TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A kormány segíti a hazai élelmiszeripari vállalkozásokat

A kormány segíti a hazai élelmiszeripari vállalkozásokat

Hírek - 2021.07.16

A gazdasági verseny kiélezett, ezért érdemes élni az élelmiszeripari és mezőgazdasági fejlesztési pályázatok lehetőségeivel – jelentette ki Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Kondorosi Gabona Mezőgazdasági Zrt.-nél tett látogatásán.

Erdős Norbert kifejtette, az éghajlatváltozás, illetve a Föld növekvő népessége új kihívások elé állítanak minket, amelyek közül kiemelkedő fontosságú az élelmiszerbiztonság. A vetőmagok kimagasló minősége és a gabonaágazat sikere elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony választ tudjunk adni ezekre a kérdésekre. Az elmúlt időszak pedig fokozottan rávilágított arra, hogy nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre, és fontos szerepük van a hazai alapanyag termelőknek és élelmiszer-előállítóknak a kistermelőktől egészen a nagy élelmiszeripari vállalkozásokig. Éppen ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse a hazai vállalkozásokat – tette hozzá az államtitkár.

Erdős Norbert kifejtette, több élelmiszeripari szabályozási változás is történt a közelmúltban, például változtak a közétkeztetés szabályai és a kistermelői rendelet, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége: a kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesíthet a végső fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Az államtitkár szerint a szabályozás mellett nagyon fontos a közvetlen támogatás. A 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak a hazai mezőgazdasági vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplőik. A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években példátlan mértékű forráshoz jut, amelynek köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra – folytatta Erdős Norbert.

Zsindely Ferenc, a Kondorosi Gabona Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy elsősorban az állandósult szélsőséges időjáráshoz próbálnak minél jobban alkalmazkodni, itt az első lépés az öntözési rendszerek fejlesztése lesz. Kiemelte továbbá, széleskörű növénytermesztéssel, gépi munka szolgáltatással és integrációval foglalkoznak, és csaknem 1000 hektár termőföldet művelnek. Jelenleg is a továbblépés, a modernizálás van a terveik középpontjában, így szeretnének majd fejlesztési támogatásokra pályázni.

Erdős Norbert rámutatott, hogy a 21. század új kihívásaira gyorsan és hatékonyan kell reagálni, ilyen az alkalmazkodás a klímaváltozás okozta negatív hatásaihoz. Az öntözésfejlesztés mára megkerülhetetlen feladattá vált. Ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyük a magyar mezőgazdaságot, nélkülözhetetlen a termőföldek öntözése, ezért a kormány a következő tíz évben 17 milliárd forint pluszforrást biztosít évente az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: élelmiszer, élelmiszeripar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdőgazdálkodók figyelem! Egyre bővülő erdészeti gépkínálat a ...

A MAGTÁR Kft. már régóta elkötelezett az erdészeti gépek iránt. Az ALBACH aprítógépek és a népszerű STEYR traktorok ...