TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A növények stressztűrésének genetikai hátterét vizsgálták

A növények stressztűrésének genetikai hátterét vizsgálták

Hírek - 2022.11.18

Több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg egy öt éven át tartó bioinnovációs kutatási projekt Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán.

A Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I Projektműhely elnevezésű kutatási pályázathoz az Európai Unió és a magyar kormány 1,036 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A 2017-ben kezdődött projekt elindítója a Pannon Egyetem Georgikon Kara volt, majd a felsőoktatási integráció és modellváltás miatt a jogutód MATE keszthelyi Georgikon Campusa fejezte be.

A projekt alapvető célja a legkorszerűbb genomikai csúcstechnológiák integrálása a Georgikonon folyó kutatási programokba. A kutatások „a klímaváltozás hatásai által is generált biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenállóképesség genetikai hátterének feltárására” és a kihívásokra adandó válaszok, mezőgazdasági technológiai ajánlások kidolgozására irányultak.

A program keretében számos kutatási-fejlesztési eszközt, laboratóriumi műszert és számítástechnikai eszközt vásároltak meg, a legjelentősebb eszközbeszerzés egy modern szekvenáló készülék volt, amely a molekuláris genetikai kutatások egyik csúcstechnológiát képviselő eszköze.

A projekt eredményei közé tartoznak a nemzetközi és hazai tudományos cikkek, kiadványok, könyvrészletek és közlemények, de a vizsgálati eredményekből idáig öt sikeresen megvédett doktori dolgozat is született. A kutatási és fejlesztési eredmények között említi a közlemény egyebek mellett a burgonyanemesítés, a baromfitakarmányok kutatása, a méhészetek és a talajkutatás során hasznosítható vizsgálatokat.
Forrás: MTI

Címkék: georgikon, mate bioinnováció, pályázat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pocokinvázió – módosított a Nébih

Járatkezeléssel, de nagyobb dózisban használhatóak a pockok elleni készítmények a súlyosan fertőzött területeken ...