A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Dinamikusan nőnek a biofarmok

Hírek - 2018.03.28

Napjainkra világszerte közel 58 millió hektárra nőtt a biofarmok kiterjedése, és ez a szám folyamatosan emelkedik. 80 milliárd eurós üzletről van szó, így érthető, hogy egyre többen szeretnének kapcsolódni hozzá.

Dinamikusan nőnek a biofarmok


Az organikus mezőgazdaság kutatásával foglalkozó szervezetek (FiBL és IFOAM) által közzétett tanulmány szerint a bioélelmiszerek iránti fogyasztói kereslet megállíthatatlanul növekszik, és már 178 országban végeznek ezzel kapcsolatos tevékenységet a gazdálkodók.

A listavezető az Egyesült Államok, amely egyelőre a globális biopiac összforgalmának feléről (39 milliárd euró) gondoskodik, a második helyen Németország (9,5 milliárd euró), a harmadikon Franciaország (6,7 milliárd euró), míg a negyediken a tudatos termelést és fogyasztást egyre inkább elsajátító Kína (5,9 milliárd euró) áll. A legnagyobb piacok 2016-ban két számjegyű növekedést könyvelhettek el, a franciáknál például 22 százalékos bővülést tapasztaltak a megelőző esztendőhöz képest. Az egy főre jutó fogyasztásban Svájc vezet, ahol minden egyes állampolgár 274 eurót költ évente bio-élelmiszertermékekre, míg az organikus áruk piacának részaránya Dániában a legmagasabb, ahol immár 9,7 százalékot tesz ki a teljes élelmiszerpiacon belül. Ami az előállítást illeti, ezen a téren a népes India vezet, ahol 2,7 millió farmer foglalkozik biotermeléssel. Földterület szempontjából viszont Ausztrália áll az élen, a kontinensnyi országban bő 27 millió hektárt hódított már meg az organikus mezőgazdaság.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: biofarm, bio-élelmiszer