TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
John Deere: a traktorok Rolls- Royce-a – Kifinomult luxus és hatalmas erő egyben

John Deere: a traktorok Rolls- Royce-a – Kifinomult luxus és hatalmas erő egyben

Traktorok - 2021.05.16

Nem akármilyen múltra tekinthet vissza a John Deere traktorokat gyártó, amerikai multinacionális vállalat. A mezőgazdasági és munkagépeket készítő Deere&Company céget 1837-ben John Deere és Grand Detor alapították az Amerikai Egyesült Államokban, az Illinois állambeli Moline nevű kisvárosban.

A vállalat jelentőségét mutatja, hogy részvényeivel a New York-i tőzsdén is kereskednek. Fő profilja a mezőgazdasági munkagépek, erőgépek, kombájnok és traktorok gyártása, valamint forgalmazása. Egy 2013-as adat szerint a cég világszerte 67 ezer dolgozót foglalkoztat.

A márkának rengeteg híve van Magyarországon is, őket igyekszik összefogni a 2017-ben indult John Deere Fan­­­ok Hungary Facebook-csoport. Az oldal ötletgazdája, egyik ad­­minisztrátora a 22 éves Szauer Máté, aki a Tolna megyei Decs nagyközségben él. A családjának nem volt különösebb kapcsolata a mezőgazdasággal, érdeklődése mégis hamar az agrárium és a mezőgazdasági gépek felé fordult. Már gyermekként traktorokat fotózott, és immár tizenegy éve működteti a különböző típusú traktorokat bemutató blogját. Máté egyébként mezőgazdasági gépésztechnikusként végzett, majd felvették az agráregyetemre is, ám mégis úgy döntött, inkább 
a saját lábára áll. Kamionsofőrként a téli holt szezonban nemzetközi áruszállítással foglalkozik, tavasztól pedig belföldi gabonaszállításból, mezőgazdasági fuvarozásból keresi a kenyerét.

jd1

Szauer Máté és Speich Dániel

A Facebook-csoportot Máté középiskolai osztálytársával, Speich Dániellel indította el. Korábban mindketten tagjai voltak több olyan csoportnak is, amelyekben bárki mindenféle ellenőrzés, moderálás nélkül bármit közétehetett. Ez adta az ötletet, hogy mi lenne, ha egy olyan fórumot teremtenének, amely kizárólag 
a John Deer traktorokkal foglalkozik, ha már mindkettőjüknek ez a kedvenc márkája.

Az oldal másik adminisztrátora, a 21 éves Speich Dániel a szintén Tolna megyei Bonyhádbörzsönyben él. A mezőgazdasággal gyermekkora óta van kapcsolata, nagyapja és édesapja is az agráriumban dolgozott. „Apukámmal már gyerekként is rendszeresen jártam ki a földekre, ő tanítgatott, sok mindennel megismertetett” – emlékszik vissza. Dani eddig szinte kizárólag John Deere traktorokkal dolgozott, így aztán nem csoda, hogy hamar a kedvence lett a márka.

jd3

9470RX traktor Szekszárdon

És hogy miért pont a John Deere? Szauer Máté szerint azért, mert ez egy prémiummárka a mezőgazdasági gépek között. „A John Deere képviseli 
a gépgyártásban a csúcsot” – mondja. Tolnában, az úgynevezett sárközi térségben a kötött, nagyon nehezen művelhető talajokon 
a zöld „szarvasos” traktorok sokszor bizonyítottak már. Szerinte más gépek nem nagyon bírják azt az igénybevételt, ami ott vár rájuk. „Mezőgazdasági gépkezelőként nagyon sok típust kipróbáltam már, egyik sem képes azt nyújtani, amit a John Deere” – magyarázza. Máté szerint semmi máshoz nem hasonlítható az az egyszerű, kifinomult luxus, amit az amerikai „csoda” biztosít. „Minden kategóriában sokkal erősebb a más márkák hasonló gépeinél. Legyen az akár egy 30 ezer üzemórás, 1990-es évjáratú John Deere, ha odaverik neki a gázt, bármilyen körülmények között úgy megy, ahogy egyetlen másik gyártó traktorja sem képes” – érzékeltette a különbséget.

jd4

JD-kavalkád egy Baranya megyei géptelepen

Dani mindezt még azzal egészíti ki, hogy szerinte a John Deere a traktorok Rolls-Royce-a, minden tekintetben a csúcsminőséget képviseli. „A hangja volt, ami először megfogott” – mondja. Első élménye egy 7810-es John Deere-hez kötődik. Édesapja ölében ülve „vezethette”, majd, egy-két évvel később már önállóan is, úgy, hogy az apukája a pótülésen figyelte, miként boldogul az alig 13-14 éves fiú.

Máté is tisztán emlékszik az első traktoros élményére. „2008 őszén volt, amikor kilencévesen a szüleim egyik ismerőse vett egy vadonatúj 8120-ast. Nem lehetett belőle kirángatni, egész nap ott ültem benne” – idézi fel, hozzátéve, hogy egyelőre egy MTZ 50-essel dolgozik, de már „rajta van az ügyön”, hogy végre megszerezze élete első saját John Deerejét is. Egy internetes aukción licitált egy sok üzemórás 7830-as típusra. „Ha sikerül megvennem, nagyon boldog leszek, de ha nem, akkor sem bánkódom majd. Ami késik, nem múlik” – mondja.

jd2

9420R fronttartályokkal, mélylazítózás közben

A John Deere Fanok Hun­gary Facebook-csoportnak jelenleg már több mint 8500 tagja van. A srácok egyáltalán nem gondolták, hogy ekkora érdeklődés lesz az oldal iránt. Sikerült elérniük, hogy a csoport valóban az értelmes diskurzus helye legyen, a tagok nagyon aktívak, különösen ilyenkor tavasszal, amikor indul a szezon. Rengeteg kérdést tesznek fel, például gépvásárlással kapcsolatban, és az oldalon szinte egymást érik a fotók a tavaszi munkákat végző John Deere traktorokról. A márka nem csak Máténak és Daninak a kedvence, itthon a nagyüzemi termelésben dolgozó gépeknek legalább a hatvan százaléka John Deere. A vállalat rengeteg típust gyártott az évtizedek alatt, és népszerűségének egyik titka talán az, hogy a fejlesztésekben mindig ez élen jár. Máté szerint erre jó példa a John Deere R szériája, amely még ma is az innováció csúcsát képviseli a világ traktorgyártásában.

jd5 másolata min

S690i kombájn, amely éppen teherautóra ürít kukoricát

A John Deere, ha odaverik neki a gázt, bármilyen körülmények között úgy megy, ahogy egyetlen másik gyártó traktorja sem képes.Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, John Deere, Rolls- Royce
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – A legendás Dutra méltatlan sorsa

Alig akad túlhasználtabb és elcsépeltebb szó a médiában, mint a legenda és a legendás. Kivételesen mégis illik a ...