TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A közvélemény GMO-ellenes?

A közvélemény GMO-ellenes?

Hírek - 2020.08.23

Ha a fogyasztókon múlik, a mezőgazdaság akár el is felejtheti a genetikailag módosított szervezeteket, a közvélemény nem vevő a GMO-alapanyagú termékekre – derült ki egy új németországi felmérésből.

A mezőgazdasági célú génmanipulációt, a genetikailag módosított szervezetek (GMO) létrehozását a nagyobb terméshozamokért gyakran úgy állítják be, mint amit a gazdálkodók, termelő vállalatok támogatnak, az „akadékoskodó” környezetvédők pedig elleneznek. Egy friss német felmérés szerint a „laikus” közvélemény korántsem ennyire megosztott, a túlnyomó többség idegenkedve fordul az új genetikai eljárások felé.

A német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium kétévente készíttet felmérést és tanulmányt arról, milyennek látnák szívesen az emberek a mezőgazdaság jövőjét. A legutóbbiból az derült ki, hogy 81 százalékuk támogatja a GMO-k tiltását az agráriumban, és ugyancsak a többség elsőrendű feladatnak tartja a védett területek megőrzését. Ráadásul – ha hosszabb távra tekintünk vissza – egyre nő a környezettudatosan gondolkodók tábora, amibe valószínűleg az is belejátszik, hogy évről évre egyre komolyabban érezzük a bőrünkön a globális felmelegedés negatív hatásait.

A német szakminisztérium több mint 2000 válaszoló bevonásával készítette el legújabb felmérését. Ebből az is kitűnik, hogy a közvélemény (amely ebben az esetben fogyasztóként is meghatározható) még több transzparenciát vár el a témában, például egyre nagyobb számban igénylik, hogy egy élelmiszeren címke jelezze, ha GMO-alapanyag felhasználásával készült. A megkérdezettek 95 százaléka fokozottabb vizsgálatokat szeretne azzal kapcsolatban, hogy a génmódosított növények milyen terhelést jelentenek a környezet számára. A válaszadók 63 százalékának megítélése szerint az újfajta genetikai eljárások pontos hatásait nehéz megállapítani és ellenőrzés alatt tartani, ezért indokolt elsősorban a tiltásuk.Címkék: élelmiszeripar, GMO, mezőgazdaság, felmérés, Németország, génmódosítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...