TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Időjárás: még egyszer idecsap a tél, éjszakánként cudar idő várható a jövő héten

Időjárás: még egyszer idecsap a tél, éjszakánként cudar idő várható a jövő héten

Időjárás - 2023.03.04

Tipikusan tél végi időre számíthatunk az előttünk álló héten, az eső mellett még hó is eshet. A hőmérsékleti maximumok nemigen haladják meg a 10 fokot.

Bőven van még ereje a télnek, vasárnapra lehűlést jósolnak a meteorológusok, a jövő héten pedig az eső mellett hó is hullhat. A vegetáció egy része már fejlődésnek indult, a hideg a jövő héten a fejlődést visszafogja. A várható csapadék az ország déli területeinek kivételével már jól jönne az őszi vetésekre, hiszen a február nagy területen meglehetősen szárazra sikerült – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként az 5 mm-t sem érte el, így országszerte a sokéves átlag alatt alakult, viszont a 90 napos összeg ezzel együtt is az átlag fölött jár. A talajok felső rétege az ország nagyobb részén tovább száradt, csak a déli és keleti határ térségében nedves, vizes a talaj teteje.

A mélyebb rétegek azonban szinte országszerte telítettek a korábbi esők hatására.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével már várnának egy kiadósabb esőt. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció.

A folytatásban változékony, kora tavaszi időre számíthatunk. Vasárnaptól hidegebb idő lesz, hétfőtől hideg és nedves léghullámok érkeznek fölénk. Eső és hó vegyesen eshet. A jövő hét közepéig összesen 5–10 mm csapadék hullhat, de délnyugaton több is eshet.

Éjszakánként még bőven előfordulhatnak fagyok, a nappali hőmérséklet alig haladja meg a 10 fokot.

Ami a holnapi napot illeti, vasárnap reggeltől időnként kiterjedtebb, vastagabb felhőmezők vonulnak északnyugatról délkelet felé, de emellett is hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap az ország nagy részén. A felhőtömbökből helyenként rövid záporos csapadék is előfordulhat, hódarazáporra, hózáporra síkvidéken nagyobb esély északkeleten van. Az északnyugati, nyugati szelet a délnyugati negyed és az északkeleti határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

(Fotó: Myléne/Pixabay)

Vasárnap ez várható:Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, március, fagy, vetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...