A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A versenyképesség növelése a magyar gazdáknak is érdeke

Hírek - 2016.12.01

A magyar gazdáknak és az európai mezőgazdasági termelőknek is érdeke, hogy versenyképesen termeljenek, valamint, hogy fel legyenek készítve arra a nemzetközi versenyre, ami például a szabadkereskedelmi megállapodások révén gyűrűzik majd be az Európai Unióba, ezt pedig elsősorban a vissza nem térítendő agrártámogatások rendszere segíti elő - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az M1 aktuális csatornán.

A versenyképesség növelése a magyar gazdáknak is érdeke


Kis Miklós Zsolt szerint ezek a támogatások azt szolgálják, hogy a termelők színvonalasan termeljenek, illetve, hogy minél jobban járuljanak hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéshez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt héten a kérdésben tartott konferencián Brüsszelben az Európai Bizottság (EB) ugyanakkor azt a véleményt képviselte, hogy a vissza nem térítendő támogatások mértéke csökkenjen.

Kis Miklós Zsolt közölte az EB-nél még dolgoznak a részletek megalkotásán, ezért még nem dőlt el, hogy marad-e a jelenlegi rendszer, vagy az agrártámogatásokat a jövőben a gazdálkodók vissza térítendő támogatások formájában vehetik majd igénybe. A NAK alenöke úgy vélte, hogy a két rendszer kombinációja lehet a megoldás.

Forrás: MTI

Címkék: