TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hamarosan piacra érett lesz a New Holland elektromos, önvezető kistraktora

Hamarosan piacra érett lesz a New Holland elektromos, önvezető kistraktora

Traktorok - 2021.12.17

Elektromos hajtású, önvezető ültetvénytraktorokat dobhat hamarosan piacra a CNH óriásvállalat. Ehhez a napokban mélyítette el kapcsolatát az amerikai Monarch céggel.

Tavasszal jelentette be a Case IH, a Steyr és a New Holland márkákat birtokló CNH Industrial, hogy kisebbségi tulajdont szerzett az amerikai Monarch cégben. Ez egy kaliforniai központú, elektromos és önvezető traktorokat fejlesztő, rendkívül ígéretes vállalkozás, amely mindössze két éve létezik.

A Monarch Tractor fejlesztés alatt álló masinája jól kombinálja az elektromos üzemet, az automatizálást, a gépi tanulást és az adatelemzési képességet annak érdekében, hogy a gazdák még hatékonyabban, a hozamot maximálva termelhessenek. Az erőgép a gyártó ígérete szerint legalább 10 órás folyamatos üzemelésre lesz képes, és ennek alátámasztására az akkumulátorra 10 év garanciát vállalnak. A teljes újratöltés (220 V-ról) mintegy 4-5 órát vesz igénybe, de az egy személy által könnyedén kicserélhető – opcionálisan elérhető – akkumulátor 10 perc alatt újra munkaképessé teheti a gépet. A traktor elsősorban ültetvényekbe javasolt, a csúcsteljesítménye ugyanis 70 LE (55 kW), ám ebből munka közben 40 LE-t (30 kW) tud folyamatosan biztosítani.

A CNH és a Monarch kapcsolata a közelmúltban új szintre lépett, hiszen immár licenc-együttműködést kötöttek, vagyis hamarosan az amerikai cég start-up technológiájának konkrét átvételére is sor kerülhet. Egyelőre még nem ismert, hogy a Monarch már létező prototípusát fogják-e kék színbe öltöztetni, a hír viszont azt jelenti, hogy a termék lassan piacéretté vált.

„Az együttműködés elsősorban olyan változtatható méretű, moduláris elektromos platform létrehozását célozza, amelyet alacsony teljesítményű traktoroknál lehet használni” – utal a CNH hivatalos közleménye arra, hogy egyelőre ők is az ültetvényekben használható erőgépekre koncentrálnak az elektromos, önvezető masináik terén. Szintén az óriásvállalat ilyen irányú törekvéseire mutat, hogy a közelmúltban a bolognai, 5000 hektáros Il Raccolto Farmmal is partnerségre léptek, feltehetőleg azért, hogy ott a traktoraikat éles körülmények közt tesztelhessék.

 

Címkék: traktor, elektromos, ültetvény, önvezető, CNH Industrial, Monarch
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges ...

Míg a gazdálkodók új módszereket keresnek a kártevők és kórokozók elleni hatékony védelemre és a környezeti stressz ...