TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Esik az import dinnye ára – de mikor érkezik a magyar gyümölcs?

Esik az import dinnye ára – de mikor érkezik a magyar gyümölcs?

Kertészet - 2023.06.02

Hétről hétre csúszik lefelé a külföldről behozott, olasz, görög, török dinnye ára Magyarországon, de a vásárlók már a hazai gyümölcsöt várják. Már tudjuk, mikor érkezik.

Magyarországon még az eperszezon közepén jártunk, amikor a görögdinnye számára kedvezőbb klímájú Törökországban elkezdődött az idehaza is népszerű, piros belű, kerek gyümölcs szedése.

A görögdinnye ára néhány hete 6–6,5 török líra/kg (105–115 Ft/kg) között alakult szállítás nélkül, a földről eladva. Törökország az évi 3,5 millió tonna körüli termésével a világ második legjelentősebb termesztője ezen a téren, jócskán lemaradva a 60 millió tonnás dinnyetermést betakarító Kína mögött.A nyár kezdetekor a magyar vásárlók számára is égető kérdéssé válik, hogy a külföldi gyümölcsöt mikor váltja fel a – remélhetőleg – olcsóbb (és sokak szerint finomabb) hazai. Nos, a prognózis szerint erre már nem sokat kell várni, hiszen június közepén már lesz magyar dinnye a piacokon, boltokban.

Ez még a nagy sátras termelésből származik, az „igazi”, szabadföldön termesztett dinnye július elejére várható.

A hazai dinnyetermelőknek nemcsak az időjárással kell megküzdeniük, hanem a görög és olasz dinnyék forgalmazóival is. A magyar export zöme viszont olyan országokba irányul, ahol a földrajzi adottságok miatt nem érik be a dinnye, mint például Németország, Csehország vagy Lengyelország – olvasható a teol.hu oldalon.

Bognár János szedresi termelő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az áprilisi hűvös időjárás nem okozott akkora gondot, hogy panaszkodni kellene, a májusi csapadékos időjárásnak azonban nem örültek. Ha kisüt a nap, szellőztetni kell a sátrakat, sőt az alagutas fólia alatt is melegük van a palántáknak, amikor meg esik az eső és lehűl a levegő, akkor fáznak a növények.

Jelenleg a budapesti Nagybani Piacon 400–450 forint körül alakul az import első osztályú görögdinnye kilója, pedig két héttel korábban még 700–750 forintos árral találkozhattak a vásárlók.

(Fotó: Pun Kaset/Pixabay)

Címkék: görögdinnye, import, gyümölcs, magyarország, hazai, termés, ár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A helyzet stresszes

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® ...