TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Itt vannak a tervek: a John Deere így akar a globális agrárium élvonalában maradni

Itt vannak a tervek: a John Deere így akar a globális agrárium élvonalában maradni

Gépesítés - 2023.02.12

Hol lesz a John Deere egy évtized múlva? Ez viszonylag magabiztosan prognosztizálható, hiszen máris rengeteget invesztálnak a jövőt jelentő önműködő traktorok és más mezőgazdasági gépek fejlesztésébe.

A John Deere talán a legismertebb amerikai agrárgépgyártó vállalat, amelynek népes felhasználói köre (és rajongói tábora) van Magyarországon is. A története még a 19. század első felében kezdődött, amikor a névadó John Deere 1837-ben megnyitotta kovácsműhelyét Illinois államban. Már akkor alkalma nyílt a farmerek számára kisebb-nagyobb javításokat elvégezni, aztán szerszámokat (villákat, ásókat), illetve bonyolultabb munkagépeket, például öntisztuló acélekéket kezdett gyártani.

Azóta eltelt közel 200 év, és most már az elemzők többsége inkább előretekint. Nemrégiben feltették azt a kérdést, hol tart majd vajon a John Deere egy évtized múlva, és erre viszonylag magabiztos válaszokat lehet adni, hiszen egyértelműen látszanak a vállalat fejlesztési irányai. Az Egyesült Államokban jelenleg a traktorpiac 53 százalékát, illetve a kombájnpiac 60 százalékát tartják kézben, de globálisan is igen versenyképesek. A cél alighanem ennek a fölénynek a megtartása lesz az előttünk álló évtizedben is.

Az önműködő gépek feltehetőleg egyre nagyobb szeletet jelentenek majd a kínálatukban, a technológia pedig a szántóföldeken gyorsabban teret hódíthat, mint a közutakon, hiszen itt kevesebb, a biztonságot veszélyeztető tényezővel kell kalkulálni. Az autonóm traktorok közül az R8 modellre épülő fejlesztésük tart talán a legelőrébb, ez GPS és 12 kamera segítségével képes megbízható munkavégzésre.

A Blue River Technology 2017-es felvásárlásával a John Deere a permetezőgépek területén is nagyot lépett előre a kezelő nélküli, önműködő technológiában. Ezt már adaptálta is a 36 méteres szórókerettel rendelkező önjáró permetezőjére, amely kamerarendszer révén képes elképesztő precizitásra. Természetesen szoftveres oldalon is erősít a vállalat, és a tervek szerint 2026-ra már 1,5 millió gép és félmilliárd hektár termőterület lesz bekötve a John Deere Operations Center online gazdálkodási rendszerbe.

Hol lesz tehát a John Deere 10 év múlva? Az önműködő traktorok minden termékszegmensében elérhetők lesznek, és ezeknek a gépeknek fontos szerep jut majd abban, hogy a gazdák a folyamatosan növekvő népesség számára egyre csökkenő földterületen állíthassanak elő az élelmiszert. Nincs más választás, mint tovább növelni a hatékonyságot, ez pedig csak folyamatos fejlesztésekkel érhető el. Előrejelzések szerint 2030-ig évi 21 százalékos növekedést láthatunk majd az autonóm traktorok piacán, és ebből a John Deere is alaposan kiveszi majd a részét.

 

 

Címkék: john deere, prognózis, önműködő, traktor, élelmiszerellátás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szója lehet a mezőgazdászok mentőöve?

Az utóbbi időben egyre többet hallani a szójáról, ezért úgy gondolom, érdemes ezt a témát itt is elővennem. A jelenlegi ...