TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Hajmeresztő hír érkezett a Lemkentől, szinte példátlan, ami a „kék” vállalattal történt

Hajmeresztő hír érkezett a Lemkentől, szinte példátlan, ami a „kék” vállalattal történt

Gépesítés - 2023.03.05

Elképesztő évet zártak tavaly a mezőgépgyártó vállalatok, talán soha ekkora ugrást nem hajtottak még végre a bevételbővülésben. A Lemken is hajmeresztő forgalomnövekedésről számolt be.

A német Lemken elsősorban az ekéiről ismert a magyarországi gazdák körében, de az egyéb talajművelői gépeik és permetezőik, műtrágyaszóróik is népszerű termékeknek számítanak. Amióta pedig felvásárolta a holland Steketee céget, azóta a mechanikai gyomirtás terén is kiváló eszközöket kínál, aminek pedig a biogazdálkodók örülhetnek.

A koronavírus-járvány alaposan próbára tette a mezőgépgyártókat is, 2022-ben viszont már a visszarendeződés megnyugtató jelei mutatkoztak szerte a világban. Ráadásul nem kis ütemben, a vállalatok jó része ugyanis elképesztő mértékű forgalombővülésről számolhatott be.

Ezt tette a Lemken is, amelynél a termékportfólió részleges átalakítása, vagy inkább kibővítése meghozta a kívánt eredményt, de ehhez persze szükség volt a gazdák – Magyarországon gyakran pályázatvezérelt – költekezésére is.

A családi tulajdonban lévő, csaknem két és fél évszázada létező „kék” vállalat rekordnak számító, 25 százalékos bevételnövekedést ért el a tavalyi esztendőben. Mindez azt jelenti, hogy a forgalmuk 559 millió euróra nőtt, amihez a magyarországi piac bővülése is jelentősen hozzájárult.

„Képesek voltunk növelni az eladásainkat és az eredményeinket, annak ellenére, hogy a globális ellátóláncoknál még mindig előfordultak problémák, valamint az infláció is emelkedett”

– jelentette ki Nicola Lemken tulajdonos és Anthony van der Ley vezérigazgató. A bevételek 80 százaléka az exportpiacokról származik, de Németország is jól teljesített, és a vezetőség úgy véli, hogy a további növekedés lehetősége is benne van a vállalatban.

Az ehhez vezető tervek egyike, hogy új üzemet nyitnak a hollandiai Dinteloordban (precíziós gyomtalanító eszközök gyártására), de a Harenben lévő gyárat is bővítik (ez a vetéstechnológiai gépek szülőhelye). Mindez persze az alkalmazotti létszám emelésével is jár, tavaly 4,5 százalékkal, 1773-ra nőtt a Lemken dolgozóinak száma.

Friss hír a németekkel kapcsolatban, hogy a közelmúltban felvásárolták az afrikai és ausztrál piacon a vetéstechnológia terén jelentős szereplőnek számító Equalizer vállalatot. Videó a bővített portfólióról: 

Érdekes volt? További részletek a felvásárlásról:

lemken, munkagép, bevétel, növekedés, 2022

Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az élelmiszerek minősége forog kockán – Megalakult az ...

Tízből nyolc (82%) magyar szerint a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állattartók teremtik a ...