A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Disznótor – bekeményít az EU?

Hírek - 2015.12.10

A levadászott állatok ünnepélyes, közösségi esemény keretében történő bontása és elfogyasztása már a kőkorszaki hamu- és csontmaradványok alapján is biztosra vehető. Egyes állatok háziasításával sem szűnt meg ez a szokás: a nagy ráfordítással nevelt állat levágása és feldolgozása mindmáig igazi társadalmi-családi esemény.

Disznótor – bekeményít az EU?


A hidegebb időjárás beköszöntével elérkezett nálunk is a házi disznóvágások idénye. Az Európai Unió már 2004-től igyekezett ezt az eseményt is biztonságos keretben tartani: nem tiltotta, hanem bizonyos higiéniai és állategészségügyi feltételekhez kötötte (1). Ez az irányelv egy idén meghozott végrehajtási utasítással szigorodott (2). A ridegtartású vagy háztájiban nevelt sertések húsában előforduló Trichinella hatósági vizsgálatára 2015. augusztus végétől különös szabályok vonatkoznak. A Trichinella nemzetséghez tartozó fonalférgekkel, nematódákkal fertőzött hús elfogyasztása ugyanis az embereknél súlyos betegségeket okoz. Nem vitatható tehát az újabb szigorítás jogossága, de mennyiben befolyásolja ez a háztáji, hétvégi disznóvágást, disznótort? Eddig ugyanis a disznóölésre meghívott állatorvos egyszerűen, mikroszkóppal is ellenőrizni tudta a hús kifogástalan minőségét. Ez mostantól csak laboratóriumban lehetséges, mesterséges emésztéses módszerrel történő vizsgálattal.

Az új előírás hátulütője az, hogy a mintát még hétköznap kell beküldeni a laborba – hiszen szombat-vasárnap ott sincs munka –, miközben a teljes tételt hűtve kell tárolni. A még frissen pácolt, finom sonka és a friss, ropogós töpörtyű ezzel a múlté? Vagy a háztáji sertéseket is vágóhídon kell majd levágni, és onnan visszakönyörögni a félsertésekkel együtt a csemegének számító belsőségeket, vért? Abban sem lehetünk biztosak, hogy a vágóhídról kiadott sertés valóban az általunk közel egy évig gondosan nevelt és etetett kedvenc-e.

Még szerencse, hogy mi, magyarok nem tartjuk be szó szerint az ilyen előírásokat. El kellene gondolkozni azonban azon, hogy nem lenne-e célszerű olyan laboratóriumi ügyeleti rendszert létrehozni, amely hétvégén is elérhető.

Vonatkozó EU-rendelkezések:

(1) Az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó különös szabályok megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 854/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, különösen annak 18. cikke 9. és 10. pontja.
(2) A Bizottság (EU) 2015/1375 végrehajtási rendelete (2015. augusztus 10.) a húsban előforduló Trichinella hatósági vizsgálatára vonatkozó különös szabályok megállapításáról.

Szerző: Tátrai György

Címkék: