A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A Nufarm új csomagajánlata a kalászosok őszi gyomirtására: Agility+Alliance

Hírek - 2018.11.12

Az uniós hatóanyag-korlátozások a termelőket és a növényvédőszer-gyártókat is alkalmazkodásra, illetve korábbi gyakorlataik felülvizsgálatára késztetik.

A Nufarm új csomagajánlata a kalászosok őszi gyomirtására: Agility+Alliance


Az Európai Unió döntése alapján a metszulfuron-metil hatóanyag őszi használatát korlátozták, ennek megfelelően módosult a Mezzo és Alliance termékek engedélyokirata is. Őszi búzában és őszi árpában a Mezzo ősszel már nem, tavasszal azonban továbbra is felhasználható (1. ábra).

NU Agility Alliance abra1 2018nov min 

A metszulfuron-metil- és diflufenikán-tartalmú gyári kombináció – Alliance 660 WG – őszi felhasználására vonatkozó előírások is megváltoztak (2. ábra).

NU Agility Alliance abra2 2018nov min 

Őszibúza-, ősziárpa-kultúrákban ősszel a kultúrnövény háromleveles állapotától a bokrosodásig (három mellékhajtás), 50 g/ha-os dózisban, csak kombinációban lehet kijuttatni klórtoluron vagy klórtoluron+diflufenikán hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával. Emiatt az évek óta kiválóan működő Agility+Mezzo csomagunkat le kellett váltani. Hozzá hasonló kiváló gyomirtó hatással és széles hatásspektrummal rendelkező, új csomagot állítottunk össze.

Agility+Alliance csomagunk 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa pedig 50 g/ha, tankkeverékben. Az új csomagban a klórtoluron hatóanyag hektárra kijuttatható mennyisége nem változott, így a tankkeverék megőrzi a széltippan elleni hatékonyságot. A metszulfuron-metil mennyisége – igazodva az engedélyokirat-módosításokhoz – csökkent, hektáronként 3 g hatóanyag kerül ki. Ez a mennyiség jól kiegészíti a másik két hatóanyagot, és fokozza a repceárvakelés és az ebszékfű elleni hatékonyságot. Az Alliance diflufenikán hatóanyagának köszönhetően a korábbi csomagajánlatunkhoz képest megemelt diflufenikán-mennyiséggel számolhatunk. A diflufenikán önmagában is széles hatásspektrumú hatóanyag elsősorban a magról kelő kétszikűek, T1-es és T2-es gyomnövények ellen. Így ez az új tankkeverék amellett, hogy megőrizte a széltippan elleni kiváló hatékonyságát, megerősített hatással rendelkezik árvácskával, veronikával, árvacsalánnal, pásztortáskával és kék búzavirággal szemben (3. ábra).

NU Agility Alliance abra3 2018nov min 

Már 2016 őszén teszteltük a kombinációt. Az Ughy Péter (Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály) által elvégzett vizsgálatok is az imént leírtakat igazolják (4. ábra).

NU Agility Alliance abra4 2018nov min 

NU Agility Alliance kep1 2018nov min

NU Agility Alliance kep2 2018nov min

A kezelést posztemergensen, az őszi búza 2–3, a kétszikű gyomnövények 2–4, a széltippan 1–2 leveles állapotában végezték Agility 1,25 l/ha és Alliance 50 g/ha tankkeverékével. A gyomok borítása a kísérleti parcellákban a következőképpen alakult: széltippan 92–138 db/m2, pásztortáska 6–11 db/m2, veronika 19–31 db/m2, kék búzavirág 6–38 db/m2.

A területet ezután gyomborítottsági szempontból négyszer ellenőriztük. A kezelés után tíz nappal, majd a következő tavasszal még háromszor visszatértünk, a búza növekedését és a kombináció hatékonyságát ellenőrizni. Tavasszal mindhárom alkalommal – 03.08-án, 04.13-án és 06.14-én – azt tapasztaltuk, hogy a figyelemmel kísért gyomnövények nem jelentek meg, a szer tehát kiemelkedő, 100%-os hatékonyságot mutatott, a kultúrnövényt azonban egyáltalán nem károsította.

NU Agility Alliance abra5 2018nov min

NU Agility Alliance kep3 2018nov min 

Az Agility+Alliance csomagot 16 hektárra javasoljuk kijuttatni. Előző cikkünkben részletesen írtunk az őszi gyomirtás növekvő jelentőségéről. Az alacsony tőszámmal vetett, ősszel nehezen bokrosodó hibridbúzák terjedése, a kiszámíthatatlan tavaszi időjárás miatt feltorlódó munkálatok és a kora tavaszra már virágzó, nehezen irtható árvácska, veronika, árvacsalán, tyúkhúr nagy borítása (főleg a ritka térállású gabonákban) az olyan területeken is indokolja az őszi gyomirtást, ahol a széltippan még nem okoz gondot. A széltippannal fertőzött területeken pedig különösen fontos ősszel gyomirtást végezni. Az Agility+Alliance kombinációban szereplő mindhárom hatóanyag levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. A talajhatásnak köszönhetően tartamhatással is rendelkezik, így az enyhe, csapadékos teleken csírázó és fejlődő gyomok további megjelenését gátolja. Az Agility+Alliance csomag használatával időben kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, és tavaszra gyommentes állományt biztosíthatunk őszi kalászos kultúránknak. Amennyiben az őszi időjárás miatt csúszik a gyomirtás, a kombinációt enyhe téli napokon is kijuttathatjuk. Amire oda kell figyelni, hogy a kezelés fagymentes időszakban történjen, a kijuttatási hőmérséklet 5 oC felett legyen.

 

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
http://www.nufarm.com/HU/Kezdolap

 

 


Címkék: növénytermesztés, gyomirtó, növényvédelem, kalászos, növényvédő szer, NUFARM, őszi gyomirtás