Hirdetés
Hatvan évvel ezelőtt brutális szörny született

Hatvan évvel ezelőtt brutális szörny született

Traktorok - 2022.06.19

A Kirovec traktorok régen és ma is tekintélyt parancsoló gépek, az első modell, a K-700 nehéz-, összkerekes traktor prototípusa éppen hatvan évvel ezelőtt gördült le a szentpétervári gyártósorról.

A 8 hengeres V-elrendezésű, turbódízelmotorral szerelt törzscsuklós traktorból 1968-tól jelentős mennyiségben exportáltak az egykori NDK-ba, de hazánkban is csaknem 312 darab állt munkába 1975-ig.

Az első évben mindössze 50 darabot gyártottak és bár a Kirovec-et a legtöbben mezőgazdasági gépként ismerik, valójában eredeti célja nagytömegű rakéták hordozása volt. Aztán az oroszok rájöttek, hogy a brutális szörny kiválóan használható a mezőgazdaságban is. Ahogy teltek az évek, a hatalmas traktor egyre népszerűbb lett.

Hamarosan megjelent egy még erősebb, 300 lóerős típus, a K701M.

Megtörtént eset, hogy egy traktoros egyszer könnyelműen magára hagyott egy Kirovecet amikor kiszállt, hogy bemenjen egy-két felesre a TSZ-iroda melletti kocsmába, és mire kijött, az elszabadult monstrum „lebontotta” az irodát.

A Kirovecet ma is gyártják, a kiállítások éke, méretei mindenkit rabul ejtenek. Ezen a videon bepillantást nyerhetünk a gyártási folyamatba:

https://www.youtube.com/watch?v=p4fAIeAVaro

Itt egy Kirovec K701-esben gyönyörködhetünk, ahogy könnyedén legyűr egy Fendt és egy Case traktort:

https://www.youtube.com/watch?v=fdI3enmXYvU

Valahol az orosz tajgán:


;t=130s">
;t=130s">

;t=130s

Címkék: traktor, Kirovec
Kiemelt hírek