TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Önműködő traktorok: precíz munkavégzés alacsony sebesség mellett is

Önműködő traktorok: precíz munkavégzés alacsony sebesség mellett is

Traktorok - 2021.03.27

Áprilistól elkezdi önműködő traktorai értékesítését a Yanmar. A japán gyártó ígérete szerint a multifrekvenciás antennával felszerelt erőgépek akár 0,5 km/h munkasebesség mellett is hihetetlen precizitással dolgoznak majd.

A Yanmar már 2018-ban bemutatta saját önműködő traktor koncepcióját, amelyet azóta is folyamatosan fejleszt. Az automatizmusnak náluk két fokozata van: Auto módban az erőgép a haladást, megállást, és a fordulók végrehajtását is önállóan végzi, míg Linear módban csak egyenes vonalban dolgozik valódi robotként a földön, míg a fordulókat és más bonyolultabb műveleteket emberi beavatkozás segíti.

Az emberi kontroll egy 10 colos tableten keresztül történik. Ez azért jó megoldás, mert így egyetlen kezelő akár két traktor egyidejű irányítására is képes lehet. A műholdak által segített RTK jelek révén a gépek természetesen centiméteres pontossággal képesek haladni és dolgozni. Amíg a technika kiforrottá nem válik, a tableten lévő vészmegállító gomb is hasznos kiegészítő.

A Yanmar a közelmúltban jelentette be, hogy az önműködő traktorukat egy új multifrekvenciás antennával egészítették ki, és ezáltal az erőgép 75 százalékkal gyorsabb adatfeldolgozásra, válaszadásra képes, ami természetesen a pozícionálási pontosságát is javítja. A frissített modellek Japánban már áprilistól kaphatók lesznek, és a 88–113 LE-s teljesítménytartományt fogják lefedni.

Az új gépek a jeleket három különböző frekvencián kapják a GNSS rendszeren keresztül, és már nem lesz szükség bázisállomás létesítésére. A pontosság ezáltal olyan mértékben nő, hogy a traktorok immár 0,5 km/h munkasebesség mellett is precíziós gazdálkodást folytathatnak. A Yanmar egyelőre a hazai piacra gyártja önműködő traktorait, mert – véleményük szerint – még az európai piacok sem elég fejlettek ezek használatához.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, önműködő, Yanmar, multifrekvenciás antenna
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új mérföldkő a kalászosok védelmében

A 2023-as év erős gombafertőzést hozott a gabonatermesztőknek, a csapadékos ősz és enyhe tél kedvezett a ...