A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Az EU lépéseket tervez a neonikotinoidok szükséghelyzeti használata ellen

Hírek - 2019.03.28

Az Európai Bizottság a közeli jövőben intézkedéseket kíván tenni annak megakadályozására, hogy az uniós tagállamok ismétlődően engedélyezzék a neonikotinoid rovarölő szerek, a klotianidin, imidakloprid, tiametoxam szükséghelyzeti engedéllyel történő használatát, jelentette ki a bizottság szóvivője.

Az EU lépéseket tervez a neonikotinoidok szükséghelyzeti használata ellen


Ezzel egy olyan vitára reagáltak, amelyre az Európai Parlament gazdasági bizottságában került sor a maximális szermaradványszintekről, miután az egyik tag rendszeresen visszatért a szükséghelyzet témájára, és azzal vádolta meg a bizottságot, hogy nem képes kikényszeríteni a három hatóanyag szabadföldi betiltását.

A betiltás a méhek védelmében történt, de egy módosítás lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy szükséghelyzetben ideiglenes engedélyeket adjanak ki. Tavaly a bizottság figyelmeztette az országokat, hogy figyelni fogja a helyzetet, miután egy vizsgálatban fény derült arra, hogy 2017-ben több engedélyt kiadása nem volt indokolt, mivel rendelkezésre álltak megfelelő alternatívák.

Egy másik esetben a parlamenti tagok bizonyos hatóanyagok – köztük a klotianidin – maximális szermaradványszintjének megváltoztatásával kapcsolatos határozattervezetről szóló határozatról vitáztak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) pozitív értékelése nyomán a bizottság jóváhagyná a Bayer kérelmét, hogy a Kanadából importált burgonyában 0,03 mg/kg klotianidin helyett 0,3 mg/kg lehessen. A Bayer szerint a magasabb engedélyezett szermaradványszintre azért van szükség, hogy elkerülhessék a kereskedelem korlátozását, mivel előírás szerinti felhasználás esetén a kanadai szermaradványszint magasabb lesz az unióban engedélyezettnél. Azonban a parlamenti tagok azzal érveltek, hogy az unió csökkentette a szabványszintet, és ha más országokat támogatna a hatóanyagok használatában, az káros hatású lenne a környezetre.

A bizottság szóvivője ezeket az érveket visszautasította, és rámutatott, hogy a szermaradványszinteket kizárólag az emberi egészségre gyakorolt hatás alapján határozták meg, és helyesen csak ennek tudatában lehet az eljárásokat lefolytatni. Az előterjesztésben foglalt maximális szermaradványszintről a tagállamok a rendelkező bizottságban novemberben szavaztak, de még nem jelent meg az EU Hivatalos Lapjában. A szóvivő szavai ellenére a bizottság elfogadta a határozatot, amelyről a következőkben a teljes Európai Parlament fog szavazni.

Ugyanazon a tanácskozáson a bizottság egy másik döntést is elfogadott, amely meghosszabbítja 42 hatóanyag, köztük egy másik neonikotinoid rovarölő, a tiakloprid engedélyének határidejét. A döntés februárban lépett hatályba. A parlamenti tagok környezetvédelmi okokból a döntéssel szemben érveltek, valamint amellett, hogy a tiaklopridot mérgező tulajdonságai alapján sorolják a betiltandók közé.

A bizottság szóvivője azzal védekezett, hogy ez csupán egy adminisztratív intézkedés volt, amelyre az unió megújítási eljárásainak késlekedése miatt volt szükség, és semmi köze a hatóanyagok besorolásához. Ebben az esetben, érvelt a szóvivő, a feladattal megbízott tagállam által végzett kiértékelési jelentés elkészítése csúszik 24 hónapot, és az EFSA véleménye másik négy hónapot, és ezek egyike sem a kérelmező hibájából történt. A bizottság a tiaklopridot érintő határozattervezet elkészültét a következő hónapokban várja, de biztosan nem lesz meg az érvényességének április 30-i lejártáig.
Forrás: Agrow


Címkék: rovarölő szer, Európai Bizottság, neonikotinoid, engedély

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...