TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Hihetetlen módszerrel lehet a tojássárgáját élénkebb színűre festeni

Hihetetlen módszerrel lehet a tojássárgáját élénkebb színűre festeni

Állattenyésztés - 2023.03.13

A vásárlók többsége az alapján elégedett vagy éppen elégedetlen a beszerzett tojással, hogy a sárgájának mennyire élénk, mély a színe. Pedig ez egy okos trükkel könnyen változtatható.

A tojássárga színe állandó vitatéma a magyar háziasszonyoknál. Vajon miről árulkodik, és számít-e egyáltalán? A tiszta, klímatudatos élelmiszereket előállító Remény Farm szerint mindenképpen, bár nem éppen a közhiedelem szerinti, sárgás-narancsos színű tojássárgája a legegészségesebb.

A tojássárga színárnyalatát azok a színezőanyagok adják, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő például a kukoricában. A nagyüzemi tartásban alkalmazott tápok jellemzően kevesebb tengerit tartalmaznak, mint amit a háztáji állományok kapnak, és ezt a tojássárga színén a vásárlók is hamar észrevették.

Az élelmiszeripar azonban fifikásan megoldotta a kérdést, és ma már a megfelelő színanyagok hozzáadásával olyanra képes színezni a tojássárgáját, amilyenre csak akarja. Ma már a „bolti” tojások sárgája általában élénkebb, mint a háztájié, de – a fentiek értelmében – ez az indikátor tehát nem igazán utal a termék minőségére.A Remény Farm ezt azzal is bebizonyította, hogy heteken keresztül pirospaprikát kevertek a tyúkjaik tápjába. Ez a módszer a követőik szerint is megszínezi a tojássárgáját, vagyis érdemes volt egy próbát tenni vele.

Szakszerű tesztjük során hetenként különválogatták a tyúkok alól kikerülő tojásokat, hogy időrendben előre haladva láthassák a végeredményt. Ami eléggé meghökkentő lett, hiszen a pirospaprika valóban „csodaszernek” bizonyult.

A harmadik héten termett tojás már mély narancssárga színben tündökölt, pedig ugyanaz a tyúk tojta, amely korábban a „fakóbb” változatot – ennyit jelent tehát az eltérő takarmányozás. A kísérlet részletei a videóban:

KATT IDE!

(Fotó: Silke/Pixabay)

Címkék: tojás, nagyüzemi, háztáji, farm, tojássárgája, szín, narancs, trükk, pirospaprika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...