TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Vetőmagtól a tésztáig – Durumbúza-integráció az MF Agráriától

Vetőmagtól a tésztáig – Durumbúza-integráció az MF Agráriától

Agrárgazdaság - 2018.03.08

Az étkezési szokások és a kereslet megváltozásával az őszi búza mellett egyre inkább terjed az egyéb búzafélék vetése, 
a KSH adatai szerint az elmúlt hat év alatt például kétszeresére nőtt a durumbúza vetésterülete Magyarországon.

Mivel a klasszikus gabonapiaccal szemben ebben a szegmensben nem korlátlan mennyiségben keresik a feldolgozók az alapanyagot, illetve nem többszörös áttételen keresztül jut a végső felhasználóhoz a gabona, a termelőknek több szempontból is érdemes integrációban gondolkodniuk.

Barilla-recept Szarvason

Mivel a mediterrán országok már komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a témában, nem kellett feltalálni a spanyol viaszt, csak oda kellett figyelni a nagy múltú vállalkozásokra. Így az olasz Barilla tésztagyár mintájára hozott létre termeltetési integrációt a szarvasi székhelyű MF Agrária Kft. A hazai piacon 2011 óta működő magyar vállalkozás zárt termeltetési rendszerében a nemesítő, a termelő és a felvásárló működik együtt annak érdekében, hogy a malmok magas minőségi elvárásainak megfelelő durumbúzát termeljenek. Az integrációban jelenleg országosan 50-60 termelő évi 15-20 ezer tonnányi durumbúzát termel meg. A megfelelő vetőmag biztosítása mellett növényvédelmi és agronómiai szaktanácsadással is segíti a gazdálkodó tagokat az MF Agrária. Évente 3-4 ezer hektárnyi területre értékesítenek vetőmagot.

Fix ár euróban

Steinmacher 
László ZsoltSteinmacher 
László Zsolt
ügyvezető 
igazgató

 

Steinmacher László Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója szerint a rendszerük célja a termény-visszavásárlás, és tagjaiknak azt tanácsolják, legalább a várható termésmennyiség egyharmadára szerződjenek le előre. A termelőknek június közepéig van arra lehetőségük, hogy ezt megtegyék, ugyanis az integrátor cég eddig tud fix, euróban vagy forintban megadott garantált árat biztosítani. Ezt követően a betakarítás után már a tényleges minőség függvényében történik az árképzés. A társaság jelenleg jellemzően külföldre, olasz, osztrák, német és lengyel piacra szállít közvetlenül a végfelhasználónak, azaz a malmoknak.

Az integráció előnyei

Steinmacher László szerint az integráció nagy előnye, hogy megszűrt, biztos genetikai alapú vetőmag kerül a termelők kezébe, ugyanis a cégük kizárólag olyan vetőmagot értékesít 
a gazdáknak, amely a malmok számára is maximálisan megfelelő. A szakember úgy véli, az integrációban való termeltetés mellett szól az is, hogy a durumbúzát nem korlátlan mennyiségben keresik a partnerek, ezért is érdemes leszerződniük a termelőknek, hiszen a leszerződött mennyiséget – megfelelő minőség esetén – garantáltan átveszik, illetve a szállításban és annak ütemezésben is segíteni tudnak.

A legjobbak a fajtakínálatban

Az MF Agrária a piacon elérhető legjobb tavaszi és őszi durumbúzafajtákat választotta ki az integráció számára. Fajtáik beltartalmi tulajdonságai (fehérje-, sikértartalom, sárgaindex, hektolitersúly) megfelelnek a belföldi és a külföldi feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak. A programban részt vevő termelőik részére az itthoni adottságoknak leginkább megfelelő fajtákat ajánlják, melyek a következők: ODISSEO, DUROMAX, LEVANTE, SARAGOLLA , LUNADUR, LUPIDUR.

A 2016-tól elérhető olasz fajta az ODISSEO, amelyet nagy szemtermés és a kiváló semolinaminőség ideális kombinációja jellemez. Tavaszi vetéshez ajánlott, középkorai érésidejű, jó bokrosodóképességű fajta. Érdekessége, hogy toklászai sötét színűek. Fehérjetartalma magas (14-15,5 %), HL-súlya magas (80-83 kg/hl), sárga (b minolta) index értéke magas (b=24-26), üvegessége magas (80-90%). Betegség-ellenálló képessége levélrozsdával szemben nagyon jó, szeptóriákkal szemben megfelelő, fuzáriumra nem fogékony.

A DUROMAX korai érésidejű, jó termő- és állóképességű durumbúzafajta Ausztriából. Tavaszi vetéshez ajánlott, jó bokrosodóképességű, jó szárszilárdságú fajta. Rövid, telt, tömzsi kalászokat nevel, gyönyörűen kitelt, nagy szemek jellemzik. Betegség-ellenálló képessége fuzáriummal szemben erőteljes, rozsdával szemben átlagos, lisztharmattal / szeptóriákkal szemben jó. Minőségi paraméterei kiválóak: fehérjetartalma magas (14-15,5 %), HL-súlya magas (80-83 kg/hl), grízkihozatala magas, üvegessége magas (80-90%).

A magas fehérjetartalmú LEVANTE kiváló minőségű, az élelmiszeripar igényeinek megfelelő tésztaipari alapanyag. Magas minőségre képes, jó termőképességű olasz durumbúzafajta. Alternatív típusú, tavaszi és őszi vetésre egyaránt alkalmas. Termőképessége őszi vetésben átlagosan 6-7, tavaszi vetésben 
4-5 t/ha.

 

Már az egyiptomiak is…

A durumbúzát már az ókori Egyiptomban is vetették és használták különböző élelmiszerek alapanyagaként. Alapvetően a mediterrán vidék búzája volt, ám a nemesítési munka eredményeként termeszthetőségének határa egyre északabbra terjedt, és ma már a világ számos országában termesztik a helyi éghajlati adottságoknak megfelelően tavaszi és őszi változatait. Jelenleg országos szinten a durumbúza vetésterülete 30 ezer hektár, de mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a kemény szemű búza iránt, az elkövetkező években ez tovább nőhet.

A durumbúza (Triticum durum) tehát ma már széles körben termesztett nemesített búzafaj. A felhasználás céljának megfelelően nevezik kemény szemű, üveges, illetve makarónibúzának is. A név arra utal, hogy a magfehérje igen ellenálló, ezért nehezen őrölhető. A mérsékelt égöv melegebb térségeiben kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben. A mediterrán térségben, főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából készülő durumdara vagy más néven semolina. A kereskedelmi forgalomban kapható olasz száraz tészták alapanyaga szinte kizárólag a durumbúza, mivel több kedvező tulajdonsága is előnyt jelent a feldolgozási folyamat során.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: búza, durumbúza, Agrária Kft
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Több hatóanyaggal végzett korai posztemergens kezeléssel megelőzhető a terméscsökkenés