TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Biológiai készítmények kínálnak természetes megoldásokat a fenntarthatósági kihívásokra

Biológiai készítmények kínálnak természetes megoldásokat a fenntarthatósági kihívásokra

Hírek - 2023.02.28

A biológiai termékek fejlesztése és mindennapi használata egyre nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaságban. Nem véletlenül hallunk olyan sokat ezekről a termékekről, hiszen teljesen természetesek és jól illeszkednek a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedések gyakorlataiba.

A biológiai anyagok lehetnek élő szervezetek vagy élő szervezetekből, természetes forrásokból származó anyagok. A biológiai készítmények természetes megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak és hatékony módon egészítik ki a szintetikus termékeket alkalmazó hagyományos termelést.

A Corteva Agriscience globális nemzetközi kutató-fejlesztő vállalat nagy hangsúlyt fektet biológiai portfoliójának innovációjába és továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment termékeit. A vezető, biológiai készítményeket gyártó Symborggal aláírt egyezség részeként a Corteva számos európai ország piacára vezetheti be a BlueN® mikrobiológiai terméket, mely természetes módon javítja a növények táplálását az optimális termés érdekében.

A Corteva innovatív természetes eredetű biológiai terméke, a BlueN® Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, megköti a levegőből származó nitrogént és hozzáférhetővé teszi a növény számára.

A növények növekedése során a DNS és a fehérjék demetilációját a pektin-metilészteráz enzim végzi, mely folyamatban metanol is keletkezik, ami a sztómákon keresztül a szabadba jut. A metilotróf baktériumok, köztük a Methylobacterium, képesek a metanolt felhasználni egyedüli energia-, illetve szénforrásként.

A baktériumok laterális flagellummal, azaz ostorral rendelkeznek, így a levélfelületen mozogva a nyitott sztómán keresztül jutnak be és telepednek meg a növényben. A metilobaktériumok felveszik a metanolt a növényből, így életben maradnak, szaporodnak és telepeket alkotnak, majd áttelepülnek a növény fiatalabb részeibe. Ez a szimbiotikus kapcsolat a növényi vegetáció során végig fennmarad.

A metilobaktériumok a fotoszintetikus anyagcsere termékeivel együtt mozognak, amelyek az növényi részek építő elemei. A növekedési zónába érkezve a fotoszintetizáló sejtek belsejébe épülnek be és beindul a nitrogenáz ciklus, amely a levegőből megkötött nitrogénből, ammóniumot juttat a növénybe.

A zord környezetben való túlélés érdekében a filoszféra, vagyis a növény föld feletti részeinek mikroorganizmusai számos adaptív stratégiát fejlesztettek ki a stresszt okozó tényezőkkel szemben. Az egyik ilyen stratégia az ultraibolya A és B sugárzást (UVA és UVB) elnyelő vegyületek szintézise. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Methylobacterium baktériumok rózsaszín pigmentált kolóniát alkotnak, amely elnyeli a hosszú hullámú UV-fényt, amely feltehetően antioxidánsként hat az UVA és UVB stressz által generált reaktív oxigén vegyületek ellen. Ebben a természetes folyamatban a Methylobacterium metilobamint is termel, amely lehetővé teszi a növény számára, hogy több fényt nyeljen el, és ezáltal fokozza fotoszintetikus aktivitását.

A BlueN® egy hatékony, természetes biológiai termék, mely számos európai ország piacán debütált és a gazdálkodók örömmel, megelégedve fogadták. A termék magyarországi engedélyezése folyamatban van és hamarosan elérhetővé válik a Corteva termékpalettájában. A termék elérhetősége kapcsán a vállalat területi képviselőinél tudnak érdeklődni.
Szerző: Rácz István, kiemelt partnerkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience

Címkék: corteva agriscience, biológiai készítmények, bluen®
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...