TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Teljessé válik a CLAAS kombájnok kínálata az új EVION sorozat bevezetésével

Teljessé válik a CLAAS kombájnok kínálata az új EVION sorozat bevezetésével

Gépesítés - 2023.07.25

Új ötládás gépek egészítik ki a CLAAS betakarítógépes kínálatának alsó szegmensét

Kiterjeszti betakarítógépes kínálatát a TRION és LEXION típusok alatti szegmensben a CLAAS, három új, ötládás modell bevezetésével. A korszerű, hathengeres Cummins motorokkal szerelt, valamint CEMIS 700 kezelőterminállal rendelkező kompakt gépek a teljesítmény, kényelem, rugalmasság és tartósság új szintjét jelentik ebben a kategóriában. A CLASSIC és MAXI verziókban, valamint TREND vagy BUSINESS felszereltségi szintekkel elérhető EVION tökéletes választás a családi gazdaságok számára, valamint kisebb táblákat művelő bérvállalkozók és agrárvállalkozások számára.

A legújabb cséplési technológia, bevált alkotóelemekkel kombinálva:          
CLAAS EVION gépcsalád, CLASSIC és MAXI felszereltségekkel

Az EVION érkezésével befejeződik a CLAAS betakarítógépes kínálatának átstrukturálása, mely az újgenerációs LEXION típusok 2019-es bevezetésével kezdődött meg. Az AVERO és a kisebb TUCANO típusok utódjaként érkező három új modell ötládás kivitelben egészíti ki a TRION kombájnok alatti szegmenst.

„Az EVION nagyon fontos termék a CLAAS számára” – emelte ki Jan-Hendrik Mohr, a cég vezérigazgatója, aki egyben a Betakarítógép Üzletág vezetője is a vállalaton belül. „A bemutatkozó három új típussal korszerű, mégis megfizethető alternatívát kínálhatunk azoknak a kisebb méretű gazdaságoknak, melyek saját eszközparkkal szeretnék végezni a betakarítást. Vállalatunk napjainkban is családi tulajdonban működik, ezért is szeretnénk fenntartani a kisebb gazdaságok számára a megfelelő gépes kínálatot a palettánkon, minden termékkategóriában. Termékbevezetési kampányunk mottójának szellemében – „A család az első” –   három fő üzenetet szeretnénk átadni: elsőként a CLAAS betakarítógépes gépcsaládjának teljessé válását az új EVION érkezésével, másodsorban szeretnénk kiemelni a családi gazdaságokat, akik meghatározó ügyfélkört jelentenek számunkra, harmadrészt pedig szeretnénk hangsúlyozni pozíciónkat, mint a világ legnagyobb, családi tulajdonban lévő mezőgazdasági gépgyártója.”

Az EVION technológiája moduláris rendszeren alapul, melyet a LEXION és TRION betakarítógépek közel 40 verziójának gyártásánál is alkalmaznak. „Az EVION létrehozása során kipróbált és bevált technológiákat alkalmazunk, melyek több ezer kombájnban bizonyítottak már.” – tette hozzá Mohr. „Az ügyfelek eltérő igényeinek kiszolgálását szem előtt tartva, az EVION 430 és 450 modellek CLASSIC és MAXI formátumban érhetők el, akárcsak egykor a legendás DOMINATOR esetében. Minden modell, beleértve az EVION 410 CLASSIC típust is, egyaránt rendelhető TREND vagy BUSINESS felszereltségi csomaggal is, a személyre szabhatóság érdekében. Ráadásul ügyfeleink további felszereltségi opciókból is választhatnak, melyek a csomagoktól függetlenül is elérhetők.”

Egyszerű cséplés, nagyméretű dobbal és maximális megbízhatósággal

A tervezőcsapat munkája során elsődleges szempont volt a magas minőségű, bevált alkotóelemek használata, a kompromisszummentes cséplési minőség és a magas fokú megbízhatóság biztosítása, még nehéz körülmények között is, de ezek teljesítése mellett az EVION modellek rendkívül könnyen üzemeltethetőek is.  Ennek érdekében az egy dobból álló tangenciális cséplőrendszer 600 mm átmérőjű cséplődobot kínál, amit szinkronizált oszlatódob és 5 db 4,40 méter hosszú rázóláda egészít ki, miközben a cséplőrendszer teljes szélessége 1,420 mm. Ennek eredményeképp a cséplés számára 0,95 négyzetméternyi kosárfelület, valamint a másodlagos leválasztás számára 6,25 négyzetméternyi leválasztó-felület áll rendelkezésre a rázóládáknak köszönhetően. A szabványos, cséplőkosár alatti dörzsbetétekkel kiegészítve ez az elrendezés nagy áteresztőképességet kínál, miközben kiváló terményminőséget biztosít.

A cséplődob sebessége fokozatmentesen állítható a CEMIS 700 terminál segítségével. Az EVION CLASSIC esetében a sebességtartomány percenként 480 és 1,150 fordulat között állítható (dobfordulat-csökkentővel percenként 420 és 1,080 fordulat között), míg az EVION MAXI esetében a kétfokozatú szíjhajtásnak köszönhetően percenként 220 és 630 közötti, valamint 415 és 1,150 közötti fordulatszámok állnak rendelkezésre. A kosárhézag állítása hidraulikusan történik a fülkéből, mely rendszer integrált túlterhelés elleni védelemmel is rendelkezik, amit egy membrános hidroakkumulátor biztosít, a cséplőrendszer eldugulásának megelőzésével. Az EVION típusok CLASSIC és MAXI változatai egyaránt MULTICROP cséplőrendszerrel rendelkeznek, ezért a termények közötti átállási műveletekre csak ritkán, vagy szinte soha nincs szükség, a konvencionális cséplésű növények esetében. Amikor szükségessé válik az átállás, akkor a kosárszegmensek gyorsan és egyszerűen cserélhetők a kőgyűjtő vályún keresztül. Kukorica betakarításához dobtakarólemezek helyezhetők el a 8 db verőléc közé.

A hatékonyabb másodlagos leválasztás és a nagyobb áteresztőképesség érdekében a rázóládák hatásnövelőit újratervezték, így azok még jobban lazítják a beáramló anyagot és gyorsítják az átadást a következő lépcső felé. A cséplőkosár túlterhelés elleni védelme mellett az üzembiztonság szempontjából a másik fontos faktor a terményáram szenzoros ellenőrzése a rázóládákon. Amennyiben a nehéz betakarítási körülmények miatt dugulás kezd kialakulni ezen a területen, a rendszer máris értesítést küld a gépkezelőnek, hangjelzés mellett vizuálisan is megjelenítve a problémát a CEMIS 700-as terminálon. Emellett az opciós tételként elérhető CEMOS AUTO CROP FLOW automatikus terményáram-szabályozási rendszer önműködően lekapcsolja az adapter és a ferdefelhordó hajtását, ezáltal megszünteti a termény utánpótlását, amennyiben dugulás kockázata alakul ki a cséplőrendszerben vagy a szíjhajtás jelentős csúszása tapasztalható. Ennek köszönhetően jelentős állásidők takaríthatók meg.

Teljessé válik a CLAAS kombájnok kínálata az új EVION sorozat bevezetésével

Nagyteljesítményű tisztítás és könnyedén elvégezhető beállítások

Az EVION kompakt külső méretei ellenére a mérnökök egy rendkívül hatékony tisztítórendszert fejlesztettek ki a típus számára. A rostaszekrényben a felső- és az alsó rosta ellentétes irányba mozog, összesen 4,80 négyzetméternyi teljes rostafelületet biztosítva. A rosták „békaszáj-lamellás” kialakítása és optimalizált légáramoltatása már többször bizonyított a LEXION és TRION típusokban, szélsőségesen változó betakarítási körülmények között is. 

A rosták elektronikus állítása mellett valamennyi EVION modell az alapfelszereltség részeként rendelkezik veszteségmérő rendszerrel. A radiális ventilátor sebességének állítása a fülkéből történik és akár automatikusan is végezhető az opcionális AUTO SLOPE dőléskompenzációs funkció segítségével, lejtős körülmények között. Egy kémlelőablak segítségével a betakarított anyag a vezetőülés kényelméből is ellenőrizhető. A BUSINESS modelleken alapfelszereltségként, a CLASSIC modelleken pedig opciós tételként elérhető 3D tisztítási rendszer akár 20%-os oldalirányú dőlés kompenzálására is képes.

Nagyméretű magtartályok és erőteljes elevátor

A fülke mögött található magtartály 5,600 liter kapacitású az EVION 410 esetében, míg ugyanez az érték sorrendben 6,500 liter és 8,000 liter az EVION 430 és EVION 450 esetében. A telítettséget figyelő szenzorok figyelmeztetik a gépkezelőt, ha a tartály töltöttsége elérte a 70%, illetve 100% értékeket. Emellett a nagyméretű tartályablak közvetlen és átfogó képet kínál a tartály telítettségéről és a termény minőségéről. Ürítés során mindhárom típusban 330 mm átmérőjű ürítőcsiga dolgozik, ezzel együtt pedig másodpercenként 90 literes ürítési sebesség érhető el, a teljes műveletet mindössze 1-1,5 percre rövidítve. Az ürítőcsiga 105 fokos fordulási szöge mindig tökéletes rálátást biztosít az ürítési folyamatra a gépkezelőnek. A TRION és LEXION típusokon megszokott mozgatható surrantó opciós tételként elérhető, nagyfokú pontosságot kínálva az ürítéshez.

További erős érv az EVION modellek mellett a megnövelt kapacitású elevátor, mely akár másodpercenként 34 literes szállítási teljesítményre is képes, garantálva a gondtalan betakarítást akár hatsoros adapterekkel is, a nagy hozamú kukoricatáblákon.

Szecskázás és terítés, kompromisszumok nélkül

Különösen a közepes és nagy hozamú területeken igazán fontos a gazdálkodók számára a jó minőségű szecskázás és terítés. Épp ezért kategóriájában elsőként az EVION opcionálisan 72 késes szecskázóval is elérhető, a szabványos 52 késes verzió alternatívájaként. Az állókés és a dörzslap egyaránt szerszámok nélkül állítható, az átállás szecskázás és rendre rakás közt a szalmatovábbító burkolatának jobb oldalán állítható. A szalmaterelő lemezek manuálisan állíthatók a munkaszélességhez, így egyenletes terítés érhető el még 6,8 méteres vágóasztalok használata mellett is. A pelyva és a rövid szalma opcionális, hidraulikusan hajtott oszlatóval teríthető a munkaszélesség mentén.

Erőteljes, hathengeres Cummins erőforrás, DYNAMIC POWER funkcióval

Mindhárom EVION modellben megegyezik a 6,7 literes Cummins B6.7 típusú motor, mely a STAGE V károsanyag-kibocsájtási normát is teljesíti. Az erőforrás ugyanaz a közös nyomócsöves, hathengeres, alacsony fordulatszámon is nyomatékos dízel egység, mint amelyet a TRION betakarítógépekben alkalmaz a gyártó. A teljes névleges teljesítmény, mely 204 (EVION 410), illetve 231 (EVION 430) vagy 258 (EVION 450) lóerő is lehet, már mindössze percenkénti 1,900-as motorfordulat mellett elérhető, míg az alapjárati fordulatszám mindössze percenkénti 800 (ugyanez 1,200 aktív hidraulikarendszer mellett) fordulatra tehető. A DYNAMIC POWER motorvezérlés biztosítja, hogy az erőforrás csak annyi teljesítményt adjon le, mint amennyire az adott helyzetben szükség van. Ez a funkció akár 10 százalékkal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. A magtartály ürítése közben automatikusan a legnagyobb teljesítményszintre kapcsol a rendszer.

Teljessé válik a CLAAS kombájnok kínálata az új EVION sorozat bevezetésével

A karbantartási platformról kiváló a hozzáférés a motortérhez, ehhez mindössze a portól és lerakodásoktól védő burkolatot kell kinyitni, dupla teleszkópos rásegítéssel. Egy forgó szita tisztítja a levegőt a hűtőrendszer és a levegőszűrő fölött. A napi tisztítási feladatokhoz opciós tételként elérhető egy kompresszoros rendszer három kiállással. (Egy a vezetőfülke közelében annak tisztításához, egy további bal oldalt, a hátsó híd fölött a rostarendszer, a rázóládák és a jobb oldal hajtások tisztításához, valamint egy kiállás a motortér közelében, az erőforrás tisztításához.) 

A különböző hajtott részegységek számára az erőátvitelt olyan hajtásrendszer biztosítja, mely részben TRION és LEXION komponensekre épül. A motolla, a ferdefelhordó és az adapter-visszaforgató mechanizmus hidraulikusan hajtott, akárcsak a cséplődob és a tisztítórendszer variátor, ami egyedülálló megoldás ebben a szegmensben, kimagasló megbízhatósággal a változó körülmények között is. További fontos részegységek, például a cséplőegység variátora, a szecskázó, illetve az adapter és az ürítőcsiga hajtása elektro-hidraulikusan aktiválható. Az alapfelszereltség részeként kínált szíjfeszítők leegyszerűsítik a rendszer ellenőrzését a munkanap reggelén zajló indítás során.

A menethajtás három fokozatú, manuálisan kapcsolható hidrosztatikus kivitelben érhető el. Többféle (20, 25 vagy 30 km/h értékű) maximális sebesség közül lehet választani. A MAXI verziókban egy elektronikusan kapcsolható differenciálmű is elérhető az első hídhoz, melyen a kerekek átmérője akár 1,85 méter is lehet. A hátsó tengelyen a kerékválaszték része az 1,35 méteres átmérő, illetve a maximális talajvédelem érdekében akár az 1,5 méteres átmérő is.

A hosszú munkanapokra: tágas vezetőfülke, CEMIS 700 terminállal és CMOTION menetkarral

A behajtható lépcsősoron keresztül elérhető kabinba tekintve azonnal szembetűnő a tágas térkínálat, valamint a CMOTION menetkarral kombinált modern vezérlőegység a kartámaszon. Ugyanilyen meghatározó az EVION fülkéjében a CEMIS 700-as típusú érintőképernyő, valamint az átlátható kiosztású billentyűzet is. A kiváló kontrasztarányt kínáló, 7 colos CEMIS 700 kijelző szabadon állítható a kezelő számára kényelmes pozícióba, miközben a gép különböző paramétereit még közvetlen napfényben is jól olvashatóan mutatja. A különböző szokványos terménytípusokhoz előre lementhető beállítások gyorsan betölthetők, így a munkavégzés pillanatok alatt elkezdhető, egyúttal a terménytípusok közti váltás is egyszerű és időtakarékos. A gépkezelő bármikor felülírhatja az elmentett értékeket betakarítás közben, az aktuális körülményekhez alkalmazkodva. A CEMIS 700-as terminál további előnye, hogy képes a munkautasítások mentésére és rögzíti az üzemanyagfogyasztást, méghozzá elkülönítve a vonulási és a cséplési szituációkat, óránkénti és hektáronkénti bontásban is. Mivel a CEMIS 700 egyben teljes értékű ISOBUS terminál is, ezért szezonon kívül más műveletek során is használható, a gazdaságban dolgozó traktorokkal és munkagépekkel.

Teljessé válik a CLAAS kombájnok kínálata az új EVION sorozat bevezetésével

Minden EVION típus az alapfelszereltség részeként rendelkezik automatikus légkondicionáló berendezéssel és kamerával, míg a kormányoszlop alatt található lábtartó opciós tételként igényelhető, akárcsak egy 30 literes hűtődoboz az utasülés alatti egységben. További válaszható kényelmi extra a légrugós komfortülés, az elektronikusan állítható külső tükrök, illetve egy második kamera is.

A vezetőfülkében számos tárolórekesz is található, illetve egy USB csatlakozó, valamint két darab USB-C csatlakozó a telefonok, tabletek és egyéb eszközök töltéséhez.

Bár az EVION modellek az alapfelszereltség részeként is rendelkeznek egy átfogó LED-es megvilágítási csomaggal, opciós tételként összesen 17 db gyárilag szerelt munkalámpával is kérhető a típus, kibővítve például magtartály-világítással és az oldalpanelek alatti, karbantartáshoz kínált megvilágítással.

Vágóasztalok akár 6,80 méteres szélességgel, valamint felhasználóbarát multi-csatlakozó

A ferdefelhordó univerzális kialakításának és a multi-csatlakozónak köszönhetően az EVION összekapcsolható a LEXION és TRION típusokon már használt adapterekkel: gabona-asztalok akár 6,80 méteres szélességig és kukorica-adapterek akár 6 soros kivitelig. A CLASSIC kivitelű gépeken az adapter hajtásáért egyetlen szíj felel, míg a MAXI verziók esetében két szíj végzi a hajtást. Ennek megfelelően a géptípus utóbbi verzióját javasolják a kukorica betakarításához. A TREND felszereltségi csomag alapból tartalmazza a CONTOUR talajkövetési megoldást. Ez a funkció automatikusan állítja az adapter helyzetét a haladási iránnyal párhuzamos talajegyenetlenségek esetén. A BUSINESS konfigurációval érkező EVION modellek AUTO CONTOUR rendszerrel szereltek (ez opciós tétel a CLAASIC verzió esetében), amit a CEMIS 700-as terminálon keresztül lehet beállítani a vágóasztal pontos mozgatásához a talaj menetirányra párhuzamos vagy merőleges egyenetlenségeinek esetén is.

A CLAAS Selbstfahrende Erntemaschinen (CLAAS önjáró betakarítógépek) által Németországban, Harsewinkelben kifejlesztett EVION gyártása a CLAAS 2014-ben megnyitott, Gaomi mellett, Kínában található gyáregységében történik.  Gaomi, Kína: Több hely, egy szenvedély - CLAAS

Erős érvek, azaz minden újdonság az EVION gépcsalád kapcsán, röviden:

 • Három modell, 204 és 258 lóerő közötti teljesítménnyel
 • CLASSIC alapverzió, elsősorban gabona betakarításához
 • MAXI kivitel a nagyobb teljesítmény-igényű gabonafélék, kukorica és bab csépléséhez
 • TREND és BUSINESS felszereltségi csomagok, széles körű választható extrákkal
 • A TRION és LEXION típusoknál bevált alkotóelemek használta
 • Egydobos cséplőrendszer nagyméretű, 600 mm-es cséplődobbal és 1,420 mm széles cséplőszerkezettel
 • MULTICROP cséplőkosár 0.95 m2 cséplési felülettel
 • 5 db 4,4m hosszú rázóláda, 6,25 m2 másodlagos leválasztási felület, optimalizált hatásnövelők a jobb anyagáramlásért
 • Opcionális aktív anyagáram-ellenőrzés a CEMIS AUTO CROP FLOW funkcióval
 • Nagyteljesítményű tisztítás, összesen 4,80 m2 rostafelület, veszteségmérés, elektronikus rostaállítás az alapfelszereltség részeként
 • Magtartály kapacitás akár 8,000 literig, gyors ürítés 90 l/s sebességgel
 • Nagyteljesítményű elevátor, akár 34 l/s sebességű anyagtovábbítás
 • Szecskázó választék 52 vagy 72 késsel, opcionális törek- és pelyva terítő
 • Alacsony fordulatszámon is nyomatékos, hathengeres Cummins erőforrás
 • DYNAMIC POWER motorvezérlés, az akár 10%-os üzemanyag-megtakarítás érdekében
 • 3 fokozatú hidrosztatikus menethajtás
 • Talajkímélő kerékválaszték, akár 1,85 méteres átmérő az első kerekeknél, és maximum 1,5 méteres átmérő a hátsó kerekeknél
 • Tágas fülke automa klímaberendezéssel, légrugós üléssel, ergonomikus kartámasszal, CEMIS 700 kijelzővel és CMOTION menetkarral
 • LED világítási csomag a tökéletes esti/éjszakai munkavégzéshez
 • CEMIS 700 terminál a munkautasítások kezeléséhez és a differenciált üzemanyag-fogyasztás rögzítéséhez
 • Egyszerű karbantartás 3 kiállásos kompresszorral, LED karbantartási lámpákkal és teljes körű, kiváló hozzáférhetőséggel
Címkék: claas, evion, kombájn, betakarítógép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...