TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Negyedével drágább lesz a ponty idén karácsonykor

Negyedével drágább lesz a ponty idén karácsonykor

Hírek - 2021.12.03

A karácsonyhoz közeledve mindig nagy kérdés, hogy az adott évben mennyiért tudjuk beszerezni az ünnepi asztalra kerülő pontyot. Idén a globális járványhelyzet okozta bizonytalanság és az elszabadult infláció miatt nem is kérdés, hogy drágábban, mint tavaly.

A modern ember számára elsősorban nem zsírok szükségesek, hanem teljes értékű tápanyagok, aminosavak, könnyen emészthető táplálékok, hiszen nagyon kevés fizikai, de annál több szellemi munkát végzünk. Korszerű táplálék lenne a hal, de ezen a téren nagyon rosszul állunk, hiszen az európai átlagnak, ami 18–21 kilogramm, csupán a 30 százalékát fogyasztjuk. Még Ausztria is megelőz minket, pedig nemhogy tengere, de még halastavai sem igazán vannak. Itthon 6,5 kilogramm a fejenkénti éves fogyasztás, amivel egyértelműen sereghajtók vagyunk – emelte ki Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Nagy gondot jelent, hogy miközben úgy élünk, mint egy modern ember, úgy étkezünk, mint egy bányász. Az éves halfogyasztásunk lassú emelkedést mutat, a trend gyorsabb növekedésének elsősorban a gazdaság szerkezete az oka. Az ötvenes-hatvanas évek húshiányát a hetvenes évektől a bőség váltotta fel, hiszen kialakult a háztáji termelés, illetve létrejöttek a termelési integrációk. Az ekkor felvett húsfogyasztási szokások a mai napig élnek, ma sem tudunk elképzelni főételt hús nélkül.

A karácsony azonban hagyományosan növeli a hal iránti keresletet, idén azonban különleges évet élnek a halászok. Nemcsak a szántóföldeket sújtotta aszály, nemcsak a gyümölcsösök fagytak el tavasszal, de a halastavak zöme is kritikus helyzetbe került. A Dunántúl 70 százalékán óriási vízhiány alakult ki, másfél hónapon keresztül volt 1,5 cm-nél nagyobb napi párolgás. A sekély vizek miatt aztán óriási volt a madárkár is, a 60 cm hosszú lábú gém zavartalanul szedhette össze a halakat. A meleg, oxigénhiányos vízben csak a Dunántúlon több száz tonna hal pusztult el. A Tiszántúlon jobb volt a helyzet, mert ott az öntözőcsatornák biztosítani tudták a szükséges vizet.

A termelés minden elemében 30–35 százalékos áremelkedés következett be, a takarmányáraktól az energián át a munkabérig. A rendkívüli nyári hőség a halfaj-szerkezetet is átalakította, nem lehet 28 fokos vízben csukát tartani, mert hősokkot kap. Előtte viszont elképesztően hideg tavaszunk volt, májusban a 14 fokos vízben nem tudtunk halat szaporítani. Az extrémitásokat keményen meg kell fizetnünk, ezért lassan a gazdák már a halastavak felszántásán gondolkodnak. Karácsonykor éves tekintetben az étkezési hal 55 százaléka kerül az asztalra, vagyis mintegy 2500 tonna. Pontyból bőséges a választék, a termelői ára viszont nőni fog, tavalyhoz képest 24 százalékkal, miközben az inputanyagok áremelkedése 30–35 százalék volt. Egy kiló ponty bolti ára várhatóan 1200–1300 forint körül alakul. Valamennyire ráfizetünk, de nekünk az a célunk, hogy kiegyensúlyozott, a belföldi piacot folyamatosan ellátó haltermelés történjen.

Címkék: hal, ponty
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így állhat talpra egy természeti katasztrófa után a görög ...

Az Európai Uniós tagság nemcsak támogatásokat, de szakmai segítséget is nyújt a tagállamoknak váratlan katasztrófa ...