A BASF Digital Farming és a Pessl együttműködése a gyümölcs- és zöldségtermesztés fellendítése érdekében

2021.05.28

A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments a gyümölcs- és zöldségfélék kártevőirtásának javítása, és ezáltal a termelés fellendítése érdekében globális K+F együttműködési megállapodást írt alá.

A BASF Digital Farming és a Pessl együttműködése a gyümölcs- és zöldségtermesztés fellendítése érdekében


Az együttműködés a Pessl hardveres és szoftveres kapacitásait – különösen automatizált iSCOUT® kártevő csapdáját – és a BASF Digital Farming piacvezető xarvio™ SCOUTING alkalmazásának képfelismerését és elemző képességét egyesíti. A két vállalat kártevőirtás területén szerzett tapasztalatai, precíziós adatai és fejlett digitális szakértelme ötvözésével a gazdálkodók most először jutnak valós idejű, a művelési területre vonatkozó megfigyelésekhez a növénytermesztés további optimalizálása érdekében.

Az együttműködés keretén belüli első projekt egy átfogó kártevőfigyelő és modellező rendszer kifejlesztésére összpontosít szőlőfajták és almatermésű növények számára (különös tekintettel az almafajtákra), a nyerges szőlőmoly és az almamoly tevékenységét megcélozva. Ez a projekt 2021 májusának elején kezdődött, és egy teljesen automatizált kártevő-felismerő és -figyelő szolgáltatás létrehozására irányul, amelyet kezdetben Argentínában, Brazíliában, Európában és Indiában fognak a xarvio SCOUTING alkalmazáshoz kapcsolni.

A második tervezett közös tevékenység a szójabab, a gyapot és a kukorica kapásnövényeket fogja alaposabb megfigyelés alá vetni. Ennek keretében a poloskák, a gyapottok-bagolylepke és az őszi sereghernyó megfigyelésére és modellezésére fognak összpontosítani.

„A gyümölcs- és zöldségtermesztés egyik legnagyobb kihívása az, hogy időben rendelkezésre álljanak a művelési területre vonatkozó kártevőfigyelési adatok, amelyekkel pontosan azonosíthatók a károkozással járó vagy kezelhető stádiumok a kártevők életciklusán belül” – fejti ki Bjoern Kiepe, a xarvio Agronómiai Osztály vezetője a BASF Digital Farming vállalatnál. „A xarvio SCOUTING képfelismerési és elemzési kapacitásának és a Pessl automatizált iSCOUT kártevőcsapdájának összekapcsolásával megoldhatjuk ezt a problémát. A precíziós gazdálkodás elősegíti a növényvédő alkalmazások hatékonyabb felhasználását, ami egyaránt előnyös a gazdálkodók, a fenntarthatóság és a biológiai sokféleség szempontjából.”

„A kártevők megfigyelésével arra törekszünk, hogy ne csak a rovarfajtákat és a fertőzött növények számát jegyezzük fel, hanem mindenekelőtt igyekezzünk elősegíteni a károsodás megelőzését. A mesterséges intelligenciával ellátott precíziós mezőgazdasági berendezések lehetővé teszik, hogy még részletesebben górcső alá vegyük a termőterületet érő stresszhatásokat, és a döntéshozatalt is megfelelőbben támogatják. Az iSCOUT teljesen önálló, napenergiával működő rovarcsapdával a nap 24 órájában figyelemmel kísérhetjük a kártevők jelentette kockázatot, feldolgozhatjuk ezeket az adatokat, és közel valós időben elküldhetjük őket a xarvio SCOUTING alkalmazásnak képfelismerés céljából. Ez ugródeszkát jelent a gazdálkodók számára, ugyanis a rovarok így még alaposabban megfigyelhetők, és még jobb védekezés biztosítható időtől és helyszíntől függetlenül” – foglalja össze Gottfried Pessl, a Pessl Instruments alapítója és vezérigazgatója.

A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments tervei szerint a szőlőfajtákhoz és az almatermésű növényekhez használt kártevőfelismerő és -figyelő szolgáltatás 2022-től lesz elérhető.

basfck

Az iSCOUT rovarcsapdákból nyert nagy felbontású képek és rovarnyomásadatok segítik majd a szőlőfajták és az almatermésű növények első kártevőfigyelő és modellező szolgáltatásának közös kifejlesztését.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE