Stratégiai szerepben – A sertéshús minősége kulcskérdés (lehetne)

A kormányzat több mint két éve elkezdett sertésstratégiájának már látszanak az első eredményei, de a gazdaságos termeléshez még nagyon sok területen változtatni kell. Egyebek mellett erről beszélt a debreceni Farmer Expo keretében megrendezett szakmai tanácskozáson Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa.


A szakember emlékeztetett arra, hogy a sertésstratégia első kézzelfogható eredménye tavaly jelentkezett, amikor is a kormány öt százalékra csökkentette az élő és félsertés áfáját. Horváth István szerint ez a lépés hitet adott a tisztességes vállalkozásoknak, noha egy ideig még a gazdasági minisztérium szakértői is azt gondolták, hogy a döntés a költségvetésben jelentős bevételkiesést okozhat. Ehhez képest nőtt az áfabevétel, hangsúlyozta a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy mindez visszaigazolta előzetes várakozásaikat: a sertéstartók versenyképesebbek lesznek, a feldolgozók likviditása pedig nő. További kedvező változásokat vár a minisztérium az újabb áfacsökkentéstől 2016. január elsejétől. Ugyanis a sertéstőkehúsokra is öt százalék lesz az áfa, és ez még inkább segíti majd az ágazatot, miközben a feketegazdaságot is visszaszorítja.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió ©

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom