak persze torzuló becők, bennük gyakran lárvákat is találhatunk, azonban pillanatnyilag mindkettő esetében kisebb számokról beszélhetünk, mind tavaly.

NapiKép 2023.05.19.

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A legtöbb búzatábla már kikalászolt, kisebb vagy nagyobb mértékben, de zajlik a virágzás. Ez fokozott veszélyt jelent a kalászt fertőző fuzárium-fajok fertőzése szempontjából, ezért ezek között a körülmények között nem hagyható el a kalászvédelmi kezelés. Sok helyen a lehullott csapadék mennyisége, a felázott, felpuhult talajok miatt eleve már csak megkésve végezhető el a kezelés. De, amint erre lehetőség adódik, e területeken is érdemes elvégezni a beavatkozást. 

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook bejegyzése

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

Az elmúlt hét legnagyobb érdeklődést és így olvasottságot elérő bejegyzése a szántóföldön előforduló gyomnövényeken található gombabetegségekkel foglalkozott. A bejegyzést IDE kattintva Ön is elolvashatja.

Heti cikk

 A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

Heti cikkajánlónkban a kalászfuzáriózis elleni védekezés gyakorlatával foglalkozó írásunkat ajánljuk, amely az AgrárUnió Magazin áprilisi számában volt olvasható, de IDE kattintva Ön is elolvashatja.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: kalászfuzáriózis, növényvédelem, kalászos, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. ...