TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A traktor mezőgazdasági robottá válik

A traktor mezőgazdasági robottá válik

Gépesítés - 2023.10.19

Az önjáró munkagépek térnyerése a mezőgazdaságban ma már nem csak ábránd. Egyre több nagy mezőgazdasági gyártó fogott össze hogy közös fejlesztésük nyomán kerüljenek új típusok a piacra.

A 3A csoport (Advanced Automation und Autonomy), melynek tagjai között található a Claas, AgXeed, Amazone és a frissen csatlakozott Muthing cég is - céljául tűzte ki, hogy fejlesszék és piacképessé tegyék a részben és teljesen robotizált vontató- és munkagépeket.

Önműködő traktorok az ISOBUS segítségével

A robottraktorok fejlesztése során az egyik legfontosabb eszköz az ISOBUS interfész. Az önműködő járművekhez fejlesztett szoftver segítségével, egy telemetria egységgel (AgXeed Box) együttműködve képes önállóan irányítani a traktort. Egy ilyen rendszerrel felszerelt Claas Xerion traktor például már működtethető robotüzemmódban is.

A 3A csoport célja, hogy a jövőben a standard traktorok is egyre automatizáltabban dolgozzanak.

Intelligens munkagépek a földeken

Az önműködő munkagépek fejlesztésének egyik legnagyobb kihívása, hogy a járművek nem csak a mozgást, de a munkagép működését is ellenőrizni tudják. Az Amazone AutoTill sorközművelője képes érzékelni az akadályokat és a művelet minőségét, melyről jelzéssel értesíti a járművet.

További gyártók csatlakozása várható a mezőgazdaság robotizálásához

A 3A tárgyalásokat folytat más gyártókkal is, akik szívesen csatlakoznának a gyártók közötti szövetséghez, és aktívan részt vennének az alkalmazási lehetőségek bővítésében.

Az automata traktorok és munkagépek fejlődése és elterjedése várhatóan jelentősen megváltoztatja a mezőgazdasági munkafolyamatokat. A további fejlesztéseknek és a gyártók közötti együttműködésnek köszönhetően egyre több lehetőség nyílik meg a mezőgazdasági robottechnológia előtt.

Címkék: traktor, robot, robotika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A napraforgó állományszárítása

A napraforgó fontos kultúrája a hazai szántóföldi növénytermesztésnek, vetése a mind szárazabbá váló termesztési ...