A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Innovatív fehérjeforrások

Innovatív fehérjeforrások

Állattenyésztés - 2018.11.08

A jövő takarmány-alapanyagai mint a fenntartható fejlődés kulcsa A Föld népessége 9 milliárd főre emelkedhet 2050-re az előrejelzések szerint. 
A húsfogyasztás növekedése miatt a hústermelés várhatóan megkétszereződik, ugyanakkor az állattartást kiszolgáló szántóterületek bővülése korlátozott.

Innovatív fehérjeforrások


A klasszikus fehérjetakarmány-összetevők, mint például a szójadara globális kínálatának szűkülésével az alternatív és/vagy az innovatív lehetőségek kerülnek előtérbe. Új „fehérjekorszak” veszi kezdetét, amikor a cél olyan fenntartható takarmányfehérjék létrehozása, amelyek előállítása mindinkább elválik a szántóföldi növénytermesztéstől. A Feed Navigator által 2018 tavaszán 
a hollandiai Amszterdamban szervezett Feed Protein Vision konferencia, valamint az RBI és a RELX Group digitális szakmai folyóirata, az All About Feed a közelmúltban részletesen foglalkozott 
az alternatív fehérjeforrásokra épülő takarmányozás témakörével. Jelen cikk az említett platformokon bemutatott ismeretanyagokat foglalja röviden össze.

Rovarok a takarmányban

A rovarfehérjék ígéretesnek bizonyulnak az állati takarmányozásban, jóllehet egyelőre csak a hobbiállat-takarmányokban és az akvakultúrában használatosak. A törekvések abba az irányba tartanak, hogy 2019-ben akár a baromfi- és a sertéságazatban is engedélyezze az Európai Bizottság ezen takarmány-alapanyagok használatát. Lars-Henrik Heckmann (Danish Technological Institute) előadása alapján a takarmányipari alapanyagként potenciálisan számításba vehető fajok a penészevő gabonabogár (Alphitobius diaperinus), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor), a fekete katonalégy (Her­­­metia illucens) és a közönséges há­­zilégy (Musca domestica). 
E fajok lárváinak feldolgozása során (szárítás, darálás) keletkező takarmány-összetevő 40-60 százalék nyersfehérjét és 10-30 százalék nyerszsírt tartalmaz. A rovarok nemcsak fe­­hér­­jepótlásra alkalmasak, etetésükkel felerősödik az állatok immunrendszere, ezáltal csökkenthető az antibiotikumok használata. A Journal of Insects as Food and Feed című folyóirat három fő komponensre mutat rá: A kitin gátolja az Escherichia coli és a Salmonella kórokozók növekedését a bélrendszerben. Emellett brojlercsirkékkel folytatott kísérletekben 
a húsminőség javulását, tojótyúkoknál az immunválasz fokozódását és jobb betegség-ellenállást tapasztaltak. A laurinsav vírusellenes és antibakteriális aktivitást mutat, elősegíti a Lactobacillusok növekedését, amelyek hatásosnak bizonyultak a ser­­tések D-streptococcus-fer­tőzése ellen. Az an­­ti­­­­mikrobiális peptidek a sertésekben és a brojlercsirkékben 
a táp­­anyagok emészthetőségének és a növekedési teljesítménynek a javulását okozták, pozitívan befolyásolták a bélegészséget, ezáltal az immunrendszer működését fokozták. Az elválasztott sertések hasmenéses megbetegedéseinek számát is csökkentették, míg a brojlercsirkékben az antibiotikumok helyettesítését szolgálták.

Az AgriProtein Technologies brit vállalat elsősorban élelmiszer-hulladék felhasználásával állít elő értékes takarmányt, amelynek alapanyaga a fekete katonalégy lárvája. A termelési folyamat a rovarok petéinek/lárváinak termelésbe állításával kezdődik, amelyek két–nyolc hét elteltével válnak feldolgozásra alkalmassá. A szárított és zsírtalanított rovarlárvákból készült, esszenciális aminosavakban gazdag, könnyű emészthetőségű termékük a MagMeal™. A teljes lárvaállomány 5-10 százaléka lesz 
a következő termelési szakasz „tenyészállománya”. Leon Marchal (ForFarmers) szerint ugyanakkor a rovarokat kommunális, illetve éttermi hulladék helyett haszonállattakarmány-minőségű anyagokon ajánlott tartani, hiszen a felhasználásukkal előállított állati termékek emberi fogyasztásra kerülnek. Figyelemmel kell lenni a rovarok táplálékának nehézfém- és mikotoxin-tartalmára, valamint a növényvédőszer-maradványokra is, mivel ezek felhalmozódhatnak a rovarok szervezetében.

A rovarfehérje gyártásának fenntarthatósága az erőfor­­rás-hatékony termelésben is rejlik: az ökológiai láb­­­nyo-ma jóval kisebb, mint például a szójatermesztésé. Az iparág fő kihívását a termelési méret bővítése, a jogi akadályok (EU-s jogszabályok, például élelmiszer-biztonság) és 
a fogyasztók attitűdje jelenti.

Mikrobiológiai eredetű fehérjék

A mikrobiológiai összetevők alkalmazását a takarmányokban 2009-ben engedélyezték az EU-jogszabályok, ami további lehetőséget nyit az új fehérjeforrások terén. Xingen Lei, az amerikai egyesült államokbeli Cornell Egyetem professzora az egysejt-fehérjének (Single Cell Protein, SCP) számító mikroalgákkal folytat takarmányozási kísérleteket. A mikroalga a bio­üzemanyag-gyártás harmadik generációs technológiáinak egyik alapanyaga, az így keletkező biomassza-melléktermék igen jó fehérjehelyettesítőnek bizonyul: például a sertéstakarmányokban 5–8 százalék, a brojlereknél 2–10 százalék és 
a tojóknál 2–15 százalék szójadara kiváltását teszi lehetővé. Emellett a mikroalgák etetésének jelentősége a végtermék ome­­­­ga-3-zsírsavtartalmának növekedésében és az omega-6 és az omega-3 arány kedvező irányú változásában rejlik.

fehérje

Margareth Øverland, a Norvégiai Élettudományi Egyetem (NMBU) professzora szerint a haszonállat-takarmányok előállítása során egyre inkább a non-food alapanyagoknak kell előtérbe kerülniük. A kutatásainak egyik fókuszpontja a me­­­­­­­tánfelhasználó baktériumok (Methy­lo­­­coccus capsulatus) segítségével előállítható „bakteriális liszt”. Ez gyakorlatilag 
a földgázból fermentáció útján nyert fehérjetermék és a baktérium elölt sejtjeit tartalmazza. A végtermék összetételét 
70 százalék nyersfehérje-, 10 százalék nyerszsír-, 12 százalék szénhidrát- és 7 százalék nyershamutartalom jellemzi, aminosav-kompozíciója a hallisztéhez hasonló. Etetési kísérleteikben malacok, brojlercsirkék és lazacok takarmányadagjaiban a bakteriális liszttel sikeresen kiváltották a szójadarát, illetve a hallisztet. 
Az ipari méretű termelés kifejlesztése érdekében létrehoztak egy pilot üzemet az Egyesült Királyságban 2017-ben. Ezen 
a területen tevékenykedik a dán Unibio vállalat is, az általuk kifejlesztett U-Loop® fermentorban a baktérium táplálékforrásaként szintén a földgázban lévő metán szolgál. Jelenleg 100 és 2000 literes kapacitású kísérleti üzemmel rendelkeznek, de az ipari volumenben történő gyártás kiépítése is folyamatban van. A fermentáció függőleges bioreaktorban zajlik, amelyben 
a mikrobiális fehérje több komponens hozzáadásával állítható elő. 
A metanotróf baktériumok növekedéséhez használt szubsztrát a metán, emellett oxigént, nitrogénforrásként pedig ammóniát táplálnak a rendszerbe. A baktériumkultúra továbbá vizet, foszfátot és ásványi anyagokat igényel. Néhány hónap elteltével a mikrobiális fehérje „betakaríthatóvá” válik. A terméket szeparátorral választják el a folyamat elején bejuttatott víztől, amelynek egy részét visszacirkuláltatják és újrahasznosítják. Ezután a baktériumfehérjét homogenizálják és hőkezelik.

fehérje

U-Loop technológia                                      Forrás: www.unibio.dk

 

A bemutatott takarmányfehérje-források ígéretes innovatív és fenntartható ágazatnak bizonyulnak, alkalmazásukkal a takarmány-alapanyagok előállításának szántóterületi igénye csökkenthető. Azonban még számos nyitott kérdés vár megoldásra és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyakorlatban is elterjedhessenek. Ilyenek például az egységes tartási-takarmányozási rendszer, a költséghatékony és ipari méretű termelés kidolgozása vagy az élelmiszer-biztonsági problémák feltárása.

 

Dr. Tikász Ildikó Edit
Reinberger Anikó
Agrárgazdasági Kutató Intézet

 

Források:
L. Gasco, M. Finke and A. van Huis: Can diets containing insects promote animal health? Journal of Insects as Food and Feed, 2018; 4(1): 1-4.
Feed Navigator: Feed Protein Vision. Netherlands, Amsterdam, 6-7 March 2018.
Emmy Koeleman: US$105 million raised by insect protein firm. All About Feed, 4 Jun 2018.
Emmy Koeleman: The future of feed might be microbial protein. All About Feed, 
23 Jul 2018.


Címkék: rovarok, takarmány, fehérje, fehérjeforrások, protein

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...