TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Időjárás: kiderült, hogyan érzik magukat az elvetett növények Magyarországon, jól jött az eső és a meleg

Időjárás: kiderült, hogyan érzik magukat az elvetett növények Magyarországon, jól jött az eső és a meleg

Időjárás - 2023.05.20

Marad a nyáriasan meleg idő Magyarországon, és az is megnyugtató, hogy a kultúrnövényeink is jól érzik magukat, szépen fejlődnek a kalászosok, a repce is a virágzás vége felé jár, a kukorica és a napraforgó zöme kikelt.

Szombat estétől a gomolyfelhők összeesnek, az ország döntő részén kiderül az ég. Az északkeleti szél is csak kevés helyen maradhat élénk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Vasárnap reggeltől a fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható. Elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. A keleties légmozgás jobbára mérsékelt marad. Zivatarok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok körül valószínű, de néhol akár a 29 fokot is elérhetjük.

Figyelmeztető előrejelzést is kiadott az OMSZ Magyarország területére vasárnap éjfélig. Szombaton elsősorban az északkeleti és délkeleti megyékben, vasárnap főként a keleti országrészben válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatarokat apró szemű jég és átmeneti szélerősödés kísérheti.

Agrometeorológiai szempontból az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza kezd kalászosodni, az árpa pedig már kalászos. A repcetáblák még sárgállanak, de már a virágzás vége felé jár a növény. A virágzásra, majd a szemfejlődésre is országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél.

A hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor a sűrű állományokban a tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak.

A kukorica és a napraforgó zöme már kikelt. Május első dekádjában az Alföldön csapadékhiány gátolta az optimális fejlődést, tehát a napokban lehullott csapadék arrafelé tényleg aranyat ért, az átmeneti belvizes vízborítás az érkező melegben többnyire rövid idő alatt megszűnik majd az erős párolgás hatására. A meleg pedig a növények fejlődését is fölgyorsítja majd, viszont a gyomok növekedése is elkezdődik.(Fotó: Marie Sjödin/Pixabay)

Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, május 21, vasárnap, napos, meleg, kalászosok, repce, kukorica, napraforgó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.