TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
A GM kukorica termesztése veszélyezteti az európai lepkéket és molyokat – tanulmány

A GM kukorica termesztése veszélyezteti az európai lepkéket és molyokat – tanulmány

Hírek - 2020.08.26

Tudósok nemzetközi csoportjának tanulmánya szerint ha Bt (Bacillus thuringiensis baktérium génjét tartalmazó – a szerk.) rovarölő hatású vagy gyomirtószer-ellenálló génmódosított kukoricát termesztenek Európában, az veszélyeztetné a kontinens lepkéit és molylepkéit.

Hirdetés

A tanulmány alapján a Bt rovarölő hatású kukorica olyan pollent termelhet, amely mérgező a lepkefélék lárvájára, és ez kockázatot jelenthet a különböző lepkefajokra, ha éppen a kukorica virágzásakor vannak fiatal lárvák, amikor nagy mennyiségű kukoricapollen kerül rá a növényzetre. A szerzők 31 fajt találtak, amelyeknek legalább egy lárvagenerációja 50%-os átfedésben volt a kukorica virágzásával, és 69 fajt, amelyek fiatal lárvái (első lárvaállapot) jelen voltak, amikor a kukoricapollen szóródott.

A herbicidtoleráns kukorica esetében a szerzők 140 védett fajt azonosítottak, amelyek olyan ismert gyomnövényekkel táplálkoznak, amelyek közül egy vagy több Európa fő kukoricatermesztő területein él. Ha herbicidtoleráns kukoricát termesztenek Európában, a szerzők szerint „lehetséges veszély, hogy a növényi táplálékuk mennyisége nagymértékben csökken, aminek következményeként a védett fajok egyedszáma is visszaesik.”

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a GM kukorica bevezetése Európába sok fajra hatással lehet a mezőgazdasági vagy azok közelében fekvő területeken. (…) Súlyos következményekkel az ökoszisztémában végbemenő feladatokra, mint például a beporzás, amelytől a mezőgazdaság végül is függ. (…) Az eredményeink tisztán mutatják a helyileg védett fajok jelentőségét, ami miatt az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük a GM kukorica jelentette kockázatokat, hiszen ők a felelősek a nemzeti biodiverzitás megőrzéséért.”

Címkék: kukorica, rovarölő szer, gyomirtó szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

PÖTTINGER TEGOSEM – egy tartály, többféle géphez

A PÖTTINGER TEGOSEM tartálya, gépeik széles választékával kompatibilis. A TEGOSEM segítségével a talajművelés, a ...