TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Időjárás: még egyszer idecsap a tél, éjszakánként cudar idő várható a jövő héten

Időjárás: még egyszer idecsap a tél, éjszakánként cudar idő várható a jövő héten

Időjárás - 2023.03.04

Tipikusan tél végi időre számíthatunk az előttünk álló héten, az eső mellett még hó is eshet. A hőmérsékleti maximumok nemigen haladják meg a 10 fokot.

Hirdetés

Bőven van még ereje a télnek, vasárnapra lehűlést jósolnak a meteorológusok, a jövő héten pedig az eső mellett hó is hullhat. A vegetáció egy része már fejlődésnek indult, a hideg a jövő héten a fejlődést visszafogja. A várható csapadék az ország déli területeinek kivételével már jól jönne az őszi vetésekre, hiszen a február nagy területen meglehetősen szárazra sikerült – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként az 5 mm-t sem érte el, így országszerte a sokéves átlag alatt alakult, viszont a 90 napos összeg ezzel együtt is az átlag fölött jár. A talajok felső rétege az ország nagyobb részén tovább száradt, csak a déli és keleti határ térségében nedves, vizes a talaj teteje.

A mélyebb rétegek azonban szinte országszerte telítettek a korábbi esők hatására.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével már várnának egy kiadósabb esőt. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció.

A folytatásban változékony, kora tavaszi időre számíthatunk. Vasárnaptól hidegebb idő lesz, hétfőtől hideg és nedves léghullámok érkeznek fölénk. Eső és hó vegyesen eshet. A jövő hét közepéig összesen 5–10 mm csapadék hullhat, de délnyugaton több is eshet.

Éjszakánként még bőven előfordulhatnak fagyok, a nappali hőmérséklet alig haladja meg a 10 fokot.

Ami a holnapi napot illeti, vasárnap reggeltől időnként kiterjedtebb, vastagabb felhőmezők vonulnak északnyugatról délkelet felé, de emellett is hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap az ország nagy részén. A felhőtömbökből helyenként rövid záporos csapadék is előfordulhat, hódarazáporra, hózáporra síkvidéken nagyobb esély északkeleten van. Az északnyugati, nyugati szelet a délnyugati negyed és az északkeleti határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

(Fotó: Myléne/Pixabay)

Vasárnap ez várható:Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, március, fagy, vetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érdemes-e manapság szamarat tartani?

A szamarak teherhordók voltak. Fajtánk a magyar parlagi szamár. Szerepe a tej és hústermelésben lehet.