TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Újabb fekete év előtt állunk?

Újabb fekete év előtt állunk?

Hírek - 2023.03.28

Raskó György agrárközgazdász szerint, ha nem tartjuk a vizet az országban, akkor a mezőgazdaságot érintő aszálynak idén is súlyos következményei lesznek.

Az RTL Reggeli című műsorában nyilatkozó szakember szerint már most deficitben vannak a magyar termőföldek, miközben a növények még ki sem fejlődtek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy február eleje óta országos átlagban csupán 20 mm csapadék hullt, ami borzasztóan rossz hír a gazdák számára, akiknek a termelési költségei jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban.

Raskó György szerint az egyik legkézenfekvőbb megoldás az olasz öntözőrendszerek bevezetése lenne, ami a gazdák szoros együttműködésén alapul:

„Az olasz gazdák között van egy precíz együttműködés: elosztják a vizet, mindenki csak annyit használ, amennyi engedélyezett. Az individuális magyar gazda nem hajlandó erre” – mondta Raskó, aki szerint egy hétköznapi ember is segíthet azzal, hogy próbál spórolni.

„Abszolút hibás szemlélet, hogy minél előbb vezessük el a bel- és árvizet” – mondta Raskó, aki szerint a legfontosabb éppen az kellene legyen, hogy az országban tartsuk a vizet: ha minden faluban lenne egy víztározó, azzal már meg lehetne fogni a csapadékot, hogy aztán locsolni lehessen belőle a termőföldeket.

Az agrárközgazdász szerint hatalmas kockázatot vállalnak a termelők azzal, hogy egyre drágább anyagokat kénytelen használniuk aszály idején, ami nem biztos, hogy megtérül.

Raskó György szerint, ha nem lesznek drasztikus változások a magyar mezőgazdaságban, akkor hamar meg fogjuk érezni a vízhiányt, de már így is a „termelés jövedelmezősége messze az átlag alatt lesz 2023-ban”.

Hozzátette: a magyar mezőgazdaság hiányát az Ukrajnából érkező búza és olajos magvak fogják pótolni, így az átlag magyar vásárló egyelőre még nem érzi meg a pénztárcáján a deficites magyar termelést. 


Forrás: RTL, Fotó: Pixabay

Címkék: raskó györgy, aszály, öntözés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...