A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Végre kiderült, melyik a jobb: a gumiheveder vagy az ikerkerék

Végre kiderült, melyik a jobb: a gumiheveder vagy az ikerkerék

Hírek - 2017.10.06

Régi vitát döntött el egy idei szántóföldi próba, amelyen tökéletesen egyforma Claas traktorokat versenyeztettek meg egymással. Csupán annyi volt közöttük a különbség, hogy az egyiket ikerkerékkel, a másikat gumihevederes járószerkezettel szereltek fel. Vajon melyik megoldás jött ki győztesként?

Végre kiderült, melyik a jobb: a gumiheveder vagy az ikerkerék


Az Axiál Kft. még márciusban végzett el egy érdekes kísérletet a dunaszekcsői Duna Gyöngye 2000 Mgtsz segítségével. Arra voltak kíváncsiak, hogy az ikerkerekes traktor vagy a Camso gumihevederes járószerkezetű erőgép képes-e jobb teljesítményre egyforma körülmények között. Azonos évjáratú és teljesítményű Claas Axion 930-asokat fogtak versenyre, amelyek addig nagyjából ugyanannyi üzemórát teljesítettek, vagyis alkalmasnak tűntek az összemérésre. Magágy-előkészítést végeztek egy-egy Framest Frakomb 8000-es kompaktorral, ugyanazon a 100 hektáros táblán.

Az eredmény pedig: a hevederes traktor 10–15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ért el az ikerkerekes változathoz képest. Emellett 0 százalékos volt a slip, és 26 százalékkal nagyobb a felfekvő felület, így agronómiai szempontból is jobban kímélte a talajt. És ha mindez nem lenne elég, a hevederes gép óránkénti területteljesítménye 8–10 százalékkal bizonyult jobbnak, ráadásul a kezelő komfortérzete is magasabb volt, beszámolója szerint a traktor „szinte siklott a talajon”.

A Camso rendszerének érdekessége, hogy nem dörzshajtásos elven működik (mint például a régebbi gumihevederes Challenger traktoroké), hanem úgynevezett pozitív hajtásról van szó, amely a gumiheveder belső részének körmein keresztül adja át a nyomatékot. Így nem kell félni a heveder leugrásától, és kedvezőtlen körülmények között is jobban használható a termék. Kapható csillapított és csillapítatlan verzióban, különböző hevederszélességben és méretben. A hevedert hidraulikus munkahenger feszíti. Heavy Duty (nagy igénybevételre tervezett) csapágyaival együtt gondozásmentes.
Forrás: Axiál Kft.


Címkék: traktor, magágykészítés, kísérlet, CLAAS, ikerkerék, gumihevederes járószerkezet, Axiál Kft., Framest

KIEMELT HÍREK

Hírek - 2023.01.27

Az olcsó gabona letörte az árakat, állítólag ettől most élénkülni kezdett a piac. Azonban nemcsak gabona jön Ukrajnából, hanem kifogásolható minőségi liszt is.

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Hírek - 2023.01.25

A nem mindennapi baleset Lengyelországban történt.

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!