A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Forradalom zajlik az agráriumban

Agrárgazdaság - 2020.01.21

Beszélgetés Gráf József egykori 
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel A 2021-ben induló, új hétéves európai uniós költségvetési ciklusban beérkező agrártámogatásokat nagyon okosan kell majd felhasználnunk, félretéve minden politikai szempontot és előítéletet – véli Gráf József, aki 2005-ben a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Rt.-ben betöltött elnöki posztjáról mondott le azért, hogy öt éven keresztül agrárminiszterként tevékenykedhessen.

Forradalom zajlik az agráriumban


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Másfél évtizeddel az EU-csatlakozás után még mindig ott tartunk, hogy a területalapú támogatásra jogosult 172 ezer magyar gazdálkodó több mint felének jövedelme legalább 60 százalékban uniós forrásból származik. Ezek nélkül tehát „vastagon” veszteségesek lennének, ráadásul a pénzeknek csupán harmadát használják fejlesztésre. Míg uniós átlagban 2600 euró értéket állítanak elő egy hektár földről, addig idehaza alig 1900 eurót.

forragrGraf JozsefGráf József
Fotó: H. Szabó Sándor

 

 – A számok azt jelzik, hogy rosszul sáfárkodunk a támogatásokkal?

 – A magyar mezőgazdaság bő két ciklus óta van benne az európai uniós tá­­mogatási rendszerben, ami nem hosszú időszak, de persze azért jelentős. 
A ha­­­zai agrárium az utóbbi évtizedben nagymértékben fejlődött, 32 százalékos kibocsátásnövekedést tapasztalhattunk 2010 óta, sőt az utóbbi néhány évben 
az élmezőnyben vagyunk ebben a tekintetben. De ez csak az érem egyik oldala, 
a másik pedig az, hogy az ágazat kibocsátása még mindig kevesebb, mint három évtizede, a rendszerváltás idején. Mutatkoznak tehát biztató jelek, jó eredmények, viszont még mindig nem értük el azt 
a szintet, ahol 1989 körül voltunk, és ez elszomorító.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: támogatás, mezőgazdaság, agrárium