A GM kukorica termesztése veszélyezteti az európai lepkéket és molyokat

2020.08.26

Tudósok nemzetközi csoportjának tanulmánya szerint ha Bt (Bacillus thuringiensis baktérium génjét tartalmazó – a szerk.) rovarölő hatású vagy gyomirtószer-ellenálló génmódosított kukoricát termesztenek Európában, az veszélyeztetné a kontinens lepkéit és molylepkéit.

A GM kukorica termesztése veszélyezteti az európai lepkéket és molyokat – tanulmány


A tanulmány alapján a Bt rovarölő hatású kukorica olyan pollent termelhet, amely mérgező a lepkefélék lárvájára, és ez kockázatot jelenthet a különböző lepkefajokra, ha éppen a kukorica virágzásakor vannak fiatal lárvák, amikor nagy mennyiségű kukoricapollen kerül rá a növényzetre. A szerzők 31 fajt találtak, amelyeknek legalább egy lárvagenerációja 50%-os átfedésben volt a kukorica virágzásával, és 69 fajt, amelyek fiatal lárvái (első lárvaállapot) jelen voltak, amikor a kukoricapollen szóródott.

A herbicidtoleráns kukorica esetében a szerzők 140 védett fajt azonosítottak, amelyek olyan ismert gyomnövényekkel táplálkoznak, amelyek közül egy vagy több Európa fő kukoricatermesztő területein él. Ha herbicidtoleráns kukoricát termesztenek Európában, a szerzők szerint „lehetséges veszély, hogy a növényi táplálékuk mennyisége nagymértékben csökken, aminek következményeként a védett fajok egyedszáma is visszaesik.”

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a GM kukorica bevezetése Európába sok fajra hatással lehet a mezőgazdasági vagy azok közelében fekvő területeken. (…) Súlyos következményekkel az ökoszisztémában végbemenő feladatokra, mint például a beporzás, amelytől a mezőgazdaság végül is függ. (…) Az eredményeink tisztán mutatják a helyileg védett fajok jelentőségét, ami miatt az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük a GM kukorica jelentette kockázatokat, hiszen ők a felelősek a nemzeti biodiverzitás megőrzéséért.”


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE