Májusi alma aranyat ér
Magyarországon egy átlagos évben körülbelül hatszázötvenezer tonna alma terem, ebből négyszázezer tonna az ipari, kétszázötvenezer pedig az étkezési. A tárolási kérdések az utóbbi mennyiséget érintik, amelynek zömét Magyarországon értékesítik.
A felmérések szerint egy átlag magyar éves szinten tizenhét kilogramm almát fogyaszt el, ez az összlakosságra kivetítve százhetvenezer tonnát jelent, vagyis legalább ekkora az a mennyiség, amelynek megfelelő tárolásáról gondoskodni kellene. Dr. Thurn László mezőgazdasági igazságügyi szakértővel, a Smartfresh magyarországi képviselőjével a tárolási technológiákról, azok jellemzőiről beszélgettünk.
– Milyen tárolási technológiákat ismerünk, és melyek ezek fő jellemzői?
– A tárolókat több csoportra oszthatjuk, az elsőbe azok tartoznak, ahol csak a hőmérsékletet lehet szabályozni, a másodikba, amelyeknél a hőmérsékletet és a levegő összetételét egyaránt, a harmadikba pedig azok, ahol olyan mértékben lehet az oxigén és a szén-dioxid szintjét csökkenteni, ami hosszabb távú tárolásra is alkalmassá teszi az árut. Az alma frissességének megőrzése érdekében további kisegítő lehetőségekkel is élhetünk. A gyümölcs etiléntermelésének szabályzására épül a SmartFresh minőségi rendszer, amely a betároláskor alkalmazandó, és amelynek segítségével az alma tárolási idejét jelentősen meg tudjuk növelni.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: Szöőr Bea