TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ne engedjük, hogy a róka elvigye az aranytojást tojó tyúkot!

Ne engedjük, hogy a róka elvigye az aranytojást tojó tyúkot!

Hírek - 2021.05.26

A kukorica szántóföldi kultúráink aranytojást tojó tyúkja. Jövedelemviszonya eddig is figyelemreméltó volt, ám az elmúlt évi felvásárlási ára, idei kötési lehetőségei, párosulva a terméseredményekkel a legjövedelmezőbb szántóföldi növénnyé emelik. Egy gazdaság fejlesztési lehetőségei múlhatnak a termesztése sikerén.

Ezt a sikert évről évre veszélyezteti a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke. A moly első nemzedéke a kukorica termésmennyiségét a második a gyapottok-bagolylepkével a minőségét veszélyezteti. Célzott védekezéssel ezeket a veszteségeket csökkentheti a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja, ezáltal a védekezés jelentős árbevétel-növelő technológiai elemmé válik.

fmckuk1  

Balra: Kukoricamoly lárvák rágásnyomai (Murakeresztúr, 2020.06.21. Fotó: Tüh Annamária)
Jobbra: Korai gyapottok-bagolylepke lárva (Győr-Moson-Sopron megye, 2020.06.08.)

A kártevők nyomonkövetése és a megfelelő időzítés

fmcLogo Evalio AgroSystemsAz FMC országos rovarcsapda-hálózatot működtet e kártevők megfigyelésére, a fogási eredmények az Evalio® AgroSystems weboldalán megtekinthetőek. Az itt található rajzásdiagramok segítik a termelőt az optimális védekezési idő kiválasztásában. 2021-ben elkezdjük az ARC™ farm intelligence applikáció bevezetését is, melyben a grafikonokon kívül hőtérképen is követhető lesz a kártevő jelenléte a kísérleti régióban, valamint közvetlen információkat is küldünk majd a kártevő megjelenése kapcsán a felhasználók részére.

fmcgraf1

Molykártevők rajzásképe, 2020 (forrás: www.evalioagrosystems.fmc.com)

A kukoricamoly első nemzedéke elleni védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal célszerű elkezdeni, a lárvák kelésének idején. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a védekezés elvégzésére akár 3-4 hét is rendelkezésre áll, amennyiben a Coragen® rovarölő szert használja a termelő. Ezalatt a kártevő a kukoricaállomány felső 1-1,5 méteres részén található a csőkezdemény felett, így könnyen elérhető. A felszívódó készítmény ezen a szinten „utoléri” a kártevőt, bárhol is legyen. Így akár július első dekádjában történő időzítéssel belenyúl a gyapottok-bagolylepke rajzásába is, megakadályozva a minőségi kártételt. Erős kukoricamolyfertőzés és korai védekezés esetén a 2. nemzedék óriási egyedszáma miatt ismételt védekezésre is szükség lehet.

A fertőzés mértékének meghatározása

A kukorica bejárásával és a károsított tövek megszámolásával állapíthatjuk meg a védekezés szükségességét. Ha a károsított tövek száma eléri a 10-15%-ot, a védekezés megmentett termése a növényvédő szer és kijuttatásának költségét fedezi. Nagyobb fertőzés esetén jelentős megtérülésről beszélhetünk, azaz jövedelmezőbb kukoricatermesztésről.

A rovarölő szer kiválasztása

A Coragen® rovarölő szer hatékony megoldás a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen. Tartamhatásából eredően a kijuttatást követő 12-14 napon keresztül a lárvák a szerrel találkozva elpusztulnak. Kontakt- és gyomorméregként a növényi részekbe felszívódva és a növény felületén is garantálja a rovarölő hatást. A lárvák teljes pusztulása a kezelés után 2-4 nappal következik be. Időjárástól függetlenül használható, a permetlé beszáradása után jelentős csapadék sem rontja a hatékonyságot. Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, méhekre is.

A termésmennyiség és a minőség védelme

A megmentett termés a fertőzési szint függvényében 400-1500 kg között realizálható. Ezen túlmenően a termés minőségére is nagy gondot kell fordítani.

A kártevő lárvák rágásának nyomán a kukoricacsövek sebzéseinek környezetében kórokozók jelennek meg, majd azok toxinjai. A toxinok egészségkárosító hatásukon túl nehezítik a kukorica értékesítését, csökkentik a felvásárlási árat. A probléma megelőzésének leghatékonyabb módja a rovarok elleni védelem.

Egy 2019-es vizsgálat során három kezeletlen mintát hasonlítottak össze a kukoricamoly első nemzedéke ellen Coragen® rovarölő szerrel kezelt mintákkal. A száraz időjárás ellenére a rovarrágott csövek toxintartalma jelentős volt, míg a Coragen® rovarölővel védett, rágásmentes csövek esetén toxintartalmat nem mutattak ki.

fmcgraf2

Kezeletlen és Coragen® rovarölővel kezelt kukoricacsövek toxintatalma (<LOD=kimutatási határérték alatt).
Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft., 2019.

A gyakorlati tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy Coragen® kezelés eredményeként a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke károsítások megakadályozásával megőrizhetjükk „aranytojást tojó tyúkunk”, hogy jó termést és egészséges kukoricát takaríthassunk be. További információk: fmcagro.hu/coragen, www.evalioagrosystems.fmc.com.

FMC-Agro Hungary Kft.

fmclogoszov

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kukorica, kukoricamoly, rovarölő szer, FMC-Agro Hungary Kft., gyapottok-bagolylepke
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...