TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepe

42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepe

Gépesítés - 2024.02.22

Az elkövetkező időszakot két nemzetközi trend, a talajvédelemre összpontosító zöld irányzat, valamint a precíz, hatékony munkát elősegítő fejlesztések határozzák meg – talán ez volt az idei, 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow legfontosabb üzenete. A kiállítás történetében most először érkeztek autonóm gépek a fővárosi vásárközpontba, ahol a kiállítók számát tekintve rekordot döntött az idei rendezvény.

Több mint 40 ezren voltak kíváncsiak a négynapos kiállításra, ahol a mezőgazdaság minden ágazata és összes jelentős szakmai szervezete képviseltette magát, és ott voltak a legfontosabb gép- és termékforgalmazók is. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow növekvő jelentőségét bizonyítja, hogy a rendezvény 37 ezer négyzetméternyi kiállítási területtel és 300 kiállítóval rekordot döntött, így mind a 8 pavilont megnyitották a szervezők. Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója úgy nevezte az eseményt, hogy a „mezőgazdaság jövőjének ünnepe”, és az egyre nagyobb érdeklődéssel magyarázta az évről évre bővülő kínálatot. A rendezvény a térség egyik legjelentősebb szakkiállítása, regionális jelentőségét jelzi, hogy az elmúlt évekhez képest idén lényegesen több külföldi kiállító és látogató érkezett a kiállítási központba.

„A gyorsan változó körülmények között a mezőgazdaságban is felértékelődött az alkalmazkodás, ami korszerű eszközök nélkül lehetetlen” – emelte ki Nagy István agrárminiszter, aki az esemény megnyitóján arról is beszélt, hogy az Agrárminisztérium (AM) biztosítja a szükséges forrásokat ahhoz, hogy a termelők beszerezhessék az új technológiákat. 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepeHarsányi Zsolt a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnökeként kiemelte: a következő időszakot két nemzetközi trend, a talajvédelemre összpontosító zöld irányzat, valamint a precíz, hatékony munkát elősegítő fejlesztések határozzák meg. Ezért is volt különösen fontos, hogy a kiállítás történetében most először autonóm gépek is gazdagították a kínálatot.

 

A következő időszakot két nemzetközi trend, a talajvédelemre összpontosító zöld irányzat, valamint a precíz, hatékony munkát elősegítő fejlesztések határozzák meg.

Szakmai programok

A négynapos rendezvényt kísérő szakmai programok közül idén is sokakat vonzott a GOSZ Szántóföldi Szakmai Napja és az agrár- és ipari robotokat bemutató PREGA Agrobot Show. A MEGFOSZ a talajművelés témakörében szervezett előadásokat és kerekasztal-beszélgetést, ezek fókuszában az erdőművelés, az erdészeti munkában használatos robotok és okosmegoldások álltak. Az Államkincstár szakmai programjai közül nagy érdeklődés kísérte az új technológiák bemutatását, köztük a tavaly bevezetett Területi Monitoring Rendszert és a Mobilgazda alkalmazást. Az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága szakmai konferenciáján elsősorban az idei év agrártámogatási rendszeréről volt szó.

Nemzetközi márkák és döntéstámogató szolgáltatás a KITE-nél

Az innováció és a fenntarthatóság jegyében felsorakoztatott megoldásokkal, gépekkel, eszközökkel és szolgálatatásokkal várta a rendezvényre látogatókat a Hungexpo F pavilonja. A KITE Zrt. vezető integrátorként évtizedek óta elkötelezett az innovatív technológiák elterjesztésében, a terméshozam maximalizálása és a fenntartható gazdálkodás megvalósítása iránt. A hatékony technológiák és az újdonságok bevezetésének első színtere az idei évben is az AgrárgépShow volt, ahol újdonságként mutatkoztak be a német, prémiumminőségű Kramer rakodók, melyek januártól megtalálhatók a KITE portfóliójában. A látogatók közelről is megismerhették a tavaly Európa-szerte elsőként a vállalatnál debütáló John Deere See & Spray gyomfelismerés-alapú permetezőt is, amit Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjban részesített a zsűri. A 3000 m2-es kiállítótérben további nagy múltú nemzetközi márkák is helyet kaptak, köztük a John Deere, Köckerling, Orthman, SIP, Rauch, Joskin, J&M, valamint a Furrier, Pellenc, Tow and Blow termékei.

A professzionális döntéstámogató szolgáltatások között mutatkozott be a KITE saját fejlesztésű Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) öntözésirányítási rendszere és alkalmazása. A Precíziós Gazdálkodási Rendszer népszerűsítésére külön „PGR-szigetet” állított fel a vállalat, lehetőséget adva a különböző applikációk alaposabb megismerésére, a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatósága által kínált megoldások, szolgáltatások bemutatására. Megújult külsővel és a precíziós témában elérhető legfrissebb tartalmakkal debütált a kiállítás idején a nyilvánosság előtt a KITE PGR-szolgáltatásait bemutató új holnapja, a www.pgr.hu.

A kiállítási területen a KITE növényvédelmi, környezetápolási, kertészeti, öntözési, tápanyag-gazdálkodási területeinek megoldásait is megtekinthették az érdeklődők. Továbbá a KITE Zrt. a John Deere szántóföldi traktorok széles választékát 10 gépkapcsolat segítségével mutatta be 100 LE-től egészen 410 LE-ig. Minden traktorkategóriában bemutatkoztak a John Deere precíziós megoldások.

A látogatók közelről is megismerhették a tavaly Európa-szerte elsőként a KITE-nél debütáló John Deere See & Spray gyomfelismerés-alapú permetezőt, amit Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjban részesített a zsűri.

Átmenetileg zsugorodó piacon is eredményes az Axiál

A gépgyártás fellendülése mellett is nehéz időszak volt a 2023-as év – hangzott el az Axiál évértékelőjén, amit Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, a cég ügyvezetője tartott. Bár tavaly végre helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási idők és megállt a gépek áremelkedése is, a kereskedelmi szektor mégis kihívásokkal szembesült. Az európai géppiacon a vásárlóerő jelentős csökkenése következett be. Ezt a pandémia és a háborús helyzet elhúzódó gazdasági hatásai generálták, melyek egybeesnek az uniós fenntarthatósági követelmények élesedésével, ami komoly versenyhátrányt okoz a kontinens gazdálkodóinak.

A régiós és hazai kitekintést tovább árnyalta, hogy a 2022-es történelmi aszály miatt a magyar gazdálkodók alapvetően kevesebb tartalékkal indították a tavalyi évet, miközben az orosz–ukrán konfliktus miatt bezuhant terménypiaci árak ezt a térséget sújtották leginkább. A jelenlegi rendkívüli helyzetet jól mutatja, hogy míg korábban az új gépes értékesítési volumen csökkenésével a használt gépek forgalma nőtt, most mindkét kategóriában párhuzamosan csökkenő adatok láthatók. De történtek pozitívumok is. A digitalizációs pályázatok áthúzódó kifutása 2022 után további jelentős gépértékesítési forgalmat generált 2023 első felében. A szélsőséges időjárás a növénytermesztést kihívások elé állította, viszont az intenzív esőknek köszönhetően bőséges takarmány termett, ami az állattenyésztők számára jobb környezetet teremtett. Az Axiál 2024-ben további kedvező fordulatra számít, hiszen az érkező új pályázati lehetőségek erősíteni fogják a beruházási kedvet.

Az AXIÁL-nak az év első felében kimagasló forgalmat sikerült elérnie, ugyanakkor a mezőgazdasági termelést érintő negatív ágazati hatások az év második felében a gépkereskedelmi szektorba is átgyűrűztek, de az AXIÁL a hatékony, több téren digitalizált működésre, erős beszállítói kapcsolatokra, illetve az aftersales szolgáltatásokra támaszkodva stabil maradt, árbevétele megközelítette a 150 milliárd forintot. A stabilitáshoz kellett a vállalat széles tevékenységi köre, hiszen az összesített árbevételből 2023-ban is csak 60% körüli részt tett ki az új gépeket értékesítő főtevékenység. Az egyéb szolgáltatások az év második felében fejtették ki igazán kiegyensúlyozó hatásukat, hiszen a csökkenő gépértékesítési volumen mellett az alkatrész-kereskedelem és a szerviztevékenységek részaránya 5%-kal magasabb lett. A 2023-as év inflációs környezete hatással volt a vállalat működési költségeire is, ám a magas járulékos költségek ellenére folytatódtak a cég infrastrukturális beruházásai.

A jövőbiztos mezőgazdasághoz komplex megoldásokra és páratlanul sokoldalú szakértelemre is szükség van – hangzott el az évértékelőben. Az AXIÁL bevezeti a magyar piacra az AXIÁL Csoport márkanevet, amely immár hivatalosan nemcsak a három fő szolgáltató (AXIÁL, MANAX, AFS), hanem a szélesebb portfólió központja is, beleértve a Harsányi család több mezőgazdasági vállalkozását, mint például az AXIÁL központjának szomszédságában található szántóföldi növénytermesztő és állattenyésztő céget. Jelentős változás, hogy az AgroVario Kft. teljesen függetlenedik az újonnan alakult márkanévtől.

A vállalat várakozásai szerint idén csökkennek a finanszírozási költségek, normalizálódik az infláció, konszolidálódnak az inputanyagárak, megérkeznek az uniós kifizetések és az új pályázati lehetőségek. A jelentős pozitív hatások mellett a gépkereskedelem ismételt fellendüléséhez azonban arra is szükség lesz, hogy a terménypiaci árak normalizálódjanak, az orosz–ukrán háború lezáruljon, továbbá eredményes, az időjárást tekintve kedvező szezonja legyen a növénytermesztő gazdaságoknak.

Jubileumok, újdonságok, győztes fejlesztés a Fliegl háza táján

A Fliegl 2023-ban ünnepelte az abdai gyár fennállásának 30. évfordulóját, de nem csak az évek és a legyártott pótkocsik száma nőtt ez idő alatt, hiszen az 1993-ban átadott gyár a folyamatos beruházásoknak köszönhetően az év végén újabb hatalmas raktárépülettel bővült. A 2023-as év nemzetközi szinten is jubileumi volt, mert 25 éve mutatták be a Fliegl saját fejlesztését, az „ASW” letolókocsit, amiből 1998 óta már több mint 25 ezer darabot gyártottak. Ebből a hazai piacon 952 letolórendszerű pótkocsi dolgozik, ami a kiegészítők használatával sokrétűen használható, legyen szó gabonaátrakásról, trágyaszórásról vagy gyors lerakodásról szabadban vagy akár alacsonyabb épületekben. A Fliegl folyamatosan fejleszti kiegészítő adaptereit az átrakótechnika és szórórendszerek területén egyaránt.

42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepe

A hazai fejlesztésű Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi

A kiállított gépek között volt a 2024-es kiállítás különdíjasa, a hazai fejlesztésű Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi. A nagy értékű betakarítógépek hasznos üzemidejének kihasználása, ezáltal a gazdaságosság növelése igényli a betakarított növény akadályok nélküli elszállítását a betakarítógéptől és a menet közbeni ürítést. A hazai gyártású FLIEGL VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi jelenlegi fejlesztése is ezt a célt szolgálja. A 35 fokban dönthető ferde átrakócsiga a szállítójárműre átrakodás könnyítését és a vetőgépek feltöltését szolgálja. Ugyanezt célozza a hidraulikusan állítható kidobólemez, amely eddig nem volt elérhető ennél a típusnál. Az adagolótömlő vetőgéptöltéshez szintén a gyorsabb, jobb munkavégzést segíti. Az alsó terménytovábbító csiga vályúján kialakított leeresztőnyílás szükséges a vályú tisztításához. A folyamatos innovációknak hála az idei év is tartogat újdonságokat a fejlesztések tekintetében. A márciusban újonnan induló németországi Fliegl-gyárból a magyar piacra is érkezik az új rendfelszedő kocsi.

A 2024-es kiállítás különdíjasa, a hazai fejlesztésű Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi lehetővé teszi a betakarított növény akadályok nélküli elszállítását a betakarítógéptől és a menet közbeni ürítést.

A nyereséges aratás színe a „sárga”

A „Farm Machine 2024” díj hannoveri megszerzését követően itthon is testközelből mutatkozott be az új CR11 New Holland kombájn a hivatalos magyar márkakereskedő, az AGROTEC Magyarország Kft. jóvoltából. Az eseményen Illés Zoltán ügyvezető a 10 éves jubileumot ünneplő, Közép-Európa legnagyobb agráripari vállalattömörülésének, az AGROFERT csoportnak a támogatását maga mögött tudó mezőgép-forgalmazó cég eredményeit is összegezte. „2013 őszén alakult meg az AGROTEC Magyarország Kft. Szerencsésnek tudhatjuk magunkat, hiszen a 10. évforduló egyben nagyon sikeres évet is hozott számunkra. Megalakulásunk óta a tavalyi volt a második legeredményesebb évünk árbevétel és nyereség szempontjából is, miközben a New Holland a második legnagyobb darabszámban értékesített márka ma Magyarországon” – mondta el. Hozzátette: a gazdákat sújtó negatív hatások miatt, bár hasonló sikerekre idén nem számíthatnak, fontos, hogy az üzleti stabilitásnak köszönhetően a New Holland és az AGROTEC olyan partner, amelyekkel mindenki továbbra is a feladatra koncentrálhat. A fejlesztések útja, menetrendje nem fog változni, a gyártói oldal folyamatosan dolgozik az újításokon.

42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepe

Testközelből  mutatta be a hivatalos magyar márkakereskedő, az AGROTEC Magyarország Kft. az új CR11 New Holland kombájnt

A kiállításon a New Holland új CR11-es ikerrotoros kombájn prototípusával is találkozhattak a látogatók. Az új kombájn technológiájával a gyár legfontosabb célja az volt, hogy minimalizálja a betakarítás költségeit, valamint az állásidőt. Ez azért szükséges, mert a mai szélsőséges időjárási viszonyok mellett a betakarítási időablakok évről évre rövidülnek, valamint egyre nehezebb jól képzett gépkezelőket találni. A gyártók közül a New Holland ezért is ment el abba az irányba, hogy minél kevesebb idő alatt minél jobb minőségben tudjon egy kombájnnal learatni.

A kombájnok mellett az erőgépek és a rakodógépek mezőnyében is először találkozhattak újdonságokkal az AGROTEC standján az érdeklődők: a 300 LE-s tartományban a heavy duty traktorkínálatot tovább bővítő 340-esből, valamint az erősebb hidraulikával és egyszerűbb kezelhetőséggel elérhető New Holland TH teleszkópos rakodókból is volt egy 42 Elite modell. A New Holland szeretné kiterjeszteni az európai gyártású traktorpalettáját a 300 LE feletti tartományban, ennek következő lépcsőfoka a kiállított 340 LE-s Heavy Duty modell. A népszerűségét mutatja, hogy jó pár gépet sikerült már a mostani bemutatkozása előtt értékesíteni a piacon.

Újabb cégek csatlakoztak a Kukorica Kör Egyesülethez

A Kukorica Kör Egyesület megalakulása óta részt vesz az AGROmashEXPO kiállításon, az idei évben is saját standdal képviseltette magát. Daoda Zoltán ügyvezető évértékelőt tartott, valamint a Kukoricázz velünk! termelési verseny 2023 tapasztalatait összegezte. Összesen 21 gazda nevezett be a versenyre. Az egyesület szándékai szerint a termelési verseny segít a gazdáknak a szemléletváltás lépéseit megtenni és a kukoricát követően a többi szántóföldi kultúránál is a hasonló gondolkodást megalapozni. A Kukorica Kör Egyesület idén új pártoló taggal bővült az RAGT belépésével.

42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepe

A Kukorica Kör Egyesület új pártoló tagja az RAGT Vetőmag Kft.: Sík Imre country manager és Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület ügyvezetője

A szakmai program részeként az egyesület egyik alapító tagja, a Magro.hu ügyvezetője, Németh István tartott előadást, és arról beszélt, hogy míg korábban a minél magasabb terméshozamok bűvkörében éltek a szántóföldön gazdálkodók, az elmúlt két évben a nyereségesség vált hangsúlyossá. Szerinte a tájékozottság, a tudatosság, a tervezés, a stratégiai gondolkodás és a fegyelem azok a kulcsértékek, amelyek a sikeres értékesítéshez és megelégedettséghez vezetnek. 

GOSZ szakmai nap

Érdekes és változatos szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket szervezett három panelben is a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), ahol az agrárgazdaság aktualitásai, a termelői kihívások, valamint az input- és gabonapiaci lehetőségek kerültek terítékre. Petőházi Tamás elnök felvezetőjében elmondta: a konferencia célja, hogy választ keressenek arra, a szakma a két „jobbegyenes”, a 2022-es aszály és ősz inputárrobbanása, valamint a 2023-as gabonapiaci helyzet után hogyan tud talpra állni. Az első panel szakmai előadását tartó dr. Feldman Zsolt államtitkár szerint a gabonatermelők kilátásai jobbak, mint tavaly, az előző évvel ellentétben ugyanis megfelelő hozamokkal számolva akár némi eredményt is elérhetnek egyes kultúrák esetén, ha nem változnak lényegesen a körülmények. Ugyanakkor továbbra is arra kell számítani, hogy a külső körülmények határozzák meg a mezőgazdasági termelők gazdasági környezetét. 2022-ben az aszály és a termeléshez szükséges inputanyagok extrém drágulása, 2023-ban az uniós ukrán gabonaimport hozta nehéz helyzetbe a magyar gazdákat, és egyelőre a háború miatt az exporthoz szükséges logisztikai körülmények is változóak.

42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – A mezőgazdaság jövőjének ünnepe

A GOSZ szakmai nap I. paneljának előadói

A szántóföldi növénytermesztők az eddigi termelési szerkezet megtartása esetén elsősorban a hatékonyság érdemi javításával, a prémiumminőségű termények előállításával lehetnek eredményesek, de a több lábon állás és a termelési szerkezet diverzifikálása ugyanilyen fontos – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az államtitkár a hagyományos növénytermesztésnél a precíziós gazdálkodásban, az inputanyagok hatékony felhasználásában látja az egyik fő megoldást. A tapasztalatok szerint a prémiumtermékek piaca biztosabb, a nagy országok tömegtermékeivel sokkal nehezebb versenyezni nemzetközi szinten. A magyar mezőgazdaság kiszolgáltatottságát csökkentheti a termelési szerkezet diverzifikálása, alternatív szántóföldi kultúrák beépítése a gazdálkodásba. Kisebb és közepes gazdálkodók esetében az elmúlt két év megmutatta, hogy mennyire fontos lenne a több lábon állás, a gabona és olajos növények mellett akár szóját, mákot, lucernát vagy szántóföldi zöldségeket termeszteni, erre a szántóföldi termelés eszközei nagyrészt meg is felelnek.

Az eseményen részt vevő agrárvállalati vezetők is a legfontosabb kihívásként a gyorsan változó körülményeket emelték ki. Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint mindenki abban bízik, hogy nem lesz rosszabb éve az agráriumnak, mint tavaly, az inputanyagok drágulása legalábbis megállt. Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is úgy látja, mennyiségi versenyben Magyarországnak alig van esélye világszinten, így csak a legjobb minőségű termésnek van tere a nemzetközi piacokon. Umenhoffer Péter, a Mikro-Vital Kft. vezetője úgy véli, hogy nem a termésmennyiség maximalizálása a legfontosabb. Szerinte az adottságokat kell a lehető legjobban kihasználni, a termelőknek ügyelniük kell arra, mikor mire mekkora összeget fordítanak. Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője szerint a termelőknek a költségeiket kell leszorítaniuk, csak ebben van mozgásterük, az értékesítési árak alakulásába nem szólhatnak bele. Mindez szerinte azt is jelenti, hogy nem feltétlen érdemes a legnagyobb termésmennyiség elérésére költeniük, mert lehet, hogy nem érnek el a többletbefektetésükkel arányos nyereséget.

A további panelbeszélgetéseken a következő gondolatokat fogalmazták meg a megszólalók szinte egybehangzóan. Mindenki egyetértett abban, hogy szemléletváltásra és edukációra van szükség a gazdálkodóknál például az inputanyagok, peszticidek, hatóanyagok fenntartható felhasználása érdekében. A gyártók részéről pedig innovatív megoldások kellenek ahhoz, hogy a felhasználók okszerűen és szakszerűen tudják redukálni a szerhasználatukat. Egyre több gyártónál elérhetőek a biológiai szerek a portfólióban, ami nagyban segít a termelőknek, hogy biológiai termékekkel egészítsék ki a növényvédelmi tevékenységüket, így csökkentsék a növényvédő szer használatát.

Míg korábban a termelés, a hozamok maximalizálása volt a cél, úgy napjainkban egyre inkább arra van szükség, hogy a költségeket optimalizálják a gazdálkodók. A jövő gazdálkodásában fontos szempont lesz, hogy mivel és mennyiért állítjuk elő az adott terményt, terméket. A kerekasztal-beszélgetések felszólalói abban is egységesek voltak, hogy változtatni kell a korábbi termelési gyakorlaton, de a váltásnak, a változásnak fokozatosnak kell lennie, és nem kell meggondolatlanul és hirtelen a falnak menni. A szemléletváltásban fontos szerep jut majd a digitális megoldásoknak is. A szakemberek szerint a jövőt a biológiai védelem, plusz hagyományos növényvédő szerek, plusz innovatív vetőmagok, plusz digitális eszközök együttes használata jelenti a növénytermesztésben.

A GOSZ szakmai nap célja, hogy választ keressenek arra, a szakma a két „jobbegyenes”, a 2022-es aszály és ősz inputárrobbanása, valamint a 2023-as gabonapiaci helyzet után hogyan tud talpra állni.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: agromashexpo, agrárgépshow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az élelmiszerek minősége forog kockán – Megalakult az ...

Tízből nyolc (82%) magyar szerint a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állattartók teremtik a ...