TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Nagy segítség a kukoricának!

Nagy segítség a kukoricának!

Hírek - 2020.05.15

A 2020-as szezonban a kukorica vetésekor, illetve kelésekor országos aszály sújtja a mezőgazdaságot. Ugyan a talajban lévő nedvesség még elegendő, hogy a magokból a csíranövény kifejlődjön, azonban a későbbi fenológiai állapotokban, amikor a párologtató zöldfelület mérete ugrásszerűen megnövekszik, a megfelelő mennyiségű májusi és júniusi csapadék nélkül a kukorica vontatottan fejlődik , és a terméskilátások már a kezdeti időszakban jelentősen csökkennek.

A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a kezdeti fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Ez elősegítheti az optimális csődifferenciálódást, valamint a korai virágzást, hogy a kukorica a vegetáció folyamán a lehető leghosszabb szemképződési időhöz jusson. Mindezekhez a növény egész életciklusa alatt jó víz- és ásványianyag-ellátást, valamint optimális fotoszintetikus aktivitást kell biztosítanunk.

A kukorica növények 5-8 leveles korban gyakran ütköznek korlátba, ha ebben a fenofázisban a növekedés valami miatt megtorpan. Ez a fejlődésbeli lassulás ugyanis későbbi virágzást eredményez, amely így lerövidíti a szemképződési időintervallumot. A megtorpanás fő oka abban keresendő, hogy gyenge gyökérzet nem tud felszívni kellő mennyiségű vizet és tápanyagot - főként a foszfort - a talajból, amely a virágzás egyik fontos faktora. Ha ebben az időszakban magukra hagyjuk a növényeket és nem támogatjuk meg a gyökér és a zöldtömeg képződését, könnyen egy erőtlen állománnyal találhatjuk szemben magunkat, amely a későbbiekben már nem tudja utolérni magát, következésképpen a terméseredmények is csökkennek majd.

Az UPL szakembereiként e kezdeti szárazságstressz ellensúlyozására javasoljuk a Zeal nevű biostimulátort! Ennek összetételét kifejezetten a kukorica igényeihez igazítva: a GA 142 kódjelű tengeri barnaalga krémen kívül még cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz. A készítményt a kukorica 4-6 leveles állapotában, 2-3 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni. Ez az időszak azért optimális, mert a leendő hozam szempontjából kritikus stádium, a csődifferenciálódás előtt tudja hatását kifejteni, ezzel segítve a növényt a stressz legyőzésében és az optimális fejlődésben.

A készítményben található hatóanyagok aktiválják több olyan létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka, így nő a szárazsággal szembeni ellenálló képesség, a fotoszintetikus aktivitás. Ennek eredményeképpen növekszik a biomassza felhalmozódása mind a gyökérben, mind növény föld feletti részeiben is. (Lásd: 1. sz. és 2. sz. kép)

 upl   upl

                          1. sz. kép                                                  2. sz. kép

KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK

A Zeal a korábbi években már számos külföldi kísérletben (USA, Franciaország, Lengyelország) eredményesen mutatta meg, hogy milyen nagy segítséget jelenthet a vele való kezelés. A hazai vizsgálatok közül két kísérletet mutatunk be.

Az első kísérlet Békés megyében, Mezőberényben, az Agrowerk Kft. területén került beállításra, takarmány kukoricában, intenzív termesztési körülmények mellett. A Zeal-os kezelés a kukorica 6 leveles állapotában történt, 2,0 l/ha-os dózisban. A kísérlet eredménye az 1. sz. táblázatban látható.

upltabl1
1. sz. táblázat: Zeal kísérlet árukukoricában

A 460 kg terméstöbbletet a Zeal még ilyen nagy terméspotenciál mellett is ki tudta alakítani. A megtérülés többszöröse a kezelés költségének!

A második kísérletben, hibrid kukorica termesztésben nemcsak a kezdeti fejlődést, hanem a virágzást, illetve a megtermékenyülést is támogatta a biostimulátor. A Zealt (2,0 l/ha) 6 leveles fenológiában, míg 10 %-os bibe virágzásnál Atonikot 0,75 l/ha-os dózisban juttattuk ki. Az 1. számú kísérletben fertil, a 2. számúban hímsteril vonal szerepelt. Könnyen kiszámítható, hogy a hibrid kukorica előállításban is a kezelések költségének többszörös megtérülése realizálódott. A két kísérleti kezelés eredménye a következő diagramban látható:

upltabl2
2. sz. táblázat: Zeal + Atonik kísérlet hibrid kukorica vetőmag előállításban

A Zeal nagy segítséget nyújt a fajtákban, hibridekben kódolt genetikai potenciál minél nagyobb kiaknázásában. Ez a hozzáadott érték betakarításkor természetesen – ahogy a fenti kísérleti adatokból is látszik – pénzügyileg is megtérül.

 

Valovics Attila  fejlesztő mérnök
Vasas László területi képviselő
UPL Hungary

 

Címkék: biostimulátor, kukorica, hibrid, Zeal, UPL Hungary
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...