TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Patkányirtás, mérgek nélkül  – A kutyák és vadászgörények gyorsak, hatékonyak és biztosra mennek

Patkányirtás, mérgek nélkül – A kutyák és vadászgörények gyorsak, hatékonyak és biztosra mennek

Hírek - 2021.12.04

Az emberiség történetéhez szorosan hozzátartozik a rágcsálók, ezen belül 
a patkányok elleni küzdelem. Ez a vándorpatkányokkal szembeni harc már több ezer évre nyúlik vissza, de még napjainkban is tart. Ebben jelent nagy segítséget számunkra a vadászgörényekkel űzött patkányirtás régről ismert, de újra egyre népszerűbb módszere.

Zrena Zita, a Patkányvadász csapat (https://patkanyvadasz.hu/) tagja mutatta be tevékenységüket lapunknak.

– Milyen állatokat használnak a patkányirtáshoz?

 – Ebben a nagyon hatékony patkányirtásban, amelyet nevezhetünk biológiai módszernek, a munkatársaink kutyák és vadászgörények. Kutyáink terrierek, több fajtájukat is alkalmazzuk, míg a görényeink vadászgörények (Mustela putorius furo), amelyek elég kis termetűek ahhoz, hogy a legtöbb patkányjáratba be tudjanak jutni. Intelligensek, gyorsan tanulnak, ám soha nem lesznek olyan kezesek, mint egy kutya. A vadászgörények is a patkányok természetes ellenségei. Ugyan a viselkedésük ösztönös, de van némi képzésre szükségük, hogy hozzánk jöjjenek vissza és jó kapcsolatot ápoljanak velünk és kutyáinkkal. Ehhez pozitív megerősítésekkel végzünk gyakorlatokat. Minél rutinosabb egy görény, annál hatékonyabban dolgozik.

– A gyakorlatban hogyan végzik ezt a munkát?

 – Ha új, még ismeretlen helyszínen járunk, először felmérjük a terepet, igyekszünk megtalálni, hogy melyik a legjobb módja a hatékony patkányirtásnak. Ennek során a kutyáink jelzésére szoktunk hagyatkozni, akik nagy biztonsággal mutatják meg nekünk, mely járatokba kell először beengednünk a vadászgörényeket. Azok megjelenésekor a patkányok hamar menekülőre fogják, elhagyják járataikat, búvóhelyüket, így a kutyák zsákmányul ejthetik őket. Azonban a vadászgörényeknek nem kizárólag abban áll a szerepük, hogy kiugrasztják a patkányokat, a járatokban ők maguk is sokukkal végeznek. Az olyan helyszíneken viszont, ahol a kutyák elférnek, nem engedjük el a vadászgörényeket. Ennek oka, hogy ezek az állatok napi 2-3 óra intenzív munka után elfáradnak, míg a kutyáink akár 8-10 órát is szívesen dolgoznak.

– Mennyire hatékony ez az irtási forma?

 – Tapasztalataink szerint ez a helyszíntől függ. Kedvező viszonyok mellett, ahol az állataink hozzá tudnak férni a patkányokhoz, közel a teljes populáció kiirtható, alig éli túl néhány egyed. Éppen ezen alapul a módszer hosszan tartó kedvező hatása is, hiszen hosszú időnek kell eltelnie, mire a néhány megmaradt vagy a területre újonnan bevándorló egyedből újra kártételi szintre szaporodik fel az állomány. Gyakori, hogy nagyobb telephelyet üzemeltető megrendelőink évente két alkalommal hívják csapatunkat vadászgörényes-kutyás patkányirtásra, a köztes időszakokban pedig hagyományos módszerekkel, kémiai irtószerekkel kontrollálják a felszaporodás mértékét.

– Hogy látja, érdekli az embereket a módszerük?

 – Tevékenységünket közel másfél éve végezzük, főként a dél-alföldi régióban. Már 
ez idő alatt is azt láttuk, hogy egyre többen kezdenek el foglalkozni a vadászgörénnyel és kutyákkal végzett patkányirtással, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik rá. Ez is mutatja, hogy állandó probléma a patkányok jelenléte és kártétele. Ráadásul környezetünk és haszonállataink védelme érdekében egyre szűkül az igazán hatékony, rágcsálóirtásra felhasználható hatóanyagok köre. Rendkívül intelligens rágcsálóról van szó, a védekezés bonyolult, sokszor 
a kémiai szerekkel történő irtás sem hoz kellő eredményt. Egy azonban egészen biztos, amelyik patkányt a mi kis munkatársaink, vadászgörényeink és kutyáink megfognak, azzal garantáltan nem lesz probléma a továbbiakban.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: patkányirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – A legendás Dutra méltatlan sorsa

Alig akad túlhasználtabb és elcsépeltebb szó a médiában, mint a legenda és a legendás. Kivételesen mégis illik a ...