A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Végre kiderült, melyik a jobb: a gumiheveder vagy az ikerkerék

Hírek - 2017.10.06

Régi vitát döntött el egy idei szántóföldi próba, amelyen tökéletesen egyforma Claas traktorokat versenyeztettek meg egymással. Csupán annyi volt közöttük a különbség, hogy az egyiket ikerkerékkel, a másikat gumihevederes járószerkezettel szereltek fel. Vajon melyik megoldás jött ki győztesként?

Végre kiderült, melyik a jobb: a gumiheveder vagy az ikerkerék


Az Axiál Kft. még márciusban végzett el egy érdekes kísérletet a dunaszekcsői Duna Gyöngye 2000 Mgtsz segítségével. Arra voltak kíváncsiak, hogy az ikerkerekes traktor vagy a Camso gumihevederes járószerkezetű erőgép képes-e jobb teljesítményre egyforma körülmények között. Azonos évjáratú és teljesítményű Claas Axion 930-asokat fogtak versenyre, amelyek addig nagyjából ugyanannyi üzemórát teljesítettek, vagyis alkalmasnak tűntek az összemérésre. Magágy-előkészítést végeztek egy-egy Framest Frakomb 8000-es kompaktorral, ugyanazon a 100 hektáros táblán.

Az eredmény pedig: a hevederes traktor 10–15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ért el az ikerkerekes változathoz képest. Emellett 0 százalékos volt a slip, és 26 százalékkal nagyobb a felfekvő felület, így agronómiai szempontból is jobban kímélte a talajt. És ha mindez nem lenne elég, a hevederes gép óránkénti területteljesítménye 8–10 százalékkal bizonyult jobbnak, ráadásul a kezelő komfortérzete is magasabb volt, beszámolója szerint a traktor „szinte siklott a talajon”.

A Camso rendszerének érdekessége, hogy nem dörzshajtásos elven működik (mint például a régebbi gumihevederes Challenger traktoroké), hanem úgynevezett pozitív hajtásról van szó, amely a gumiheveder belső részének körmein keresztül adja át a nyomatékot. Így nem kell félni a heveder leugrásától, és kedvezőtlen körülmények között is jobban használható a termék. Kapható csillapított és csillapítatlan verzióban, különböző hevederszélességben és méretben. A hevedert hidraulikus munkahenger feszíti. Heavy Duty (nagy igénybevételre tervezett) csapágyaival együtt gondozásmentes.

Forrás: Axiál Kft.

Címkék: traktor, magágykészítés, kísérlet, CLAAS, ikerkerék, gumihevederes járószerkezet, Axiál Kft., Framest