TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Folytatódik az aszályos évek sora?

Folytatódik az aszályos évek sora?

Hírek - 2023.03.14

Az elmúlt 500 évet tekintve a 2022-es volt a legaszályosabb Európában. Sokakat izgat a kérdés, hogy vajon idén megismétlődik-e a szárazság, vagy lehet esetleg annál is rosszabb?

Bizonyos jelek alapján mindkét kérdésre sajnos, lehet igen a válasz…

A Garda-tóban gyalogosan lehet megközelíteni San Biagio szigetét, amelyet korábban csak hajóval értek el a turisták. A Rajnán fél rakománnyal közlekednek a hajók, mert olyan alacsony a vízszint. Az Alpokban 63 százalékkal kevesebb hó hullott februárban, mint a sokéves átlag – írja összeállításában a Guardian. Franciaország nyugati részén a Monbel tó 80%-ban kiszáradt, és Velencében is eltűnik a víz a csatornákból.

A Grazi Műszaki Egyetem kutatócsoportja januárban közzétett tanulmányában megállapítja: a legfőbb probléma az, hogy egyre gyakoribbak az aszályos évek: „2018 után tavaly már sok európai országban súlyos, illetve rendkívül súlyos aszályhelyzet alakult ki” – mondta az Európai Aszályfigyelő Központ vezető munkatársa. „A kevés eső olyan nagy vízdeficitet jelent, hogy nehéz lesz nyárra elérni a megfelelő vízszintet” – tette hozzá Andrea Toreti, aki a Euronewsnak nyilatkozott.

A következő hónapok döntő fontosságúak lehetnek. Ha nem lesz elég eső, akkor újra aszály fenyegethet. Szinte egész Franciaországban, amely az Európai Unió legnagyobb agrártermelője. Aztán jön Spanyolország, Észak-Olaszország, illetve Németország déli része és így tovább...

Franciaországban 75%-kal kevesebb eső esett februárban, mint a sok évtizedes átlag. A francia tudományos akadémia megállapította, hogy mindez jórészt a klímaváltozás kiváltotta általános hőmérsékletemelkedés következtében alakult így. A hatóságok már a nyárra készülnek és vízkorlátozási terveket dolgoznak ki.

„A helyzet komolyabb, mint tavaly. Négy déli megyében megtiltották a házi úszómedencék feltöltését. Korlátozzák az autómosást, a gazdákat pedig figyelmeztették: a felére kell csökkenteniük a vízfogyasztást” – nyilatkozta a francia ökológiai miniszter. Christophe Béchu arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező években 40%-kal kevesebb esőre lehet számítani Franciaországban. 


Forrás: HVG

Címkék: aszály, csapadék, szárazság, európa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A biztonságos terménytárolás első lépései

A betakarítás közeledtével rövidesen megkezdődik a terménytároló létesítmények raktározásra való felkészítése. ...