TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Sárgulás – búcsú az egyetemtől

Sárgulás – búcsú az egyetemtől

Hírek - 2022.05.10

Tradicionális rendezvényükkel, a sárgulással búcsúztak a Debreceni Egyetemtől a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint a Gazdaságtudományi Kar hallgatói. Pénteken mintegy 500 végzős fiatal vonult végig hagyományos népviseletben hintókon és lovasfogatokon Debrecen utcáin.

A sárgulás programsorozatának leglátványosabb programja a felvonulás. Idén 29 lovaskocsival és 4 hintóval vonultak a hallgatók Debrecen főterére, ahol tánccal búcsúztatták egyetemi éveiket.

- A Debreceni Egyetem egy olyan köldökzsinór, amely egy életen át elkíséri az egykori hallgatókat. Nemcsak azért, mert a tudás, amit itt kaptatok kimagasló, és mert az itt szerzett diplomát mindenütt elismerik, hanem azért is, mert az itt megszerzett kapcsolatrendszer mindvégig segíteni fog benneteket – fogalmazott ünnepi beszédében Jávor András, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa.

Sárgulás – búcsú az egyetemtől

Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar oktatási dékánhelyettese felidézte, hogy a sárgulás már a második világháború idején is a Debreceni Egyetem hagyományai közé tartozott, a rendezvényt a hetvenes években elevenítették fel, és idén már a 47. alkalommal szervezték meg a hallgatók.

Sárgulás – búcsú az egyetemtől

- A végzősök képessé válnak arra, hogy megszerzett szaktudásukkal részt vegyenek a gazdaság vérkeringésében, vagy folytassák tanulmányaikat magasabb szinten. A sárgulás emléke pedig örökre ott marad a DE hallgatókban, örömteli és emlékezetes ünnep, amely méltó lezárása az egyetemi évekhez. Ne felejtsétek el az alma matert, és térjetek vissza hozzánk – mondta Fenyves Veronika.

A sárgulásnak kettős célja van: a végzősök búcsúznak a várostól, felkeresik a nevezetes helyeket, valamint jelezik az intézménynek, hogy megérettek, mint a búzakalász, és készen állnak arra, hogy tudásukat az egyetem falain kívül is kamatoztathassák.

Sárgulás – búcsú az egyetemtől

- A sárgulás azt jelzi, hogy egy növény megérett, színt vált. Zöldből sárga lesz. Ti is egy színváltásban vagytok. A záróvizsgákat követően vár benneteket a nagy betűs élet. Bízom benne, hogy a Debreceni Egyetemben megszerzett tudásotokkal meg tudtok birkózni az élet kihívásaival, és kívánom, hogy az alma matert el nem feledve váljatok hasznos tagjaivá a társadalomnak – hangsúlyozta Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A sárgulás ünnepét 2020-ban a járványhelyzet miatt törölték, 2021-ben pedig csak rövidített programmal tudta megrendezni a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata. Az egyhetes programsorozat idén azonban újra régi fényében tündökölt, volt főzés, éjszakai túra, malacsütés, grill party, stand up comedy és tanár-diák est is. A felvonulást követően a hallgatókra várt még a korsóavatás hagyományos szertartása a Böszörményi úti campuson. Az egyhetes rendezvényt hagyományosan a Sárgulási Bál zárja.
Forrás: DE sajtóiroda - ÉE

Címkék: debreceni egyetem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A fásításban tervezett fakitermeléseket július elsejétől a ...

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ...