Versenyképes, de fenntartható legyen

Óriási globális kihívások előtt áll az agrárium, a következő generációnak ugyanis becslések szerint legalább hetven százalékkal kell növelnie az élelmiszer-termelést, amit ráadásul nagyjából ugyanakkora földterület és kevesebb víz felhasználásával kell megvalósítani.

A globális fenntarthatóság elérésében kiemelkedő jelentősége van a mezőgazdaságnak, hiszen ez a szektor a világ legnagyobb munkaadója, a legnagyobb arányban használja a talajt, veszélyezteti a természetes ökológiai rendszereket, és a világ üvegházhatást okozó gázai kibocsátásának nagyjából egynegyedéért felel. A gazdálkodókban tehát tudatosulnia kell annak, hogy ha nincsenek figyelemmel a fenntartható termelés szempontjaira, az hosszabb távon komoly versenyhátrányt is jelenthet számukra.

Abban ma már szerencsére a legtöbb hazai szakember és szakpolitikus is egyetért, hogy csakis a fenntartható mezőgazdasági modell biztosíthatja az agrárgazdaság fejlődését. Ez garantálja ugyanis a természet, a környezet megóvását, emellett segíti 
a vidéki lakosság megélhetését, a vidéki munkahelyek teremtését és szavatolja a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátását. A természeti és környezeti szempontok határozottabb érvényesítése ugyanakkor szemléletváltozást is feltételez, amihez széles körű együttműködés szükséges. Az átalakulás érdekében hosszú távra szóló, több generációt érintő programok kidolgozása és megvalósítása szükséges.

Versenyképes és fenntartható agráriumot azonban csak úgy lehet kialakítani, elérni, ha a jelenleginél nagyobb teret kap az innováció, ha rendelkezünk az ehhez szükséges szaktudással, és ezeknek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb beruházásokkal korszerűsödik a szektor. Egyes vélekedések szerint a mezőgazdasági kibocsátás akár 300-350 milliárd forinttal is nőhetne, ha az ágazat átállna a precíziós gazdálkodásra.
Nagyon fontos az ilyen célú tudományos műhelyek életre hívása is, ami persze igencsak költséges. Rendkívül pozitív lépésként értékelhető, hogy néhány hónapja 1 milliárd 277 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja és az ELTE Természettudományi Kara közösen interdiszciplináris kutatóműhelyt létesít. A martonvásári telephelyen kialakítandó laborban olyan világszínvonalú kísérleti és modellezési platformot hoznak létre, amelynek segítségével stratégiákat, azaz konkrét ajánlásokat dolgoznak ki a mezőgazdasági termelés fenntartható növelésére és a mezőgazdasági eredetű környezeti károk enyhítésére.

Sok ilyet, összefogást és szemléletváltást kívánok a hazai mezőgazdaság szereplőinek!


Nemes Gyöngyi
főszerkesztő

Tags: élelmiszertermelés, agrárium

Kapcsolódó cikkek

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom