A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
A Nufarm új csomagajánlata a kalászosok őszi gyomirtására: Agility+Alliance

A Nufarm új csomagajánlata a kalászosok őszi gyomirtására: Agility+Alliance

Hírek - 2018.11.12

Az uniós hatóanyag-korlátozások a termelőket és a növényvédőszer-gyártókat is alkalmazkodásra, illetve korábbi gyakorlataik felülvizsgálatára késztetik.

A Nufarm új csomagajánlata a kalászosok őszi gyomirtására: Agility+Alliance


Az Európai Unió döntése alapján a metszulfuron-metil hatóanyag őszi használatát korlátozták, ennek megfelelően módosult a Mezzo és Alliance termékek engedélyokirata is. Őszi búzában és őszi árpában a Mezzo ősszel már nem, tavasszal azonban továbbra is felhasználható (1. ábra).

NU Agility Alliance abra1 2018nov min 

A metszulfuron-metil- és diflufenikán-tartalmú gyári kombináció – Alliance 660 WG – őszi felhasználására vonatkozó előírások is megváltoztak (2. ábra).

NU Agility Alliance abra2 2018nov min 

Őszibúza-, ősziárpa-kultúrákban ősszel a kultúrnövény háromleveles állapotától a bokrosodásig (három mellékhajtás), 50 g/ha-os dózisban, csak kombinációban lehet kijuttatni klórtoluron vagy klórtoluron+diflufenikán hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával. Emiatt az évek óta kiválóan működő Agility+Mezzo csomagunkat le kellett váltani. Hozzá hasonló kiváló gyomirtó hatással és széles hatásspektrummal rendelkező, új csomagot állítottunk össze.

Agility+Alliance csomagunk 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa pedig 50 g/ha, tankkeverékben. Az új csomagban a klórtoluron hatóanyag hektárra kijuttatható mennyisége nem változott, így a tankkeverék megőrzi a széltippan elleni hatékonyságot. A metszulfuron-metil mennyisége – igazodva az engedélyokirat-módosításokhoz – csökkent, hektáronként 3 g hatóanyag kerül ki. Ez a mennyiség jól kiegészíti a másik két hatóanyagot, és fokozza a repceárvakelés és az ebszékfű elleni hatékonyságot. Az Alliance diflufenikán hatóanyagának köszönhetően a korábbi csomagajánlatunkhoz képest megemelt diflufenikán-mennyiséggel számolhatunk. A diflufenikán önmagában is széles hatásspektrumú hatóanyag elsősorban a magról kelő kétszikűek, T1-es és T2-es gyomnövények ellen. Így ez az új tankkeverék amellett, hogy megőrizte a széltippan elleni kiváló hatékonyságát, megerősített hatással rendelkezik árvácskával, veronikával, árvacsalánnal, pásztortáskával és kék búzavirággal szemben (3. ábra).

NU Agility Alliance abra3 2018nov min 

Már 2016 őszén teszteltük a kombinációt. Az Ughy Péter (Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály) által elvégzett vizsgálatok is az imént leírtakat igazolják (4. ábra).

NU Agility Alliance abra4 2018nov min 

NU Agility Alliance kep1 2018nov min

NU Agility Alliance kep2 2018nov min

A kezelést posztemergensen, az őszi búza 2–3, a kétszikű gyomnövények 2–4, a széltippan 1–2 leveles állapotában végezték Agility 1,25 l/ha és Alliance 50 g/ha tankkeverékével. A gyomok borítása a kísérleti parcellákban a következőképpen alakult: széltippan 92–138 db/m2, pásztortáska 6–11 db/m2, veronika 19–31 db/m2, kék búzavirág 6–38 db/m2.

A területet ezután gyomborítottsági szempontból négyszer ellenőriztük. A kezelés után tíz nappal, majd a következő tavasszal még háromszor visszatértünk, a búza növekedését és a kombináció hatékonyságát ellenőrizni. Tavasszal mindhárom alkalommal – 03.08-án, 04.13-án és 06.14-én – azt tapasztaltuk, hogy a figyelemmel kísért gyomnövények nem jelentek meg, a szer tehát kiemelkedő, 100%-os hatékonyságot mutatott, a kultúrnövényt azonban egyáltalán nem károsította.

NU Agility Alliance abra5 2018nov min

NU Agility Alliance kep3 2018nov min 

Az Agility+Alliance csomagot 16 hektárra javasoljuk kijuttatni. Előző cikkünkben részletesen írtunk az őszi gyomirtás növekvő jelentőségéről. Az alacsony tőszámmal vetett, ősszel nehezen bokrosodó hibridbúzák terjedése, a kiszámíthatatlan tavaszi időjárás miatt feltorlódó munkálatok és a kora tavaszra már virágzó, nehezen irtható árvácska, veronika, árvacsalán, tyúkhúr nagy borítása (főleg a ritka térállású gabonákban) az olyan területeken is indokolja az őszi gyomirtást, ahol a széltippan még nem okoz gondot. A széltippannal fertőzött területeken pedig különösen fontos ősszel gyomirtást végezni. Az Agility+Alliance kombinációban szereplő mindhárom hatóanyag levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. A talajhatásnak köszönhetően tartamhatással is rendelkezik, így az enyhe, csapadékos teleken csírázó és fejlődő gyomok további megjelenését gátolja. Az Agility+Alliance csomag használatával időben kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, és tavaszra gyommentes állományt biztosíthatunk őszi kalászos kultúránknak. Amennyiben az őszi időjárás miatt csúszik a gyomirtás, a kombinációt enyhe téli napokon is kijuttathatjuk. Amire oda kell figyelni, hogy a kezelés fagymentes időszakban történjen, a kijuttatási hőmérséklet 5 oC felett legyen.

 

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
http://www.nufarm.com/HU/Kezdolap

 

 


Címkék: növénytermesztés, gyomirtó, növényvédelem, kalászos, növényvédő szer, NUFARM, őszi gyomirtás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...