TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Felokosította a régi Valtráját egy békési gazda, sosem volt még ennyire könnyű az élete

Felokosította a régi Valtráját egy békési gazda, sosem volt még ennyire könnyű az élete

Gépesítés - 2023.04.05

Egy utólagosan beszerelt, RTK-pontos automata kormányzási rendszer révén sokkal könnyebb lett egy Valtra traktort használó békési gazda élete. A tapasztalatairól beszélt.

A szingapúri FJ Dynamics (FJD) cég robotizálással és automatizálással foglalkozik, és a termékeit a mezőgazdaságban is széles körben alkalmazzák már. Nemcsak odahaza vannak kutató-fejlesztő részlegei, de az Egyesült Államokban, Kínában, Svédországban és Hongkongban is.

RTK-pontos automata kormányzási rendszerük a Valkon Kft.-nél is elérhető, és univerzálisan minden traktorba beszerelhető. Az átalakítás könnyen megoldható, hiszen a készlet csupán egy elektromosan forgatott és mozgatott kormánykerékből, monitorból, antennakészletből, valamint giroszkópos egységből és érzékelőből áll. A forgalmazó a teljes beszerelést, beüzemelést elvégzi, és még egy 12 hónapos SIM-kártyás RTK-előfizetést is biztosít a gazdáknak.

A Valkon megszólaltatott a tapasztalatairól egy lőkösházi (Békés megyei) termelőt is, Zámbori Róbert 2021 júliusában építette a Valtra 6400-as traktorába az FJD kormányzási rendszert, mert a több mint 10 éve vásárolt erőgépével még hatékonyabban szeretett volna dolgozni.Kisebb átalakításra is szüksége volt ehhez, beszerelés előtt felújította a kormányzási rendszert, kicserélte a gömbcsuklókat, függőcsapokat, mivel a kormányzás a kormányrúdon keresztül történik, és így lecsökkent a kormányzás holtjátéka.

Zámbori Róbert célja az volt, hogy egyszerűen, jól használható, átlátható, elérhető árú automata kormányzást kapjon. Optimalizálni akarta az átfedéseket (ezek már 5 cm alatt vannak), és az FJD alkalmazásával el is hagyhatta a nyomjelzőt, ráadásul a művelőutakra sem kell már figyelnie munkavégzés közben.

Az őszi munkák során gyakorlatilag mindenre használta már, talajmunkákra, vetésre, szántáskor pedig ezzel húzta ki a nyílegyenes barázdát. A gabonavetést is az FJD-vel végezte, a csatlakozó sorok 2-3 cm-en belül vannak.

További részletekért KATT IDE!

Címkék: fjd, valtra, traktor, rtk, talajművelés, vetés, valkon kft., automata kormányzás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet és talajegészség ...

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. Az Európai Unióban a legfrissebb ...