TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Ennél egyszerűbben nem lehet művelőutakat kialakítani

Ennél egyszerűbben nem lehet művelőutakat kialakítani

Vető- és talajművelő gépek - 2021.03.03

A művelőutak precíz kialakítását teszi egyszerűen lehetővé a Lemken új megoldása. Az online konfigurátor révén terméskieséssel sem kell számolniuk a gazdálkodóknak.

A csökkentett talajtaposásos gazdálkodás (angol kifejezéssel Controlled Traffic Farming, CTF) ma már nem számít újdonságnak. Ez a káros talajtömörödés megfelelő ellenszere, ezáltal a nagyobb terméshozam garanciája lehet azáltal, hogy a gazdálkodásban optimalizálják a művelőutakat. Előre kijelölik a földeken azokat a nyomokat, ahol később a permetezőgép, műtrágyaszóró, vetőgép stb. haladhat, ezáltal a tábla többi részét megóvják az átjárástól, így a növények egyenletesebben fejlődhetnek.
A német Lemken most az Azurit 9 szemenkénti vetőgéphez kínál egy online konfigurátort. A munkagép rugalmas, változatos művelőút-kialakítást tesz lehetővé, elsősorban a DeltaRow koncepciónak köszönhetően. Ez a maglehelyező rendszer nem hagyományos sorokban, hanem két eltolt, egymástól 12,5 cm-re elhelyezkedő sorban veti el a magokat, így a növényeknek 70 százalékkal nagyobb tenyészterületet biztosít, illetve jobb hozzáférést a vízhez és a tápanyagokhoz.

A most bemutatott konfigurátor segít a gazdálkodóknak a megfelelő művelőutak kialakításában, vagyis meghatározni azt, hogy maglehelyezés közben mely sorok vetését kell kikapcsolni. Az Azuritnál az ikersorok egyik párjának deaktiválásával a sortávolság 62,5 cm-ről 75 cm-re növekedhet. Ezzel egy időben viszont kétszer annyi vetőmagot helyeznek le a megmaradó sorban, tehát az egy négyzetméterre kiszórt magok száma nem változik, így a megoldás nem okoz terméskiesést. Egy újabb sor kiiktatásával a művelőút nyomszélessége már 87,5 cm-esre növekszik, ami lehetővé teszi, hogy extra széles abroncsokat használjanak a még talajkímélőbb gazdálkodás érdekében.

A konfigurátor rendkívül egyszerűvé teszi a tervezést, hiszen csupán a munkagép munkaszélességét kell megadni, valamint a nyomszélességet, illetve a növényeknek az abroncs szélétől való elvárt távolságát. Ezáltal minimalizálódik a kultúrnövények sérülésének veszélye, illetve a talajtaposás is redukálódik. Az Azurit 9-es mellett a konfigurátor a Solitair 25 szériához is ingyen elérhető a tramline.lemken.com oldalon.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: vetőgép, vetés, Lemken, Solitair, Azurit, online, konfigurátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Rekordszámú jelentkezés a MATE gödöllői képzéseire

Továbbra is töretlen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem népszerűsége a felsőoktatási felvételin. A gödöllői ...