TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

Hírek - 2021.06.17

Az előző években a kedves olvasónak lehetősége adódott arra, hogy a UPL Hungary Kft. kipergés csökkentő készítményének működési elvét alaposan megismerhesse. Jelen írásunkban arra szeretnénk rávilágítani, hogy a becőragasztók szegmensében miért is az Elastiq Ultra az egyik legjobb választás.

Ehhez bemutatnánk a John Innes Központban (Norwich, Nagy-Britannia) 2019-ben végzett vizsgálatainkat. Az első ilyen vizsgálat egy átlagos szántóföldi permetezést szimulált. A lineáris permetező szerkezet (1. kép) 10 km/h-s sebességgel haladva szórt 150 l/ha permetlé mennyiséget előzetesen glifozáttal deszikkált repcebecőkre (a kevés lémennyiség annak tudható be, hogy a permetlének nem az egész növényen, hanem csak a külön leszedett becőkön kellett eloszlania).

            1. kép

upl1

Mindösszesen 25 ragasztó polimer készítményt vontak vizsgálatba, ebben szerepeltek mind saját fejlesztésű kopolimerek, mind a versenytárs készítmények. Száradás után a becőket összegyűjtötték, majd egy labdás centrifugába (2. kép) helyezték. Azt az időtartamot mérték, amelyben a becők 50 %-ának felnyílásához kellett.

            2. kép

upl2

Az összesített eredmények az 1. ábrán láthatók. Az Elastiq Ultra biztosította a becőknek a legmagasabb fokú védelmet, messze kiemelkedett a többi mintából: 46 másodperc alatt nyílt fel a becők fele.

1. ábra

upl1.abra2

A BECŐK MEGTÖRÉSÉIG ELTELT IDŐ MÁSODPERCBEN

A második vizsgálat a készítmény szárazanyagának vizuális megjelenítésére szolgált. Ugyanis kipermetezett állapotban nagyon nehéz képekben megjeleníteni a ragasztó készítmények által képzett filmréteget. Erre azt a módszert dolgozták ki, hogy az egyes termékekből készített vizes oldatok 15 ml-ét és 25 ml-ét mérték ki egy Petri-csészébe és hagyták belőle a folyadékot elpárologni 72 óra leforgása alatt. Az így kapott száraz maradékot golyóvá és nyers hengerekké gyúrták, melynek eredménye a 3. képen látható. Az Elastiq Ultra maradéka azon túl, hogy tömegében láthatóan sokkal nagyobb volt a versenytársnál, repedezetlenségében és integritásában is felülmúlta azt.

            3. kép

upl3

Ugyanezen vizsgálat keretein belül a készítményekből a javasolt dózisnál ötször töményebb oldat készült, ezekből 100 mikroliteres mintákat mértek ki mikropipettával gumikorongok felületére. 24 óra elteltével, a közvetlen napfény hatásának kizárását követően az Elastiq Ultra egy határozott szélű, jobban elterült, teljesen polimerizált cseppet adott, amely vizes lemosást követően is ugyanolyan ép maradt (4-7. képek).

  4-7. kép

  upl5  upl6  upl7  upl8 

Feltétlenül meg kell említenünk azokat a szántóföldi kísérleteket is, amelyekben a vetőmagházak által „nem pergő”-nek kommunikált repcehibridek kerültek górcső alá, hiszen örök kérdés, hogy ezeket a hibrideket kell-e/érdemes-e ragasztani. Független vizsgálóhelyek Nagy-Britanniában erre a kérdésre keresték a választ, az Elastiq Ultra kezelést szembe állítva a ragasztás elmaradásával. Az eredményeket az 1. táblázat foglalja össze. Az itt bemutatott 6 vizsgálat alapján a ragasztásos technológia alkalmazása Elastiq Ultrával átlagosan 395 kg/ha terméstöbbletet adott. E 10% növekedés, ami különösen most, magasabb repceárak mellett bőven megtérülő befektetés.

 1. táblázat

upltabl 

Végezetül szeretném ajánlani a UPL Hungary Kft. deszikkálós csomagjait, melyeknek alapja a feljebb boncolgatott Elastiq Ultra készítmény.

A UPL által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce és borsó kezelésére elegendőek:

• Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  - Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.

• Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  - Gyors állományszárítás, amely nitrogéntartalmú műtrágya hozzáadásával tovább gyorsítható.
  - Mérsékelt elsodródási veszély, 7-12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.
  - Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.
  - A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75-80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatóak.

• Solaris – Elastiq csomag (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)
  - Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges.
  - A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35-40%-os.

• Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)
  - Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

Sikeres termésbetakarítást kívánunk!

Valovics Attila
fejlesztőmérnök
UPL Hungary Kft.

 

upl1

Címkék: napraforgó, repce, deszikkálás, kipergéscsökkentés, UPL Hungary Kft., Elastiq Ultra, ragasztásos technológia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére