A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Mi az az agrovoltaika?

Mi az az agrovoltaika?

Hírek - 2022.10.18

Napelempanelek alatt zöldségeket termelni? Lehetséges!

Mi az az agrovoltaika?


Európa-szerte egyre több helyen fognak bele a gazdálkodók napelemparkok létesítésébe. Ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy mi lenne akkor, ha már közvetlenül maguk a napelempanelek is segítséget tudnának nyújtani a hatékonyabb növénytermesztésben? A kérdés megválaszolásával foglalkozó szakterület az agrovoltaika, ahol a napelemek sorközeinek művelésével, a panelek adta árnyékban nem csak vizet lehet megtakarítani, de nagyobb terméshozam is elérhető.

A klímaváltozás szélsőségei egyre nagyobb kihívások elé állítják az agráriumot világszerte. Az afrikai országoknak hatványozottan kell szembenézniük a hatékony termelést nehezítő perzselő hőséggel, besugárzással és ezáltali vízhiánnyal. Napelemek használata már régóta ismert az afrikai kontinensen is, ugyanakkor a korábbi években született egy teljesen új felhasználási koncepció Kenyában, egy helyi szervezet és a Sheffield-i Egyetem közös projektjében.

A kísérletben 180 db 345 wattos napelem árnyékban kezdtek el zöldségeket, elsősorban káposztát termelni. A kutatók várakozása szerint miközben a panelek energiát állítanak elő, időszakosan beárnyékolt sorközeikben nagyobb biztonsággal termeszthetők hőségben is a növények, míg a párolgás csökkentésével még az értékes öntözővízzel is spórolni lehet. Eredményképpen kimutatták, hogy az így termesztett káposzta harmadával nagyobb és egészségesebb volt, mint az azonos mennyiségű műtrágyát és vizet tartalmazó kontroll parcellákon termesztett társaik. Később más növények, például a padlizsán és a fejes saláta is hasonló eredményeket igazoltak vissza.

Az agrovoltaika fogalma tehát akkor használható, amikor napelem parkokban az energiatermelés mellett a panelek árnyékát növénytermesztéshez használják, jobb vízmegtartást és magasabb terméshozamot elérve. Az agrovoltaika előnye a terület kettős hasznosítása, vagyis az egységnyi költség csökkentése, a termelési hatékonyság növelése. Napjainkban egyértelműen az egyik legfontosabb kérdés a gazdaságok energiaellátása és a klimatikus adaptáció. Az agrovoltaika olyan új lehetséges irányt mutatott fel, amely növelheti a gazdaságosságot, miközben az egyre nehezebben megoldható makroszintű problémákhoz is megoldási alternatívát nyújt.  

 
Forrás: FruitVeB


Címkék: napelem, zöldség, zöldségtermesztés, agrovoltaika, árnyékolás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...